Για κακούργημα πάει ο Παπακωνσταντίνου

Δόλιος αποδεικνύεται ότι ήταν ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ. Δεν μετέτρεψε τυχαία το CD που παρέδωσε σε στικάκι η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών στον πρέσβη μας στο Παρίσι. Έκανε τη μετατροπή για να σβήσει τα αποτυπώματα τα δικά του και των συγγενών του που υπήρχαν στη λίστα με καταθέσεις εκατομμυρίων, προφανέστατα από μαύρα λεφτά. Αυτός ήταν ο λόγος που εξαφανίστηκε το CD. Και έφθασε στο σημείο να λέει συνειδητά ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι δεν ξέρει πού βρίσκεται το CD.

Δεν περίμενε ότι οι Οικονομικοί Εισαγγελείς θα ζητούσαν από τη Γαλλία να ξαναστείλει ένα αυθεντικό αντίγραφο του CD με τη λίστα για να διασταυρωθεί με αυτήν που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι η πραγματική ή έχει αλλοιωθεί.

Και ο κεραυνός έπεσε την περασμένη Πέμπτη. Ήρθε η λίστα και αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ότι η λίστα που «κάποιος γνωστός-άγνωστος» του Παπακωνσταντίνου την είχε δώσει στο περιοδικό (ήταν πειραγμένη). Έλειπαν τρία ονόματα που κατά… σύμπτωση ήταν συγγενείς του πρώην τσάρου.

Από κείνη τη στιγμή άρχισε ταχύτατα η αντίστροφη μέτρηση για τον κηπουρό του Γιωργάκη. Η ψευδής βεβαίωση-νόθευση και απόκρυψη δημόσιου εγγράφου, που αποτελεί η λίστα, αποτελεί κακούργημα σύμφωνα με το άρθρο 242 παρ. 1 και 2 του Ποινικού Κώδικα και η ποινή που προβλέπεται είναι κάθειρξη μέχρι 20 χρόνια! Και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή άλλος έκανε τη λαθροχειρία, ούτε να επικαλεστεί ότι το αδίκημα αυτό έγινε κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων του, π.χ. απιστία και παράβαση καθήκοντος. Το αδίκημα που διέπραξε ο πρώην υπουργός υπάγεται στην τακτική δικαιοσύνη, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διώκεται ο Τσοχατζόπουλος και ο Μαντέλλης.

Δεν υπάρχει παραγραφή

Επειδή ειπώθηκε από έναν-δυο συνταγματολόγους ότι το αδίκημα της νόθευσης της λίστας έχει παραγραφεί, ανώτατοι δικαστές αλλά και έμπειροι περί τα κοινοβουλευτικά είναι κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, γιατί το Σύνταγμα προβλέπει πως η παραγραφή επέρχεται με τη συμπλήρωση δυο συνόδων της επόμενης Βουλής που διαπράχθηκε το αδίκημα.

Η Βουλή μετά τις εκλογές του Μαΐου δεν λογίζεται ως Σύνοδος, μετά μάλιστα και από κοινή τότε δήλωση όλων των κομμάτων. Επομένως ας μην κάνει όνειρα ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο Κορυδαλλός τον περιμένει…

Απευθείας προανακριτική

Μετά τη συμφωνία και των τριών κυβερνητικών κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα κατατεθεί πρόταση για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που εκτιμάται ότι θα ψηφισθεί από όλα τα κόμματα. Δεν θα μπορεί να γίνει αλλιώς γιατί οι αντιδράσεις του κόσμου θα προκαλούσαν τσουνάμι. Σύμφωνα με άριστες πηγές οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες, ώστε το συντομότερο να οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο. Έγκυροι νομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν την περίπτωση να προφυλακιστεί μετά την απολογία του ο Παπακωνσταντίνου.

Υπάρχουν και συνεργοί

Τη νόθευση της λίστας με τη διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του Παπακωνσταντίνου δεν την έκανε μόνος του ο τότε τσάρος.

Μεταξύ αυτών που πήραν μέρος στο… έργο είναι η σύμβουλός του που λειτουργούσε και ως «αντ’ αυτού», η κυρία Σοφία Ρίτσου, την οποία τώρα έχει ο Στουρνάρας. Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η Ρίτσου ανέλαβε να μετατρέψει το CD σε στικάκι και μετά να το… εξαφανίσει.

Οι 2.062 που έγιναν 2.059

Ο αριθμός των ονομάτων στη λίστα που δημοσιεύτηκε ήταν 2.059 και ο αριθμός των ονομάτων που περιέχονται στην αυθεντική λίστα που ήρθε ανέρχεται σε 2.062. Και αυτό δίνει την εξήγηση γιατί επί δυο χρόνια την είχαν θάψει και όταν ξέσπασε θύελλα για το πού είναι η λίστα, τότε θυμήθηκε ο κ. Βενιζέλος ότι του είχε δώσει ατύπως το περιβόητο στικάκι δύο μήνες από όταν ανέλαβε αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, ο πρώην εισαγγελέας κ. Διώτης, στον οποίο το είχε δώσει ατύπως ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν διαδέχθηκε τον κ. Καπελέρη στη θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ.

Και φουσκωτοί φάκελοι

Δεν είναι όμως μόνο τα τρία ονόματα που απεκρύβησαν από όλους εκείνους που διαχειρίστηκαν τη λίστα Φαλσιάνι (έτσι κανονικά αποκαλείται, από το όνομα του υπαλλήλου της HSBC ο οποίος έκλεψε λογαριασμούς χιλιάδων καταθετών από διάφορες χώρες) που στα τέλη του 2010, με εντολή της τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κ. Λαγκάρντ, ο αρμόδιος διευθυντής του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών παρέδωσε αντίγραφο της λίστας στον τότε πρέσβη μας στο Παρίσι κ. Κλη.

Είναι και το γεγονός ότι η αυθεντική λίστα συνοδεύεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από πλήρη φάκελο για κάθε καταθέτη, αρκετά… παχύ – μέχρι όλο το… γενεαλογικό του δέντρο καταγράφεται σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει από τέτοιες ιστορίες. Στον φάκελο περιέχονται λεπτομερή στοιχεία, όπως τα ονόματα εκείνων που κατέθεταν χρήματα στον λογαριασμό, για ποιον λόγο και από ποια χώρα.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, πολλά πράγματα θα έρθουν στο φως και ενδεχομένως να καούν αρκετοί από τους καταθέτες, πέραν των πολιτικών που πιθανότατα περιλαμβάνονται στη λίστα.

Θυμίζουμε ότι ήδη ερευνάται η σύζυγος του άλλοτε τσάρου της οικονομίας και υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Και όχι μόνο…

Έκαναν Χριστούγεννα στο ΣΔΟΕ…

Για τη λίστα είχε μεταβεί στο Παρίσι νωρίς το πρωί της προπερασμένης Πέμπτης με απόρρητη διαταγή τριμελές κλιμάκιο που αποτελείτο από διευθυντή του ΣΔΟΕ, ένα μέλος από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών και ένα από την Οικονομική Εισαγγελία. Την εντολή για παράδοση της λίστας είχε δώσει στις υπηρεσίες τού υπουργείου του προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσκοβισί, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Στουρνάρα. Τη λίστα παρέλαβε το κλιμάκιο με πρωτόκολλο και όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (τ’ ακούς, κ. Παπακωνσταντίνου;) και αφού προηγουμένως «ανοίχτηκε» το CD, το οποίο ελέγχθηκε παρουσία όλων για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση ως προς το ακριβές περιεχόμενό του.

Το κλιμάκιο επέστρεψε περασμένα μεσάνυχτα της Πέμπτης, γύρω στη 1 μ.μ. και από το αεροδρόμιο τα μέλη του πήγαν κατευθείαν στο υπουργείο Οικονομικών (στην Καραγιώργη Σερβίας) και παρέδωσαν τη λίστα, που ήταν μέσα σε σφραγισμένο φάκελο, πρωτοκολλήθηκε και στη συνέχεια την παρέλαβε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Σ. Στασινόπουλος. Από το υπουργείο πήγαν στα γραφεία του ΣΔΟΕ, που είναι στην Πειραιώς, πρωτοκολλήθηκε και αντίγραφο της λίστας δόθηκε στους Οικονομικούς Εισαγγελείς.

Από την επομένη το πρωί άρχισε η έρευνα, με πρώτο βήμα τη σύγκριση της αυθεντικής λίστας με τη λίστα του Παπακωνσταντίνου. Αμέσως διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διαφορά στον αριθμό των ονομάτων κατά τρία: 2.062 αντί 2.059.

Ο έλεγχος γίνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και από ειδικό κλιμάκιο για τη λίστα. Η ομάδα θα ενισχυθεί και με άλλους υπαλλήλους, ώστε μέχρι τέλος Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Να σημειωθεί ότι ακόμα και τα Χριστούγεννα δούλευαν!

Όλα τα ονόματα που αναφέρονται στη λίστα, καθώς και στους φακέλους που σχετίζονται με τους καταθέτες, ταυτοποιούνται με το ΑΦΜ τους και στη συνέχεια θα σταλούν όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να διασταυρωθούν με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αν τα χρήματα που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ δεν δικαιολογούνται από αυτά τα εισοδήματα, θα κληθούν, για ποσά πάνω από 60.000 ευρώ, να καταθέσουν συμπληρωματική δήλωση και τα ποσά αυτά θα φορολογηθούν με 45% και όχι με ξεχωριστό συντελεστή ή με διαπραγμάτευση.

Θα ακολουθηθεί δηλαδή η ίδια διαδικασία που γίνεται και με τους 54.000 που η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισε ότι έβγαλαν έξω λεφτά.

Έγινε καλή δουλειά από το ΣΔΟΕ

Σε αντιδιαστολή με τα περί… διεφθαρμένου ΣΔΟΕ, που επανειλημμένα είχε δημόσια πει ο Παπακωνσταντίνου όταν ήταν παντοδύναμος υπουργός, θα πρέπει να τονισθεί ότι ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος οργάνωσε με κάθε λεπτομέρεια την αποστολή του κλιμακίου στη Γαλλία σε απόλυτη και συνεχή συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Στο κλιμάκιο μετείχαν ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Θοδ. Φλωράτος, ο προϊστάμενος της Γραμματείας του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Πεπόνη, Μανόλης Σκαρμέας και η αναπληρώτρια της Διεύθυνσης των Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών κ. Σμαράγδα Πετινή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραλαβή, με πλήρη όλα τα στοιχεία, και η μεταφορά της λίστας έγιναν με υποδειγματικό τρόπο.


Σχολιάστε εδώ