Χριστούγεννα και πάλι…

Οι δρόμοι δεν έχουν τις γιρλάντες του παρελθόντος, αλλά όλες οι κολώνες της ΔΕΗ έχουν κάποιο φωτεινό στολίδι. Τα δέντρα στους κήπους έχουν «ντυθεί» με τον κατάλληλο φωτισμό, ενώ στις γωνιές και τις πλατείες υπάρχουν συνθέσεις με Αϊ-Βασίληδες, Μάγους και άλλες χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Το κύριο βάρος φέτος το «σηκώνει» η πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, αλλά ιδιαίτερος και πολύ χαρακτηριστικός είναι ο στολισμός στις πλατείες όλων των διαμερισμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην πλατεία Λεγάκη (πρώην Δωδεκανήσου) στα Καμίνια έχει στηθεί ένα ωραιότατο καΐκι που το βράδυ, με τον κατάλληλο φωτισμό, φαίνεται σα να ταξιδεύει! Επίσης όλα τα δέντρα της πλατείας έχουν πλούσιο φωτισμό που δίνει μια φαντασμαγορική νότα στην ιστορική γειτονιά. Το πιο σπουδαίο όμως είναι πως όλα αυτά δεν στοίχισαν σχεδόν τίποτα! Όλος ο στολισμός της πόλης στους δρόμους, στην παραλία, στις συνοικίες δεν ξεπέρασε σε κόστος τα 20.000 ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για επισκευές -κυρίως- των στολιδιών, τη διαμόρφωση χώρων και τις αντικαταστάσεις φθαρμένων φωτιστικών, λαμπιονιών ή καλωδίων. Η έκπληξη πάντως των ημερών είναι το παραδοσιακό καράβι που φέτος τοποθετήθηκε στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, που άνοιξε πλέον και μπορεί να την επισκέπτεται το κοινό. Την αφή των φώτων στο παραδοσιακό στολισμένο καράβι έκανε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, την περασμένη Τρίτη, σε μια σεμνή εκδήλωση, στην οποία πρωταγωνίστησαν παιδιά του Πειραιά, που τραγούδησαν κάλαντα και άλλους επίκαιρους ύμνους. Υπάρχει ωστόσο φύλαξη του χώρου για να αποφευχθούν βανδαλισμοί στο κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου είτε με επιγραφές, γκράφιτι κ.λπ. είτε με την αφαίρεση διακοσμητικών ειδών από τον περίβολο…

= Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο, στο… στόχαστρο βρέθηκε το παγοδρόμιο που στήθηκε στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο επιχειρηματίας που το λειτουργεί υποχρεώνεται να στολίσει όλη την πλατεία και να δώσει στον δήμο 1.500 εισιτήρια αξίας 4 ευρώ και 7 ευρώ (από 750 στην κάθε κατηγορία) για να μοιραστούν σε άπορα παιδιά του Πειραιά. Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας μίλησαν για άστοχη συμφωνία και τόνισαν ότι θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλές οι τιμές των εισιτηρίων.

= Τη δική του παράδοση δημιουργεί κάθε τέτοιες μέρες ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ με τα ημερολόγια που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη. Τα ημερολόγια δεν είναι απλώς εορτολόγια και ημεροδείκτες, αλλά θεματικές ενότητες μεστές ιδεών και προτύπων, απόλυτα αναγκαίων στη μίζερη και πεσιμιστική εποχή μας. Φέτος λοιπόν το ημερολόγιο της Μητρόπολης είναι αφιερωμένο στη βιβλική μορφή του Φώτη Κόντογλου, ενώ πέρυσι ήταν αφιερωμένο στον κοσμοκαλόγερο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

= Η κρίση φαίνεται ότι έχει επηρεάσει και τη διάθεση για στολισμό των Πειραιωτών. Κάναμε μια βόλτα προχθές το βράδυ σε αγαπημένες γειτονιές δίπλα από τη δική μας, τα Καμίνια, και είδαμε σπίτια σκοτεινά, ελάχιστα φωτάκια και ακόμα πιο λίγα στολίδια. Περάσαμε από την Παλιά Κοκκινιά, από τον Απόλλωνα, από την Αγία Σοφία, πήγαμε πιο ψηλά, στα Μανιάτικα, στον λόφο Βώκου, στον Καραβά κ.λπ. Γύρω στις 9 το βράδυ ήταν και τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά. Λίγα ψητοπωλεία και 6-7 καφενεία είδαμε ανοιχτά κι αυτά με πολύ λίγο κόσμο. Όσο για στολισμό, μόνο εκεί που είχε παρέμβει ο δήμος υπήρχε. Τα περισσότερα σπίτια δεν είχαν τίποτα γιορταστικό και όσα είχαν περιορίζονταν σε κάποιες σειρές με λαμπιόνια. Η κρίση, η ανέχεια, η ανεργία, η αβεβαιότητα μας οδήγησαν σε Χριστούγεννα μιζέριας. Κι εκείνοι που έχουν δουλειά, δεν… τολμούν να προσθέσουν περιττά έξοδα στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους, γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει… Στις δύσκολες εποχές οι γιορτές είναι ακόμα πιο δύσκολες.

= Το κλίμα όμως της μιζέριας, της δυστυχίας, της δυσμένειας που επικρατεί αυτήν την περίοδο σε πολλά σημεία της χώρας, αλλά και του κόσμου, μία και μόνη λέξη, μία παράμετρος μπορεί να το αλλάξει. Η ελπίδα. Και την ελπίδα, τη βεβαιότητα για τη διέξοδο από τις πρόσκαιρες επίγειες δυσκολίες τη δίνει, ακριβώς και στην ολότητά της, το γεγονός που θα γιορτάσουμε μεθαύριο: Τη γέννηση του Θεανθρώπου. Η έλευση του Χριστού, που δείχνει πως ο Δημιουργός δεν μας ξεχνά, δεν μας εγκαταλείπει, είναι πάντα δίπλα μας, αρκεί να γυρίσουμε να τον δούμε… Η πηγή της ζωής, το αιώνιο φως, η μόνη αλήθεια βρίσκεται εκεί, στην ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ, και μας καλεί κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να ανοίξουμε τις δικές μας ψυχές, όπως άνοιξαν οι ουρανοί εκείνη την άγια νύχτα, και να τις κάνουμε φάτνες για να γεννηθεί μέσα μας ο Θεός της αγάπης και να μας γεμίσει ελπίδα, ασφάλεια, σιγουριά. Γιατί, όπως και να γίνει, το φως, το απόλυτο φως, θα διώξει στο τέλος το σκοτάδι! Καλά Χριστούγεννα!


Σχολιάστε εδώ