στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Από συγκίνηση σε… συγκίνηση μας στέλνει το ΧΑ. Την ώρα που άπαντες ασχολούνται με το κατά πόσον ο Γενικός Δείκτης μπορεί να διασπάσει τις 880 μονάδες και να κινηθεί υψηλότερα, χωρίς να παρουσιάζει τα πισωγυρίσματα που διαρκώς δυσκολεύουν τη σταθεροποίησή του, με τις τράπεζες να κλείνουν την εβδομάδα σχεδόν σε χαμηλό τριών μηνών και τον τζίρο να μετατοπίζεται σε μη τραπεζικά χαρτιά, έρχεται μια είδηση από τις ΗΠΑ για να ανατρέψει (;) δεδομένα και ένα στατιστικό στοιχείο για να εκπλήξει πολλούς.

δ Από τη μια, έχουμε τις τράπεζες να δοκιμάζονται σε πολλαπλά επίπεδα και ακόμα και ισχυρά χαρτοφυλάκια να «απεμπλέκονται» από τοποθετήσεις τους στον τραπεζικό δείκτη και, από την άλλη, έρχεται η Standard & Poor’s να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε βαθμίδα υψηλότερη της αρχικής της εκτίμησης και να μιλήσει για «ψήφο εμπιστοσύνης» των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα και τις «σταθερές» προοπτικές της!

δ Από τη μια, έχουμε εμφανείς κινήσεις «stop loss» στις τράπεζες και, από την άλλη, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως, παρά τις έντονες διακυμάνσεις και τα σημαντικά πισωγυρίσματα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφανίζει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη για τη χρονιά που ολοκληρώνεται!

δ Όσο κι αν σε μερικούς φαντάζει δυσνόητο, το σίγουρο είναι πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπεραπέδωσε άλλων ευρωπαϊκών και για το τελευταίο τρίμηνο «γράφει» απόδοση άνω του 13% (με τον μέσο όρο της Ευρώπης στο +3,5%). Κι όλα αυτά την ώρα που σε απόλυτους αριθμούς οι τραπεζικές μετοχές της… τραπεζοκεντρικής αγοράς μας υποχωρούν κατά μέσο όρο περί το 20%.

δ Για τις τράπεζες η… δικαιολογία είναι πως το σχέδιο της επαναγοράς του ελληνικού χρέους και η συμμετοχή τους σε αυτό δεν ήταν «καλό νέο». Αλλά για την υπόλοιπη αγορά το τελευταίο διάστημα τα μηνύματα είναι θετικά. Κάπως έτσι, μια προσεκτική ματιά στην αγορά δείχνει πως το «έξυπνο χρήμα» (δηλαδή, τα μεγάλα -εγχώρια και μη- χαρτοφυλάκια) στράφηκε σε εταιρείες εξωστρεφείς, πρωτίστως εξαγωγικές, αλλά και σε εταιρείες με ρευστότητα και «ισχυρές» ταμειακές ροές. Όχι τράπεζες, αλλά επιλεγμένα χαρτιά τόσο του 25άρη δείκτη όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εσχάτως «βάζει πλάτη» στην αγορά.

δ Αυτά τα δεδομένα οδηγούν πολλούς αναλυτές στο να μιλάνε για αλλαγή ψυχολογίας στην αγορά, κάτι που «ταιριάζει» απόλυτα με τη… θετική έκπληξη της S&P. Οψόμεθα για τη συνέχεια…

ΥΓ.: Επειδή δεν μπορεί να υπάρχουν μόνο καλά νέα, μεσοβδόμαδα ανακινήθηκε το θέμα της φορολόγησης των μετοχών. Συνοπτικά, αυτό που θα ισχύσει είναι πως, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο της νέας χρονιάς, όσοι θα κάνουν αγοραπωλησίες μετοχών στο χρηματιστήριο θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα πινακίδια και ανάλογα με τη μέση τιμή κτήσης να υπολογίζουν το κέρδος τους, το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 20%. Αντίστοιχα, εάν προκύπτει ζημία, θα πρέπει να δηλώνεται το ύψος της. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα βαρύνει τον πωλητή των μετοχών.


Σχολιάστε εδώ