Μένει από… ρευστό το σχέδιο ανάκαμψης!

Ελάχιστα κεφάλαια από τη δόση και πολύ αργά θα φθάσουν στην αγορά, ενώ οι τραπεζίτες προειδοποιούν ανοικτά ότι ακόμη και μετά την παροχή τεράστιων ενισχύσεων για τη στήριξη της λειτουργίας τους δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τις χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επειδή τη ρευστότητά τους θα «ρουφήξει» το Δημόσιο, με τεράστιες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

«Πολύ λίγα, πολύ αργά» θα φθάσουν στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία ακόμη και μετά την ολοκλήρωση (στο τέλος Μαρτίου, αν οι έλεγχοι της τρόικας το επιτρέψουν…) της διαδικασίας τμηματικής εκταμίευσης της δόσης των 49,1 δισ. ευρώ. Διαψεύδοντας τις κυβερνητικές μυθοπλασίες για «ανάσα» άνω των 9 δισ. ευρώ στην αγορά, μέσω της άμεσης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς το εσωτερικό της χώρας, η Κομισιόν τονίζει στην έκθεση αξιολόγησης, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, ότι ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής δόσης θα αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

Αναλύοντας πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα της δόσης, η Κομισιόν αναφέρει ότι:

«Οι εκτιμώμενες χρηματοδοτικές ανάγκες για το διάστημα που απομένει ως το τέλος του έτους και για το επόμενο τρίμηνο είναι ίσες με 49,1 δισ. ευρώ (σ.σ.: πρόκειται για το ύψος της συνολικής δόσης, που θα εκταμιευθεί σταδιακά ως το τέλος Μαρτίου 2013). Αυτό το ποσό θα κατευθυνθεί προς τη δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (23,2 δισ. ευρώ) και προς τις ανάγκες ρευστότητας της κυβέρνησης (14,6 δισ. ευρώ), στις οποίες περιλαμβάνονται οι πληρωμές καθυστερούμενων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα και η επαναγορά χρέους (11,3 δισ. ευρώ)».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η επαναγορά χρέους εκτροχιάζει το σχέδιο αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους, που θα στήριζε τη ρευστότητα της οικονομίας! Αν από τα 14,6 ευρώ που μένουν για το Δημόσιο, αφαιρεθούν τα 11,3 δισ. ευρώ της επαναγοράς χρέους, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μόλις 3,3 δισ. ευρώ θα φθάσουν στην αγορά από το δάνειο-μαμούθ των 49,1 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη και αν υπολογίσουμε τη δόση του ΔΝΤ που εκκρεμεί (περίπου 3 δισ. ευρώ) πάλι δεν θα μείνουν αρκετά για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του κράτους.

Από τα 34,3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, που ήδη εκταμιεύθηκε, στην καλύτερη περίπτωση θα φθάσει 1 δισ. ευρώ στην αγορά ως το τέλος του έτους, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών μετά την ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, που συγκλήθηκε την Παρασκευή, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες στα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν εκτιναχθεί στα 8,572 δισ. ευρώ (αύξηση περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου) και ξεπερνούσαν τα 9,3 δισ. ευρώ, με την προσθήκη και των καθυστερούμενων οφειλών από επιστροφές φόρου, ύψους 738 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, το Δημόσιο θα πληρώσει -στην καλύτερη περίπτωση- το ένα δέκατο από τα 9,3 δισ. ευρώ που χρωστούσε στα τέλη Σεπτεμβρίου στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουμε τις νέες καθυστερούμενες οφειλές που δημιουργούνται στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου…

«Ουκ αν λάβοις»
και από τους τραπεζίτες…

Αν οι εκταμιεύσεις χρωστούμενων από το κράτος προχωρούν με αυτούς τους βασανιστικά αργούς ρυθμούς και είναι προφανέστατα ανεπαρκείς ακόμη και για να σταματήσουν την κατρακύλα της οικονομίας στην ύφεση (πολύ περισσότερο για να φέρουν την ανάπτυξη…), ο ίδιος κανόνας, δυστυχώς, φαίνεται ότι θα ισχύσει και για το πιστωτικό σύστημα. Οι τραπεζίτες δηλώνουν με πολλούς τρόπους, την αδυναμία τους να αυξήσουν τις χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παρά τα δισεκατομμύρια της ανακεφαλαιοποίησης και παρά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι γίνονται και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, διέψευσε τις μυθοπλασίες περί άμεσης παροχής ρευστότητας στην αγορά από τις τράπεζες, χάρη στην πρόοδο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, τα κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζών δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για νέες χορηγήσεις, αλλά μόνο έμμεσα θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ροών ρευστότητας στην οικονομία. Δηλαδή, οι καταθέτες θα αισθανθούν περισσότερο ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι οι τράπεζες θα έχουν πλέον επαρκή κεφάλαια για τη λειτουργία τους, οι καταθέσεις θα αυξηθούν και οι τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα, για να δώσουν νέα δάνεια.

Ακόμη και αυτό το σενάριο, όμως, που είναι προφανές ότι παραπέμπει στο γνωστό… ζήσε Μάη μου όσους περιμένουν δάνεια, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, όπως προειδοποιούν οι μεγάλες τράπεζες, λόγω εγγενών αδυναμιών της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση του προγράμματος.

Η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε (;) ο Γιάννης Στουρνάρας φορτώνει στην ελληνική κυβέρνηση ένα τεράστιο βάρος κάλυψης των πρόσθετων χρηματοδοτικών της αναγκών για τα επόμενα χρόνια, καθώς προβλέπει ότι θα αντλήσει το Δημόσιο χρηματοδότηση 9 δισ. ευρώ με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τις οποίες απορροφούν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Προειδοποίηση
από την Alpha Bank

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να δεσμεύουν για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου τεράστια ποσά, αντί να αξιοποιούν τα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους για νέες χορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά επειδή οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με πρόσθετο δάνειο και επέβαλαν να καλυφθούν οι ανάγκες ουσιαστικά εκ των ενόντων.

Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Alpha Bank, στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή,

Για την επαναφορά της χώρας μας στις τάξεις των ευνομούμενων οικονομιών θα πρέπει το επόμενο διάστημα να δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, που θα ενισχυθεί περαιτέρω με την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Οιαδήποτε προσπάθεια, λοιπόν, άντλησης χρηματοδότησης για την κάλυψη των ελλειμμάτων του δημοσίου με την έκδοση εντόκων γραμματίων και την απορρόφηση τους από τις ελληνικές τράπεζες, είναι αντιπαραγωγική.


Σχολιάστε εδώ