Μηδένα προ του τέλους…

Σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία επισημαίνει τις ισχυρές πιθανότητες λήψης πρόσθετων μέτρων λόγω… αναπόφευκτων αποκλίσεων στην υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος. Υπογραμμίζει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν τα «κόκκινα δάνεια» και οι κοινωνικές αντιδράσεις που όπως σημειώνει, καθυστέρησαν σημαντικά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα η Κομισιόν θέτει προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων (περί τα 17 δισ.) το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Για τη δόση του επόμενου μήνα ζητά την ψήφιση του φορολογικού και την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, για τον Φεβρουάριο έχει βάλει ως όρο την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και για τον Μάρτιο την ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα που θα φέρει απολύσεις υπαλλήλων. Αναπόφευκτη θεωρούν τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν τη κυβέρνηση ότι δίνει ψεύτικες ελπίδες στον ελληνικό λαό. Αναταράξεις προκαλεί η «απαίτηση» της διοίκησης της ΔΕΗ για αυξήσεις της τάξης του 49% από τις αρχές του χρόνου στα τιμολόγια όλων ανεξαιρέτως των καταναλωτών.

Παίρνει ανάσες…

ΤΗΝ ίδια στιγμή το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία δεν έχουν εκλείψει εντελώς και οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του χρέους θα παραμένουν όσο η ανάπτυξη δεν επιστρέφει. Ανακούφιση και προσδοκίες δημιούργησε η απόφαση της «Στάνταρντ εντ Πουρς» να αναβαθμίσει κατά έξι βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Αιτιολογώντας την απόφασή της επικαλέσθηκε τις πρόσφατες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ που επιβεβαίωσε την απόφαση των χωρών-μελών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και την επιτυχημένη επαναγορά των ομολόγων. Βαθειά ανάσα προσφέρει στη κυβέρνηση και η απόφαση του Αρείου Πάγου που ακύρωσε νεώτερη δικαστική απόφαση και αποφάνθηκε ότι η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει μέσω των λογαριασμών της και το Τέλος Ακινήτων. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και ο δρόμος που απομένει να διανύσουμε είναι πολύ μακρύς και δύσκολος».

Θολό τοπίο…

Η ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. Προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μπει φρένο στην ανεργία. Το θέμα κυριάρχησε στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, πλην όμως ουσιαστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, τουλάχιστον δεν ανακοινώθηκαν. Προσδοκίες προκάλεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης ήταν το δεύτερο κατά σειρά προτεραιότητας ζήτημα που εξετάσθηκε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η «λύση» στην οποία να συμφωνούν και τα τρία κόμματα. Στις… καλένδες του παραπέμπονται δύο θέματα που κυριάρχησαν το τελευταίο διάστημα στα Μέσα Ενημέρωσης: Ο ανασχηματισμός και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κανένα από τα κυβερνητικά κόμματα δεν επιθυμεί και δεν είναι έτοιμο ν’ ανοίξουν τόσο φλέγοντα ζητήματα αυτή τη περίοδο.

«Επί ποδός…»

ΣΤΟ δρόμο βγάζει εκ νέου τους εργαζόμενους του Δημοσίου το θέμα της διαθεσιμότητας. Μετά την 24ωρη απεργία της Τετάρτης η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της καθώς όπως καταγγέλλει η διαθεσιμότητα είναι ο προθάλαμος της απόλυσης. Προβλέπει μάλιστα ότι μέχρι το 2015 θα «εκδιωχθούν» περί του 60.000 δημ. υπαλλήλους προκειμένου να τηρηθεί το Μνημόνιο. Συνεχίζουν στο μεταξύ τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους Δήμους. Τα πράγματα περιπλέκουν αποφάσεις τεσσάρων δικαστηρίων που «πάγωσαν» τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων στο υπουργείο Άμυνας και σε τρεις Δήμους. Σε απεργιακή κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες διαμαρτυρόμενοι για την μισθολογική εξίσωσή τους με τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Από τη κυβέρνηση τονίζεται ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν κανονικά διότι αποτελούν δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο.

«Επίθεση»

ΣΕ μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκε η επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης από -κατά δήλωσή του- στελέχη η οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Κατήγγειλε μάλιστα ότι αυτοί που τους επιτέθηκαν ήθελαν να τον δολοφονήσουν. Το γεγονός καταδίκασαν κόμματα και συνδικαλιστικοί φορείς που έκαναν λόγο για «φασιστική» και «άνανδρη επίθεση». Από τη πλευρά της η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι δεν έχουν σχέση με το «επεισόδιο» δικά της στελέχη και μιλάει για «προβοκάτσια». Επίσης κατέθεσε μήνυση για τον χαρακτηρισμό «σπείρα εγκληματικών» που της απέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημη ανακοίνωσή του. Με παρέμβασή του ο Θ. Πάγκαλος υπενθύμισε τα «επεισόδια» που είχαν προκαλέσει σε βάρος του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε το κόμμα ότι με την τακτική και την επιχειρηματολογία του ήταν αυτό που εξέθρεψε αυτού του είδους τη βία.

«Ανιστόρητη»

ΚΟΝΤΡΑ μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από το… πουθενά. Αφορμή οι δηλώσεις της βουλευτού Ιωάννας Γαϊτη (σε εφημερίδα των Σκοπίων), η οποία ισχυρίσθηκε ότι το αδιέξοδο στο ζήτημα της ονομασίας οφείλεται στους… έλληνες καπιταλιστές. Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα για «οικονομικό επεκτατισμό» σε βάρος των Σκοπίων!.. Αντιδρώντας η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «ανιστόρητες και επικίνδυνες» απόψεις και κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση. Αρχικά η Κουμουνδούρου μίλησε για «αντιπερισπασμό» της ΝΔ με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και αναφέρθηκε στις ευθύνες του κ. Σαμαρά το… 1992. Στη συνέχεια ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να πάρει θέση αποκηρύσσοντας εμμέσως τη βουλευτή, τονίζοντας ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις!


Σχολιάστε εδώ