Ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση η Κύπρος

Η περιστασιακή λύση δόθηκε μέσα από τα ταμεία συντάξεων των ημικρατικών οργανισμών CYTA (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου), ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου) και της Αρχής Λιμένων.

Εν μέσω διαμαρτυριών

Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη, εν μέσω διαμαρτυριών των εργαζομένων, σε δανεισμό από τους ημικρατικούς οργανισμούς, με αντάλλαγμα ομόλογα μικρής διάρκειας με επιτόκιο περί το 4,5%. Τα χρήματα από τους ημικρατικούς οργανισμούς ήταν αναγκαία για να πληρωθούν οι μισθοί του Δημοσίου και οι 13οι μισθοί.

Η έκθεση της PIMCO και το «κούρεμα»

Τόσο η «τρόικα» όσο και η κυπριακή κυβέρνηση αναμένουν την έκθεση της PIMCO περί τα μέσα Ιανουαρίου για το κατά πόσο το χρέος είναι βιώσιμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να εκτιμά ότι δεν είναι βιώσιμο και γίνεται λόγος για «κούρεμα» των ομολόγων. Το πρόβλημα με την Κύπρο είναι ότι, εάν γίνει «κούρεμα», το κόστος θα το επωμιστούν τα ταμεία συντάξεων και άλλοι θεσμικοί επενδυτές, κυρίως κυπριακοί, όπως τα συνεργατικά ιδρύματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητάει τώρα άλλον διεθνή οίκο για να ελέγξει κατά πόσο είναι ορθή η μεθοδολογία με την οποία η PIMCO μετράει το κυπριακό χρέος, κάτι που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα της PIMCO δεν ευνοούν την κυπριακή κυβέρνηση.

Βιωσιμότητα του χρέους

Εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο Μνημόνιο η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως η CYTA, που είναι πρώτη στον κατάλογο, με αντίτιμο το ποσόν του 1 δισ. ευρώ, για να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Με βάση όμως τις πληροφορίες, η διαφορά φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, οπότε η κυπριακή κυβέρνηση θα χρειαστεί άλλα 2 δισ. ευρώ.

Ανεργία και ύφεση

Η ανεργία στην Κύπρο έχει φτάσει σε ποσοστό-ρεκόρ, 13%, και εξακολουθεί να καλπάζει, ενώ η οικονομία μπαίνει σε ύφεση, χωρίς επί του παρόντος το φυσικό αέριο να μπορεί να δώσει λύση.


Σχολιάστε εδώ