Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Οι προβλέψεις όλων των αναλυτών που ασχολούνται με τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι το 2013 θα υπάρξει μια κατευθυνόμενη υποτίμηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων. Για όσους ενδιαφέρονται για τοποθετήσεις σε ξένα νομίσματα, σημειώνουμε ότι το ευρώ θα φτάσει σε 1,4 δολ., ενώ σήμερα βρίσκεται στο 1,29. Το δολάριο έναντι του γιεν επίσης θα υποτιμηθεί, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Ενώ σήμερα με ένα δολάριο μπορεί κανείς να αγοράσει 82,2 γιεν, στο τέλος του 2013 θα αγοράζει μόνο 80 γιεν. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές σε δολάρια θα έχουν σοβαρές ζημίες το 2013 από την πίεση που ασκεί το πελώριο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στην ισοτιμία του δολαρίου. Οι ασχολούμενοι με τις επενδύσεις αναλυτές συνιστούν επένδυση σε χρυσό, καθώς προβλέπουν ότι στο τέλος του 2013 η τιμή του χρυσού θα προσεγγίσει τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά. Όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου, όλοι συμφωνούν ότι θα παραμείνουν σταθερές την επόμενη χρονιά, δηλαδή στο ύψος περίπου των σημερινών τιμών. Οπότε, θα έχουμε τιμές από 97 έως 100 δολάρια το βαρέλι, με πολύ μικρό άνοιγμα διακύμανσης.
2
Οι ευρωπαίοι καταθέτες άρχισαν να προβληματίζονται πού μπορούν να καταθέτουν με ασφάλεια και χωρίς φορολογική επιβάρυνση τα περισσεύματα των κερδών που τους εξασφαλίζει το σύστημα. Άλλοτε καταθετικό καταφύγιο ήταν αποκλειστικά και μόνο η Ελβετία και οι τράπεζές της, που πριν από την κρίση και την κατολίσθηση της ισοτιμίας του δολαρίου συγκέντρωναν περίπου το 60% των ευρωπαϊκών καταθέσεων. Σήμερα όμως την πρώτη θέση κατέχει το Λουξεμβούργο του κ. Γιούνκερ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών η Ένωση Ιδιωτικών Ελβετικών Τραπεζών, οι συνολικές καταθέσεις Ευρωπαίων σε τράπεζες εκτός της χώρας γέννησης και κατοικίας τους φτάνουν στα 3,2 τρισ. δολάρια. Από το ποσό αυτό στις τράπεζες του Λουξεμβούργου έχουν κατατεθεί κεφάλαια ύψους 1,3 τρισ., ενώ οι ελβετικές τράπεζες συγκεντρώνουν 1 τρισ. και αυτές της Βρετανίας φιλοξενούν 720 δισ. Από τα παραπάνω κατατεθειμένα στις τράπεζες δολάρια το μερίδιο των ελλήνων καταθετών περιορίζεται στα 50 δισ. δολάρια περίπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Ελβετικών Τραπεζών. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και καταθέσεις ελλήνων εφοπλιστών, που έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο. Καθώς και χρήματα υπεράκτιων εταιρειών που ανήκουν σε Έλληνες. Εκπρόσωπος της Ένωσης Τραπεζών, ερωτηθείς για τη φορολόγηση των καταθέσεων που έχουν στις ελβετικές τράπεζες οι έλληνες πολίτες, απάντησε: “Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει μια συμφωνία φορολόγησης καταθέσεων με μια χώρα στην οποία η κυβέρνησή της δεν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες της να πληρώνουν φόρους;”. Και ασφαλώς αυτή είναι η αλήθεια, δεδομένου ότι στην Ελλάδα η υψηλή φορολογία προκάλεσε άνθηση της φοροδιαφυγής.
3
Η Κύπρος δεν κατάφερε ακόμη να συμφωνήσει με την “τρόικα” σε όλα τα σημεία της δανειακής συμφωνίας. Γι’ αυτό και το τελευταίο Eurogroup δεν οριστικοποίησε τη συμφωνία και ανέβαλε τη λήψη της οριστικής απόφασης για την επόμενη συνεδρίασή του, η οποία προβλέπεται να γίνει το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2013. Ένα από τα κύρια σημεία που παραμένουν ανοικτά είναι το ποσόν που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Η κυβέρνηση της Κύπρου ανέθεσε στη γνωστή ελεγκτική εταιρεία Pimco να συντάξει μια έκθεση για τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες. Παρότι η έκθεση αυτή δεν έχει ακόμα συνταχθεί οριστικά, φαίνεται ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου έχει σημαντικά εξασθενήσει και από τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, και ειδικά ο διοικητής της κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι το ποσόν στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Για το μέγεθος της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το ποσόν αυτό είναι υπέρογκο, καθώς προσεγγίζει το 50% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας αυτής. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι προβλήματα ρευστότητας δεν αντιμετωπίζει μόνο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός, που τα τελευταία χρόνια της κρίσης παρουσιάζει υψηλά ελλείμματα, το συνολικό ποσό που πρέπει να εγκριθεί για τη στήριξη της οικονομίας θα πρέπει να υπολογιστεί στα 20 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 100% του ΑΕΠ.