Στους δεσμούς του ευρωπαϊκού Νότου με τη Λατινική Αμερική ποντάρει ο Τσίπρας

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι επαφές αυτές που έγιναν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο δείχνουν το αυξημένο κύρος που απολαμβάνει διεθνώς και το κόμμα αλλά και ο Α. Τσίπρας. Δεν είναι μικρό πράγμα, λένε, να σε δέχονται για συνάντηση η νυν και ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας, ενώ ανάλογες, υψηλού επιπέδου, συναντήσεις αναμένονται και στην Αργεντινή που είναι ο επόμενος σταθμός του δεκαήμερου ταξιδιού του Α. Τσίπρα στη Λατινική Αμερική. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ουσιαστικές και όχι εθιμοτυπικές συναντήσεις, με κορυφαίες αυτές με τον ιστορικό πολιτικό ηγέτη και πρώην Πρόεδρο Λούλα και τη σημερινή Πρόεδρο Ρούσεφ, συναντήσεις που έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης ανάμεσα σε λαούς που ζουν τόσο μακριά ο ένας από τον άλλο.

Σχετικά με την επιλογή της Βραζιλίας τονίζουν ότι η συγκεκριμένη χώρα είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, η οποία ακολουθεί σε οικονομικό δυναμισμό ακόμα και την Κίνα, και η μετάβασή της από την υπανάπτυξη στην ανάπτυξη γίνεται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας, με καθοριστικό τον ρόλο του Δημοσίου και με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες.

Υπογραμμίζουν ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική η Βραζιλία σηματοδοτεί τις δυνατότητες για ανάπτυξη έξω από τον νεοφιλελεύθερο δρόμο, με σεβασμό στη δημοκρατία και τα λαϊκά συμφέροντα. Κατηγορηματικά λένε ότι αυτή η μεγάλη χώρα δεν είναι ένα υπόδειγμα-μοντέλο αλλά ένα ανοιχτό παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι είναι δυνατή η εναλλακτική πορεία του σύγχρονου κόσμου μέσα από αντιφάσεις, από αναμετρήσεις με αντιξοότητες, από συγκρούσεις με ισχυρά συμφέροντα και εδραιωμένες νοοτροπίες. Εξηγώντας την επιλογή χωρών της Λατινικής Αμερικής για το δεκαήμερο ταξίδι του Α. Τσίπρα τονίζουν ότι σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αυξάνεται η αλληλεξάρτηση μεταξύ των χωρών και ως εκ τούτου απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή διεθνής συνεργασία μεταξύ των κρατών και των διεθνών οργανισμών, και εξηγούν:

«Όταν το κεφάλαιο διεθνοποιείται και επιχειρεί να επιβάλει τους όρους του, η οργάνωση των εθνικών αντιστάσεων είναι αποτελεσματική στον βαθμό που εντάσσεται σε ένα διεθνές σχέδιο αλλαγής του κόσμου».

Στον ΣΥΡΙΖΑ με τον αέρα της ανερχόμενης πολιτικής δύναμης τονίζουν ότι σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση βουλιάζει κάτω από την ασφυκτική κηδεμονία του νεοφιλελευθερισμού και την κυριαρχία των γερμανών τραπεζιτών, η αναζήτηση νέων οριζόντων για την ευρωπαϊκή πορεία επιβάλλει ένα νέο όραμα για μια Ευρώπη όχι περίκλειστη στον εαυτό της αλλά για μια Ευρώπη που θα είναι παράγοντας ανατροπών της παγκόσμιας αδικίας και προώθησης της δημοκρατίας στις διεθνείς σχέσεις.

Μάλιστα τα στελέχη του λένε ότι ο χειμαζόμενος ευρωπαϊκός Νότος έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Λατινική Αμερική και μπορεί να διεκδικήσει έναν ρόλο διαφορετικής ευρωπαϊκής παρουσίας εκεί, με τα ανάλογα πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Δεν θα πρόκειται, λένε, για μια ευθύγραμμη πορεία αφού θα επηρεάζεται από το διαφορετικό επίπεδο των οικονομιών αλλά και το επερχόμενο δεύτερο κύμα της παγκόσμιας κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, καταλήγουν, η συνεργασία της Ευρώπης με τη Λατινική Αμερική και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες είναι μονόδρομος για να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό μέλλον προς όφελος των λαών, και αυτό το μέλλον μέσα σε μεγάλες δυσκολίες σχεδιάζουν και υλοποιούν οι σημερινές ηγεσίες στη Λατινική Αμερική μετατρέποντας αυτή τη μεγάλη περιοχή σε ένα κοινωνικό – οικονομικό και πολιτικό εργαστήριο.

Πριν αναχωρήσει για τη Λατινική Αμερική ο Α. Τσίπρας έκλεισε και τις εσωκομματικές διαδικασίες με την εκλογή της Συντονιστικής Γραμματείας η οποία θα διευθύνει το κόμμα και την Κεντρική Επιτροπή που εξελέγη από την πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η Γραμματεία αποτελείται από 37 μέλη, αλλά αναμένεται να συγκροτηθεί από τα μέλη της και ένα ολιγομελές σχήμα το οποίο θα «τρέχει» καθημερινά τα πολιτικά ζητήματα που θα προκύπτουν.

Ωστόσο η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη επέμεινε για μια ακόμα φορά στη χωριστή καταγραφή της και έτσι κατέβασε χωριστό ψηφοδέλτιο στην ψηφοφορία για την εκλογή της Γραμματείας, στην οποία μάλιστα εξέλεξε 10 μέλη. Είναι σίγουρο από τις μέχρι τώρα κινήσεις του Αριστερού Ρεύματος ότι στην πορεία προς την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει –εκτός απροόπτου– την άνοιξη τα στελέχη του με σεβασμό στην κομματική νομιμότητα θα επιμένουν στη διατύπωση διακριτών πολιτικών θέσεων έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ενδεχόμενες εξελίξεις στο εσωτερικό του σχήματος.


Σχολιάστε εδώ