Αβραμόπουλος: Δεν πουλάμε, κ. Ερντογάν…

Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές διαβάζουν πίσω από αυτήν την έντονη δυσαρέσκεια την αγωνία του τούρκου πρωθυπουργού για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής της έχει πέσει σημαντικά.

Ενδεικτικό, στο πλαίσιο αυτό, είναι το γεγονός ότι πριν από ένα δεκαήμερο η τουρκική κεντρική τράπεζα, παρότι η τουρκική οικονομία στηρίζεται στον δανεισμό και οι ρυθμοί ανάπτυξής της βαίνουν μειούμενοι, αναγκάστηκε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε άμεσα, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν «χαιρέκακες» και τονίζοντας ότι αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία και δεν ταιριάζουν σε ηγέτες που ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες, δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα, σχολιάζοντας στην πραγματικότητα έμμεσα τις πρόσφατες εξελίξεις στην τουρκική οικονομία.

Για τα περί πώλησης νησιών τόνισε ότι όσοι συμβουλεύουν τον κ. Ερντογάν είτε δεν γνωρίζουν είτε κατασκευάζουν πληροφορίες, καθώς κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί «οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή».

Έκλεισε τονίζοντας ότι τα ιστορικά έθνη, όπως η Ελλάδα, πάντα βρίσκουν τον δρόμο τους, και αυτό καλά θα κάνει να μην το ξεχνάει κανείς.

Αν και η απάντηση του έλληνα υπουργού ικανοποίησε το κοινό αίσθημα, μαζί και βρακοφόρους Κρήτες που μαζί με τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα του τραγούδησαν σχετική μαντινάδα, που ξεκινούσε λέγοντας: «Με μια σκληρή απάντηση μίλησες στην καρδιά μας, σ’ ευχαριστούμε, υπουργέ, εμείς και τα παιδιά μας», καλό είναι να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα που σχολιάζει αρνητικά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Σε ταξίδι του στην Ινδονησία για το «Δημοκρατικό Φόρουμ του Μπαλί» στα μέσα Νοεμβρίου ο Ταγίπ Ερντογάν, επιτιθέμενος στο ΔΝΤ, είχε δηλώσει ότι «ο γερμανικός λαός αναρωτιέται, γιατί να διοχετεύσω τα λεφτά μου σε χώρες που απέτυχαν να πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ;

Οι χώρες πρέπει να είναι ικανές να στηρίζονται στα πόδια τους. Όταν εξετάζεις το θέμα από την οπτική του δικαίου, η στάση του γερμανικού λαού είναι σωστή και δίκαιη», ρίχνοντας ευθεία βέλη και κατά της Ελλάδας. Άρα, μόνο τυχαίες ή αποδιδόμενες στην πίεση που προκάλεσαν οι έντονες ερωτήσεις των τούρκων δημοσιογράφων δεν μπορούν να είναι και οι τελευταίες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού.

Και ακόμη κι αν εξυπηρετούν εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες (τόσο το να δοθεί μια πειστική εξήγηση στο γιατί οι διεθνείς οίκοι δεν αναβαθμίζουν την Τουρκία όσο και το να προσεγγίσει το εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί, οι ψήφοι του οποίου είναι απαραίτητες για την αλλαγή του Συντάγματος και την άνοδο του Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας), είναι ενδεικτικές μιας σαφούς στροφής και στάσης του τούρκου πρωθυπουργού απέναντι στην Ελλάδα, που πρέπει να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τη χώρα μας.


Σχολιάστε εδώ