Μαζικές «αναγκαίες» απολύσεις στον «Ριζοσπάστη»

Σε αυτό το κλίμα, την περασμένη Τετάρτη ο «Ριζοσπάστης» επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση κατηγορώντας ως «εχθρούς» του κόμματος και της εργατικής τάξης όσους αναφέρονται στις απολύσεις του ΚΚΕ. «Η μείωση του αριθμού όσων εργαζόμαστε στον “Ριζοσπάστη” προκύπτει σαν αναγκαιότητα για να συνεχίσει να εκδίδεται απρόσκοπτα το όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως την «αναγκαιότητα αυτή δεν την αναγνωρίζουν, πολύ περισσότερο δεν τη συμμερίζονται, οι εχθροί και οι άσπονδοι φίλοι, που, με αφορμή τη μείωση του προσωπικού στον “Ριζοσπάστη”, βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν το ΚΚΕ». Δηλώνει επίσης για μια ακόμη φορά πως «ο “Ριζοσπάστης”, ο 902 και η Τυποεκδοτική δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και δεν λειτουργούν με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος». Το ΚΚΕ είχε ενημερώσει για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που οδήγησε στην υπαγωγή της Τυποεκδοτικής στο άρθρο 99 και στο κλείσιμο του τηλεοπτικού 902, αναφέρει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης», υποστηρίζοντας πως η απόφαση ελήφθη αφού εξαντλήθηκε κάθε άλλο μέσο.

Πάντα κατά πληροφορίες μας, στους υπό απόλυση εργαζομένους δίνεται η διαβεβαίωση πως θα πάρουν τις νόμιμες αποζημιώσεις, δέσμευση που για πολλούς σχετίζεται με τη μεταβίβαση της τηλεοπτικής συχνότητας του 902, η οποία, όπως αποκάλυψε το «Π», ανήκει σε άτομα κι έτσι η τηλεοπτική εταιρεία μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς νομικό κώλυμα. Στην κομματική οργάνωση συζητήθηκαν και τα κριτήρια των επικείμενων απολύσεων. Θα ληφθεί υπόψη η δεύτερη πιθανή δουλειά για τους δημοσιογράφους, από τα ζευγάρια που εργάζονται στην εφημερίδα θα απολυθεί μόνο ο ένας, ενώ θα απολυθούν και όσοι δεν θα κριθούν αναγκαίοι με βάση τη νέα στροφή της εφημερίδας.

• Το ποσόν των 9,11 εκατ. ευρώ εμφανίζεται να οφείλει στις ελληνικές εταιρείες παραγωγής προγράμματος το Mega, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του εννιαμήνου. Στα στούντιο του εξωτερικού για την προβολή ξένου προγράμματος χρωστάει 1,24 εκατ. ευρώ και για ενοίκια 6,79 εκατ. ευρώ. Έπεσαν, όμως, και οι «επιστροφές» σε διαφημιστές και διαφημιζόμενους. Το Mega στο εννιάμηνο του 2012 κατέβαλε ποσόν ύψους 500.000 ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2011. Ακόμη, το μεγάλο κανάλι πλήρωσε για τη χρήση των συχνοτήτων 1,337 εκατ. ευρώ έναντι 1,681 εκατ. ευρώ το 2011.

Στο μεταξύ προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση του δανείου κινείται το Mega. Τα τελευταία διαδικαστικά προβλήματα λύθηκαν και στα ταμεία του καναλιού προσωρινά θα φτάσουν 8,5 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν τρέχουσες ανάγκες σε…. τράπεζες και εταιρείες παραγωγής, που χρωστάνε σε τράπεζες. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένες εταιρείες δεν φαίνεται να προχωρούν στις παραγωγές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Mega, όπως συμβαίνει με την «Κλινική περίπτωση» από το στούντιο «Καραγιάννης».

Τέλος, το ενδεχόμενο και ηλικιακής ανανέωσης εξετάζουν πάλι στο Mega. Συζητείται ξανά το όνομα νεαρής παρουσιάστριας, που βρίσκεται σε ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό με «κλειδωμένο» συμβόλαιο.

• Σε νομικό αδιέξοδο κατέληξαν οι προσπάθειες των απλήρωτων εργαζομένων των Εκδόσεων Λυμπέρη να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Όπως αποδείχθηκε από τη νομική έρευνα, ο Αντ. Λυμπέρης είχε προετοιμαστεί για την επικείμενη κατάρρευση του εκδοτικού συγκροτήματός του, αρχίζοντας τις μεταβιβάσεις τίτλων και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αμέσως μετά την κατάρρευση της ΙΜΑΚΟ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και στο ίδιο το κτίριο της εταιρείας, που άδειασε μετά την ανακοίνωση του λουκέτου, ο ένας όροφος έχει παραχωρηθεί σε άλλη εταιρεία. Για τους τίτλους των περιοδικών, στο μεταξύ, συνεχίζει να διαπραγματεύεται ο ΑΝΤ1, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους ξένους ομίλους που έχουν τα δικαιώματα της «Vogue», που περνάει στη Δάφνη Επικοινωνίες.

• Κατά της ιδιοκτησίας της «Ισοτιμίας», που δεν κυκλοφορεί πλέον, εκδόθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει δημοσιογράφοι ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι δημοσιογράφοι ως επόμενο βήμα συζητούν να στραφούν κατά της εταιρείας.

• Με απεργιακές εκπομπές στη συχνότητα του Ράδιο Επικοινωνία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του σταθμού του Ν. Ηρακλείου, που παραμένουν 8 μήνες απλήρωτοι.


Σχολιάστε εδώ