Θέλουν την Εκκλησία υπό επιτροπεία

Ιεράρχες περιμένουν, όπως λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, χτυπήματα κάτω από τη μέση που θα πλήξουν την εικόνα της Εκκλησίας. Ο στόχος, υποστηρίζουν, είναι ένας: Να μπει στον κυκεώνα της σκανδαλολογίας και να «κοντύνει» στα μάτια του κόσμου. Δεν αρνούνται πως υπάρχουν μελανά στοιχεία και στους κόλπους της Εκκλησίας, που πρέπει κάποια στιγμή να βρουν το θάρρος (και τα απαραίτητα στοιχεία) για να τα εξοβελίσουν. Φοβούνται όμως πως η κριτική που θα ασκηθεί θα είναι σαρωτική και θα πλήξει άπαντες. Και τους καλούς και τους κακούς. Οι διαρροές που γίνονται για συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν συγκεκριμένη στόχευση και γίνονται με… χειρουργική ακρίβεια σε δημοσιογραφικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους. Από πού προέρχονται, δεν μπορούν ακόμη να εξακριβώσουν με βεβαιότητα. Από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους που επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό από δικά τους προβλήματα, βρίσκοντας το εύκολο και αδύναμο να αντιδράσει επικοινωνιακά θύμα, την Εκκλησία; Ή από θύλακες που δρουν διακριτικά στους κόλπους της Εκκλησίας, επιδιώκοντας την εξολόθρευση μελλοντικών αντιπάλων;

Αδικαιολόγητα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων ιεραρχών, «μαύρο» χρήμα και παράνομες δοσοληψίες με επιχειρηματίες είναι όσα ακούγεται μέχρι στιγμής πως μπορεί ξαφνικά να πάρουν μεγαλύτερη διάσταση. «Όσοι έχουν στοιχεία να τα πάνε κατευθείαν στη δικαιοσύνη. Έχω κουραστεί να ακούω ψιθύρους για λίστες, για εκατομμύρια στην Ελβετία και λογαριασμούς σε offshore εταιρείες», λέει γηραιός μητροπολίτης. «Ακόμη και μητροπολίτες πέφτουν στην παγίδα και αναπαράγουν φήμες που άκουσαν, ως σίγουρες και ασφαλείς πληροφορίες», συμπληρώνει. «Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι τα εξής: 1) Μία επιστολή του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλου που απευθύνεται στον Αρχιεπίσκοπο και του αναφέρει πως δεν έχουν προκύψει από τους ελέγχους του Σώματος μητροπολίτες με περιουσίες που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και 2) μερικά δημοσιεύματα εφημερίδας και αμφιβόλου αξιοπιστίας μπλογκ που εξυπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες», έλεγε σε συνεργάτες του συνοδικός μητροπολίτης.

Ο διευθυντής Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Χ. Κονιδάρης, απέδωσε τις επιθέσεις σε τμήματα του πολιτικού συστήματος τα οποία «με μεθοδεύσεις θέλουν να κοντύνουν την Εκκλησία, σε μια περίοδο που με το έργο της έχει ενισχυθεί στη συνείδηση του κόσμου». «Το έργο τους είναι χυδαίο, πρόστυχο, φτηνό και χιλιοπαιγμένο», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας πως ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται αποφασισμένος να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, αν ενταθούν οι επιθέσεις.

Μητροπολίτες βάζουν, πάντως, κι ένα ακόμη σενάριο στο τραπέζι. Η πολεμική εναντίον της Εκκλησίας, λένε, ίσως δεν στοχεύει στον αποπροσανατολισμό ούτε στο να πλήξει συγκεκριμένα πρόσωπα από την Εκκλησία. Οι παρεμβάσεις, αφήνουν να εννοηθεί, ίσως προέρχονται από πολύ υψηλά κέντρα που βρίσκονται ακόμη κι εκτός Ελλάδος και επιθυμούν να μπουν γρήγορα, ανώδυνα και χωρίς εμπόδια στην Εκκλησία. Να βάλουν, δηλαδή, υπό επιτροπεία το «μαγαζί γωνία», όπως λέει ο αστικός μύθος ότι αποκάλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ την Εκκλησία, απειλώντας εμμέσως τον έλληνα πρωθυπουργό που… τόλμησε να τα βάλει μαζί του.

Η μεθόδευση, υποστηρίζουν, μπορεί να γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να απαξιωθεί η Ιεραρχία και να απολέσει την αξιοπιστία και την παρεμβατικότητα που έχει μέχρι σήμερα στον ελληνικό λαό. Αυτήν την περίοδο, τονίζουν, ο κόσμος δοκιμάζεται σκληρά και περιμένει ένα νεύμα για να ξεσπάσει. Σημειώνουν, μάλιστα, πως αν οι μητροπολίτες απαξιωθούν, δεν θα έχουν την ίδια δυνατότητα αντίδρασης, στην περίπτωση που μέσα στο 2013 θελήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα να βάλουν «χέρι» στην εκκλησιαστική περιουσία, είτε πρόκειται για μετοχές σε τράπεζες είτε για υψηλής αξίας εκτάσεις που θα μπορούσαν να αγοραστούν «μπιρ παρά» αναίμακτα, γρήγορα και χωρίς αρχιερατικές γκρίνιες…


Σχολιάστε εδώ