Και ξανά προς τη δόξα τραβούν…

Η σκληρή πραγματικότητα των Μνημονίων δεν αφήνει περιθώρια για πρόσκαιρους -έστω και εορταστικούς- εφησυχασμούς. Με το… άστρο του Πολ Τόμσεν να την οδηγεί, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει αμέσως στην προώθηση των αναγκαίων αποφάσεων, προκειμένου το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να συνεχίσει να υλοποιείται χωρίς καθυστερήσεις και αποκλίσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, επιστρέφοντας από τις (σύντομες) διακοπές των Χριστουγέννων, προήδρευσε σε σύσκεψη γενικών γραμματέων υπουργείων και ζήτησε την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Σε πρώτη φάση και τις αμέσως προσεχείς ημέρες πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που αποτελούν προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της δόσης του Ιανουαρίου, ύψους 9,5 δισ. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου υπάρχουν ακόμη σημεία τριβής μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων, και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενδεχόμενο που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ακόμη η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει τη ρευστότητα στην αγορά, με την εξόφληση των ληξιπροθέσμων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και την επιστροφή φόρου στους ιδιώτες. Όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουν κλείσει το αργότερα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει τη δόση του δανείου. Το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, οπότε είναι προγραμματισμένο να εγκριθούν οι επόμενες δύο δόσεις. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου, θα συνεδριάσει το ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση το ποσού που αναλογεί στο Ταμείο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Από το Βερολίνο, ο Β. Σόιμπλε διεμήνυσε ότι μόνο με δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα καταφέρει η Ελλάδα να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι τα δύσκολα για την Ευρωζώνη έχουν περάσει.
Ενέσεις… αισιοδοξίας!
ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΙ προφανώς από το… πνεύμα των ημερών, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί, επιχείρησαν να ανεβάσουν τον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών εν όψει και του 2013. Βλέποντας, ωστόσο, από διαφορετική σκοπιά ο καθένας το άμεσο μέλλον. Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων κι εκτίμησε ότι «αν εργαστούμε συστηματικά, η χώρα θα απογειωθεί». Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίσθηκε βέβαιος ότι με όπλα την… πολιτιστική κληρονομιά και την αλληλεγγύη «θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», ενώ ο Β. Βενιζέλος επισήμανε ότι «το κλειδί για το μέλλον το κρατάμε οι ίδιοι στα χέρια μας». Ένα κλικ πιο αισιόδοξος ο Φ. Κουβέλης, που ανήγγειλε ότι είναι ελπιδοφόρο το χρονικό διάστημα που ανοίγεται μπροστά μας. Σε άλλο μήκος κύματος, ο Π. Καμμένος επισημαίνει ότι μοναδική ελπίδα είναι η απελευθέρωση της χώρας από τις «δυνάμεις κατοχής». Αντίθετα, το ΚΚΕ πιστεύει ότι η… σωτηρία θα έρθει μόνο αν το 2013 γίνει «χρονιά λαϊκής χειραφέτησης, αναζωογόνησης και ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος».
Εκτεθειμένος
ΒΑΡΥΤΑΤΑ εκτεθειμένος και υπόλογος έναντι της Βουλής και της δικαιοσύνης είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη διαπίστωση ότι η αυθεντική λίστα Λαγκάρντ ήταν εν μέρει αλλοιωμένη. Πόσω μάλλον που τα ονόματα που είχαν αφαιρεθεί είναι συγγενείς του (δύο ξαδέλφες) και σε έναν από τους λογαριασμούς υπήρχε ποσό ύψους 1.222.000 ευρώ. Η λίστα, μαζί με το πόρισμα των αρμόδιων Εισαγγελέων που συνέκριναν το περιεχόμενο κάθε λίστας, παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη για να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Η όλη υπόθεση προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και φορτίζει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα, ενώ, πριν καν δουν το φως της δημοσιότητας τα νέα στοιχεία, είχε ξεσπάσει σκληρή διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αφορμή οι δηλώσεις στελεχών του πρώτου κόμματος, που εμμέσως ενοχοποιούσαν τον Β. Βενιζέλο για την αλλοίωση της λίστας, ενώ ισχυρίσθηκαν ακόμη ότι από την αυθεντική λίστα είχαν απαλειφθεί περί τα… 600 ονόματα! Η Ιπποκράτους, με ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για οργανωμένη παραπληροφόρηση και συκοφαντία και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει τα συγκεκριμένα στελέχη. Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τον κ. Βενιζέλο αντί να καταφεύγει σε ανέξοδους αντιπερισπασμούς, να δώσει απαντήσεις για τις πολιτικές ευθύνες που έχει ο ίδιος και ο προκάτοχός του.
Σκάνδαλο
Η δικαιοσύνη θα διαλευκάνει την υπόθεση με την απόπειρα απάτης σε βάρος του ΕΟΤ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό αποδεικτικών στοιχείων και πιθανών άλλων εμπλεκομένων. Οι πέντε συλληφθέντες, μεταξύ αυτών και ο πρώην ειδικός σύμβουλος, κατηγορούνται για πλαστά τιμολόγια βάσει των οποίων θα εισέπρατταν από τον Οργανισμό ποσόν 147.600 ευρώ, μέσω επιταγής που παράτυπα είχε εκδοθεί. Με εντολή της αρμόδιας υπουργού Τουρισμού, Όλ. Κεφαλογιάννη, διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση εμπλέκονται και μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΟΤ. Η υπόθεση πήρε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ μιλάει για «οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο» και καταγγέλλει ότι στον ΕΟΤ «διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα». Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις, ενώ έκανε λόγο για σκάνδαλο που συνδέεται με τη διαμάχη ομάδων ή φατριών μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Για προσπάθεια ορισμένων να τον εμπλέξουν στο σκάνδαλο προκειμένου να τον πλήξουν πολιτικά διαμαρτύρεται ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Ν. Καραχάλιος, ενώ καταγγέλλει ότι υπάρχει «μαύρη τρύπα» 12 εκατ. από τα προηγούμενα χρόνια. Υπό το φως των νέων δεδομένων, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στα οικονομικά του Οργανισμού από ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Με παρέμβασή του ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε ο έλεγχος να πάει όσο πίσω χρειαστεί, ακόμη και στην περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ