Εκλογές την άνοιξη «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόκειται για μια πορεία που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, η οποία αιφνιδίασε ακόμα και τους ίδιους τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, που έβλεπαν μεν τη δημοσκοπική άνοδο του σχήματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν την εκτίναξη του Ιουνίου στο 27%.

Πέρσι τέτοια εποχή κάναμε ζυμώσεις ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και φέτος ο Πρόεδρός μας συναντιέται με την πρόεδρο της Βραζιλίας και υπουργούς της Αργεντινής, λένε στελέχη του κόμματος για να δείξουν τη διαφορά που συντελέστηκε μόλις σε έναν χρόνο. Η εκτίμηση που γίνεται για το ταξίδι Τσίπρα σε Βραζιλία και Αργεντινή είναι ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού οι συναντήσεις κορυφής που έγιναν έδειξαν έναν ηγέτη που μπορεί να συνομιλεί σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται ταξίδι του Α. Τσίπρα και στις ΗΠΑ!

Μετά την ανάπαυλα των γιορτών οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος με βασική παραδοχή ότι την άνοιξη πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε εκλογές αφού η τρικομματική κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι επειδή το πρόγραμμα που συμφώνησε η κυβέρνηση δεν βγαίνει, θα απαιτηθούν νέα μέτρα τα οποία όμως είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από τη σημερινή Βουλή.

Μια άλλη παράμετρος που κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων και ίσως να προκαλέσει και πτώση της τρικομματικής κυβέρνησης είναι η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ και την εμπλοκή στην παραποίησή της του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Υπογραμμίζουν ότι η εν λόγω υπόθεση μπορεί να επιταχύνει την εξαϋλωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι φανερά εκτεθειμένο παρά τις προσπάθειες του Ευ. Βενιζέλου να πάρει αποστάσεις από την υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Αυγή» της Παρασκευής κυκλοφόρησε με τίτλο «κρέμεται από τη λίστα Λαγκάρντ το πολιτικό σύστημα» και ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι «η κάλτσα άρχισε να ξηλώνεται». Τα παραπάνω είναι φανερό ότι προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσα στον Ιανουάριο θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής ή ακόμα και Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των χειρισμών που έκαναν οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος σχετικά με την αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Με βάση και τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το προβάδισμα του κόμματος είναι πλέον μη αναστρέψιμο και το θέμα είναι αυτή η τάση να δημιουργήσει δυναμική που να μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοδυναμία!

Η προσοχή πλέον δίνεται στο να περάσει η εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που είναι έτοιμο και μπορεί να κυβερνήσει και για αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα στο πρώτο πλάνο της δημοσιότητας θα είναι τα λεγόμενα «μετριοπαθή» στελέχη, όπως ο Γ. Δραγασάκης, που μπορούν να περάσουν στην κοινωνία την εικόνα της λεγόμενης «κυβερνησιμότητας».

Λόγω των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων στο κεντρικό επίπεδο, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι εσωκομματικές διεργασίες στην πορεία προς το Ιδρυτικό Συνέδριο του ενιαίου κόμματος που έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πλήξουν την δυναμική δημόσια εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη συνεχίζει να καταγράφει τις διαφορετικές του θέσεις κυρίως μέσα από την ιντερνετική διεύθυνση ISKRA αν και τα στελέχη του τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι δεν πρόκειται να διαταράξουν την ενότητα του κόμματος πολύ περισσότερο τώρα που είναι σε τροχιά εξουσίας.


Σχολιάστε εδώ