Μοιράζει «δώρα» ο Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά, αποτυπώνεται άλλωστε σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά και αν δεν γίνουν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις η κοινωνική έκρηξη θα καταστεί αναπόφευκτη. «Η μάχη δεν θα κριθεί από τα μεγάλα», λένε με έμφαση παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου και προσθέτουν ότι «αν δεν επιλύσουμε τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, ελάχιστη σημασία θα έχει το ότι σώσαμε την οικονομία»!

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς θα εστιάσει τις προσπάθειές του σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η Δημόσια Ασφάλεια, η Υγεία, η Εκπαίδευση κ.ά., όπου τα πολλά και οξυμμένα προβλήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο για τους πολίτες. Θα αξιοποιήσει προς τούτο το πλεονέκτημα της υψηλής αποδοχής που έχει από σημαντικό τμήμα της κοινωνίας μετά τους επιτυχείς χειρισμούς του στο μέτωπο της οικονομίας (εκταμίευση δόσης, επιμήκυνση προγράμματος, επαναγορά ομολόγων κ.ά.).

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Σαμαράς ζήτησε από υπουργούς και υφυπουργούς εντατικοποίηση των προσπαθειών και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Έτσι ώστε οι όποιες ευεργετικές αποφάσεις να γίνουν άμεσα αισθητές και να ανακουφίσουν τους πολίτες που λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση.

Δεν θα αρκεστεί ωστόσο σʼ αυτό. Έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, όπου αφού θα ενημερώνεται διεξοδικά για τα ανοιχτά ζητήματα κάθε τομέα ξεχωριστά, θα δίνει σαφείς εντολές για την προώθηση των αναγκαίων λύσεων.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα εξαγγέλλει μέτρα και παροχές που είτε θα ανακουφίζουν τους πολίτες είτε θα ενισχύουν τη ρευστότητα στην αγορά και κατʼ επέκταση την ανάπτυξη.

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε… παρεμπιπτόντως την άμεση καταβολή αποζημιώσεων (επιδοτήσεων) ύψους 1,1 δισ. στους αγρότες, ενώ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανήγγειλε την εξόφληση οφειλών ύψους 260 εκατ. ευρώ προς 42 υπερχρεωμένους δήμους. Συνέχισε μάλιστα να μοιράζει «δώρα» και κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο:

Ανακοίνωσε ότι άμεσα θα διατεθεί ποσό 700 εκατ. ευρώ για την επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (για να εξοφλήσουν χρέη προς τους φαρμακοποιούς), ενώ άλλα 40 εκατ. θα διατεθούν για την καταβολή του εφάπαξ σε 1.200 δημοσίους υπαλλήλους. Τέλος γνωστοποίησε ότι όσοι από τώρα και στο εξής καταθέτουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, στο διάστημα μέχρι να τους χορηγηθεί η σύνταξη, θα λαμβάνουν έναντι και σε μηνιαία βάση ποσό ίσο με το 50% του βασικού μισθού τους.

Είναι προφανές ότι με τις συγκεκριμένες κινήσεις του ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τις περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και τη φοροεπιδρομή.

Ωστόσο, δεν προσεγγίζουν όλοι με το ίδιο σκεπτικό την υπόθεση. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε να ενοχλείται από την τακτική του και με αφορμή την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης σημείωσε ότι τα προβλήματα των ελλήνων αγροτών δεν αντιμετωπίζονται με «επικοινωνιακά παιχνίδια».

Ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τον κατηγόρησαν ότι αντιγράφει τον… Αϊ-Βασίλη!

Κίνδυνος… αστάθειας!

Τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας ως αποτέλεσμα οξύτατων κοινωνικών αντιδράσεων, εκφράζουν ανοιχτά τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και άλλοι φορείς, όπως το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο. Στην τελευταία έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρεται στους κινδύνους αναταράξεων που είναι πιθανό να «τινάξουν στον αέρα» το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με απρόβλεπτες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Αναφέρεται μάλιστα και στην περίπτωση κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού και την προκήρυξη νέων εκλογών. Ανάλογους φόβους εκφράζει και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.


Σχολιάστε εδώ