Έξω οι Ρώσοι από την κυπριακή ΑΟΖ

Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι επί του παρόντος μένουν εκτός κυπριακής ΑΟΖ, αλλά –όπως φαίνεται– ενισχύονται τα γαλλικά και τα ιταλικά συμφέροντα.

Η διακοπή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία TOTAL – NOVATEK για το τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι για το τεμάχιο αυτό θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ENI (ιταλική) και KOGAS (κορεάτικη), ενώ θα αρχίσει και απευθείας διαπραγμάτευση για το ερευνητικό τεμάχιο 10 με την εταιρεία TOTAL.

Μη ικανοποιητική

Ο κ. Στεφάνου, προκειμένου να δικαιολογήσει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, δήλωσε τα εξής: «Έχουν γίνει εντατικές διαπραγματεύσεις με τους αιτητές για τα αντίστοιχα ερευνητικά τεμάχια. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τον αιτητή των τεμαχίων 2 και 3, δηλαδή τις εταιρείες ENI και KOGAS, έχουν προχωρήσει και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Πρόοδος σημειώθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το τεμάχιο 11 με την εταιρεία TOTAL. Για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός 9 σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πλην όμως αυτή θεωρήθηκε πως δεν είναι ικανοποιητική και γι’ αυτό την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εμπορίου, αποφάσισε να ανακαλέσει την έγκριση για την απευθείας διαπραγμάτευση για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός 9 με την κοινοπραξία της TOTAL με τη NOVATEK και να κηρύξει τη λήξη των διαπραγματεύσεων».

Γάλλοι, Ιταλοί και Κορεάτες

Επιπροσθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε τα ακόλουθα: «Σε σχέση με τούτο και ενεργώντας πάλι στη βάση εισήγησης του υπουργού Εμπορίου, που είναι ο αρμόδιος υπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως προχωρήσει για να ξεκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση για το τεμάχιο 9 με την κοινοπραξία ENI και KOGAS, στη βάση και της αξιολόγησης που είχε γίνει προηγουμένως για τις προτάσεις που έχουν κάνει οι συγκεκριμένες εταιρείες. Παράλληλα, η κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο, πάλι στη βάση πρότασης του υπουργού Εμπορίου, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός 10 με την εταιρεία TOTAL, στη βάση πάλι της αξιολόγησης που έχει κάνει η ειδική επιτροπή».

Έξω οι Ρώσοι

Επί της ουσίας, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε αποκλεισμό των ρωσικών συμφερόντων από την κυπριακή ΑΟΖ, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, από τα τεμάχια για τα οποία η κυβέρνηση προχώρησε σε απευθείας διαπραγμάτευση. Ενισχύεται, ωστόσο, η παρουσία ιταλικών και γαλλικών συμφερόντων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Πολιτική απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση για παραχώρηση κατ’ αρχήν άδειας στην κοινοπραξία TOTAL – NOVATEK είχε ξενίσει πολλούς και είχε προκαλέσει αρκετές διαμαρτυρίες και δριμεία κριτική κατά του Νεοκλή Συλικιώτη, αφού η ιταλοκορεάτικη κοινοπραξία, με την οποία φαινόταν ότι θα προχωρούσε η κυπριακή κυβέρνηση, είχε καταταγεί πρώτη στην αξιολόγηση του γαλλικού οίκου BEICIP, ενώ οι Ρώσοι με τους Γάλλους είχαν έρθει πέμπτοι. Η προνομιακή θέση στην οποία βρέθηκαν η TOTAL με τη NOVATEK φαίνεται να οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια πολυεθνική δεξαμενή συμφερόντων στις κυπριακές θάλασσες, η οποία, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί, αποτελεί στρατηγικό στόχο.


Σχολιάστε εδώ