Το έδαφος για τους νέους εισβολείς προετοιμάζει το Reuters

Το σχέδιο αυτό «εξυπηρετεί», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον εκδοτών και ιδιοκτητών ΜΜΕ. Οι φήμες που ανακυκλώνει και οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί που διατυπώνει κάνουν πολλούς να λένε ότι βρίσκεται σε «διατεταγμένη υπηρεσία» και άλλους να χαρακτηρίζουν το πρακτορείο ως «πέμπτη φάλαγγα της “τρόικας”»! Η ξαφνική ενασχόλησή του με τα ελληνικά ΜΜΕ, πρώτη φορά στα χρονικά με τέτοια ένταση και τέτοιο προσανατολισμό, προκαλεί τεράστια ερωτήματα ακόμη και στους πλέον ανυποψίαστους πολίτες της χώρας.

Στο εκτενές ρεπορτάζ του δεν ταυτίζει απλώς τα Μέσα Ενημέρωσης με την εγχώρια διαπλοκή, αλλά φθάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι ο δεσμός που υπάρχει ανάμεσα στα ΜΜΕ, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική «ευθύνεται» για την (οικονομική) κρίση που μαστίζει τη χώρα! Προς ενίσχυση των επιχειρημάτων του, το Reuters επικαλείται κατά καιρούς δηλώσεις αρχηγών κομμάτων, όπως του Αλ. Τσίπρα, που στο παρελθόν είχε καταγγείλει ότι «στην Ελλάδα η πραγματική εξουσία βρίσκεται με τους ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και τα διεφθαρμένα ΜΜΕ». Αλλά και του Π. Καμμένου, που είχε πει ότι «τα ελληνικά μίντια είναι υπό τον έλεγχο ανθρώπων που εξαρτώνται από το κράτος. Τα ΜΜΕ ελέγχουν το κράτος, το κράτος ελέγχει τα ΜΜΕ, είναι μια εικόνα αμοιβαίου εκβιασμού». Επικαλείται ακόμη καταγγελίες συνδικαλιστών, όπως του Ν. Φωτόπουλου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, που είχε αναφέρει ότι μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μιντιακά γκρουπ, είχαν σημαντική έκπτωση ή δεν πλήρωναν καθόλου τους λογαριασμούς ενέργειας. Στο ρεπορτάζ του το Reuters επικαλείται ακόμη τη μαρτυρία από «πηγή μέσα στην «τρόικα»» (γενικώς και αορίστως…), που φέρεται να δήλωσε ότι «το σύστημα είναι ιδιαίτερα αιμομικτικό και, επειδή έχει κεκτημένα δικαιώματα, αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται ακόμη σε έκθεση της Κομισιόν (Δεκέμβριος 2011), που ανάμεσα στα άλλα σημείωνε: «Η πολιτική απέναντι στα ΜΜΕ παραμένει υψηλά συγκεντρωμένη στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης και έχει επηρεασθεί αισθητά, με αδιαφανείς και ανεπίσημους τρόπους, από πανίσχυρα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, που προσπαθούν να κερδίσουν εξουσία ή κέρδος, ή και τα δύο μαζί». Σε άλλο σημείο κάνει εκτενή αναφορά στο καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών Μέσων: «Καθώς οι επιχειρηματίες σπρώχνονταν μέσα στο συνονθύλευμα συμφερόντων, η ρύθμιση των κανονισμών γινόταν τυχαία. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη άφηναν τους διαχειριστές των σταθμών να λειτουργούν χωρίς σωστή αδειοδότηση. Αυτή η ημιρυθμισμένη προσέγγιση οδήγησε την Ελλάδα να έχει μεγάλο αριθμό ΜΜΕ». Το ρεπορτάζ θίγει επίσης «φαινόμενα οικογενειοκρατίας» στα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες ή μέτοχοι ενός ΜΜΕ (σ.σ.: Mega) αναπτύσσουν δραστηριότητες και σε άλλους τομείς της οικονομίας (μεγάλα έργα, πετρέλαια κ.ά.), όπου έχουν εξασφαλισμένη την ευνοϊκή μεταχείριση του κράτους.

Προκειμένου να ενισχύσει τη θεωρία ότι τα ΜΜΕ επιβάλλουν στην εκάστοτε κυβέρνηση αποφάσεις για προμήθειες, αναφέρεται σε παλαιότερη υπόθεση, όταν ο Στ. Ψυχάρης είχε μηνύσει δημοσιογράφους που είχαν υποστηρίξει από ραδιοφώνου ότι μέσω του εκδοτικού συγκροτήματος που διευθύνει άσκησε πιέσεις για την αγορά των αεροσκαφών Γιουροφάιτερ. Το Reuters αναφέρεται και στην περίπτωση του χρυσωρυχείου στη Χαλκιδική. Όπως τονίζει, τα ορυχεία πουλήθηκαν το 2003 σε μια νεοσυσταθείσα εταιρεία εξόρυξης και λίγο αργότερα μερίδιο σ’ αυτήν απέκτησε η κατασκευαστική του Γ. Μπόμπολα. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, εκδόθηκε τελικά η άδεια λειτουργίας των ορυχείων. Σύμφωνα με το Reuters, μετά την έκδοσή της η κατασκευαστική Ελλάκτωρ (του Μπόμπολα) είχε κέρδος της τάξεως των 261 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ