Κατακερματισμός, γκρίνιες, ζυμώσεις και ακινησία σε σωματεία και παρατάξεις…
Άγρια φορολογία, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΗ, μαζική φτώχεια και ανεργία, απολύσεις, συνεχείς περικοπές εισοδημάτων, σάρωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος και προστασίας – πέραν της εκχώρησης του εγχώριου πλούτου που προβλέπει το τελευταίο Μνημόνιο.
Για επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης ανέργων, συνταξιούχων, εργαζομένων και μικρομεσαίων εξαιτίας του βαθέματος της ύφεσης προειδοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αδυνατούν να αναχαιτίσουν τη βάρβαρη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρωταγωνιστήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες, απορρίπτοντας την κυβερνητική απόφαση για ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Νέες απεργιακές εκδηλώσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ, μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, προαστιακό, τρόλεϊ κ.λπ., με απόφαση των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβασης, ενώ αίσθηση προκαλεί η τροχιά ακινησίας που χαρακτηρίζει το σωματείο των εργαζομένων στα μπλε λεωφορεία, η διοίκηση του οποίου ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ. Ακόμη:
– Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Κυριακή στις 31 Ιανουαρίου καλεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας τους εργαζόμενους στον κλάδο, αντιδρώντας στις προθέσεις κυβέρνησης – μεγαλοκαταστηματαρχών για επιπλέον εργάσιμες μέρες στη διάρκεια αργιών. (Απλήρωτοι επί μήνες οι περισσότεροι εργαζόμενοι, ενώ και στις λεγόμενες ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις δεν λείπουν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας).
Στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, πρόεδρος είναι η Ματ. Στεκουλέα (ΠΑΣΚΕ σε κόντρα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ) και γραμματέας ο Θ. Βασιλόπουλος (Αυτ. Παρέμβαση).
– Έντονη αντίδραση αναμένεται και από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που σχεδιάζει τις κινήσεις της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος κατ’ επιταγήν της «τρόικας» και με υπάκουη και πρόθυμη τη συγκυβέρνηση. Βεβαίως, πάντα στο στόχαστρο ποικίλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων ο πρόεδρος Ν. Φωτόπουλος, που καταγγέλλει πως η αύξηση της τιμής του ρεύματος από 1.1.2013 (όρος της «τρόικας» για την καταβολή της νέας δόσης) είναι η 13η στα τελευταία 3 χρόνια, ενώ «υπενθυμίζει», και πάλι, ότι οι οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ευνοούνται ιδιωτικά συμφέροντα.
Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ μεταθέτει για τις πρώτες μέρες του 2013 τις όποιες δυναμικές αντιδράσεις της ενάντια στις απολύσεις και τις γενικευμένες διαθεσιμότητες που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Κ. Μανιτάκης, αλλά και τις νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Μέχρι στιγμής, συνδικαλιστικά συγκλίνουν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ (πρόεδρος Κ. Τσικρικάς), ΔΑΚΕ (Ηλ. Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας) και Δέσπ. Σπανού (αντιπρόεδρος, Αυτ. Παρέμβαση) που αναζητούν τη «χρυσή τομή», ώστε να μην εμφανιστεί και στα συνδικάτα του δημοσίου τομέα ο κατακερματισμός που παρατηρείται σε επίπεδο ΓΣΕΕ. Ως προς το ΠΑΜΕ, ακολουθείται και στην ΑΔΕΔΥ το «μοντέλο ΓΣΕΕ», δηλαδή ξεχωριστή πορεία και δράση.
Η μαζική απόγνωση και εξαθλίωση των εργαζομένων, αντί να τους στρέψει προς τη ΓΣΕΕ, οδηγεί στην εσωστρέφεια, με συνέπεια η Συνομοσπονδία να διέρχεται πρωτοφανή κρίση αξιοπιστίας και να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτών που υποτίθεται ότι έχει ταχθεί να προστατεύει. Η όλη εικόνα είναι άκρως προβληματική εν όψει και της πραγματοποίησης του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ στις 18 Ιανουαρίου (αντί στις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το καταστατικό).
Ήδη, διατυπώνονται καταγγελίες για αναβίωση του θλιβερού φαινομένου της σύστασης σωματείων-»μαϊμού» σε συνέδριο Εργατικών Κέντρων (Θεσσαλονίκης, Λαμίας κ.λπ.). Η πρακτική αυτή, που τόσο πολύ ευδοκίμησε στο παρελθόν, σε ανώμαλες εποχές, φαίνεται να αποτελεί «απάντηση» στην άνοδο των αντιμνημονιακών συνδικαλιστικών δυνάμεων, με άξονα την Αυτ. Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ). Στην ΠΑΣΚΕ η κινητικότητα που σημειώνεται είναι άδηλο μέχρι στιγμής πού θα οδηγήσει, καθώς διάχυτη είναι η δυσαρέσκεια μελών και στελεχών με την ηγετική ομάδα (Γ. Παναγόπουλος, Βαγγ. Μουτάφης, Φιλ. Θωμάς) στην οποία αποδίδονται ευθύνες για τις αποτυχημένες κινητοποιήσεις και τις συνεχείς ήττες του συνδικαλιστικού κινήματος, επειδή «ποτέ στη πραγματικότητα δεν ξεκαθάρισε τη θέση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το Μνημόνιο κ.λπ.». Βεβαίως, πλήρη σύγχυση δημιουργεί και η παραδοξότητα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να εμμένει ότι ανήκει στην Κεντροαριστερά, στηρίζοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή των πιο άγριων νεοφιλελεύθερων μέτρων σε βάρος της κοινωνίας. Ο κίνδυνος η ΠΑΣΚΕ να ακολουθήσει την ελεύθερη πτώση που παρατηρείται για το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει τον σκληρό πυρήνα της, που επιχειρεί να συντηρήσει τις δυνάμεις που ακόμα την ακολουθούν.
Και στη ΔΑΚΕ ο πρόεδρος Ν. Κιουτσούκης αντιμετωπίζει «προκλήσεις» από την ηγεσία της ΝΔ, που επιχειρεί να πάρει ξανά «το πάνω χέρι», χωρίς μέχρι στιγμής να το πετυχαίνει. Στην ιδιότυπη αναμέτρηση, ο κ. Κιουτσούκης φαίνεται να διατηρεί την εμπιστοσύνη και τη συσπείρωση των μελών και στελεχών της παράταξης, ακολουθώντας με συνέπεια μια αντιμνημονιακή στάση.
Στη ΔΑΚΕ ενδεχομένως η μεγάλη μάχη να δοθεί στο συνέδριο της παράταξης, στο οποίο παρασκηνιακά θα «συγκρουστούν» ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Φιλ. Ταυρής με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην πρόεδρο της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκη, ο οποίος στηρίζει τον κ. Κιουτσούκη, υπερθεματίζοντας την ανάγκη αυτονομίας της παράταξης από το κόμμα. Το ΠΑΜΕ, διά των εκπροσώπων του στη ΓΣΕΕ Γ. Πέρρου και Θοδ. Κούτρα απαξιοί ακόμη και να παρακολουθήσει τις ζυμώσεις που συντελούνται στην Πατησίων 69, προβληματίζεται για την υποχώρηση των δυνάμεών του, όπως καταγράφεται σε σειρά πρόσφατων αρχαιρεσιών σε σειρά σωματείων.
Ο επικεφαλής της Αυτ. Παρέμβασης Γ. Γαβρίλης, μαζί με τους άλλους εκπροσώπους της παράταξης στη ΓΣΕΕ, προεξοφλούν ότι «σύντομα θα υπάρξουν τέτοιες ανακατατάξεις και στο συνδικαλιστικό κίνημα», που «θα συμβάλουν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας, της μαχητικότητας και του παρεμβατικού ρόλου προς όφελος της κοινωνίας και της δημοκρατίας».