Η «ΤΡΟΪΚΑ» ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ στο αέριο της Κύπρου!

Επιπλέον, η «τρόικα» διαλύει το καθεστώς διεθνούς «παραδείσου» της κυπριακής οικονομίας, που είχε επιτρέψει στη Μεγαλόνησο να προσελκύσει τεράστιου ύψους διεθνή κεφάλαια, κυρίως από τη Ρωσία, πετυχαίνοντας μέχρι το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πάντως, οι προετοιμασίες για την εκταμίευση του διεθνούς δανείου στην Κύπρο έχουν μπλοκαριστεί από νέα διένεξη Ουάσινγκτον-Βερολίνου, καθώς το ΔΝΤ ζητεί επιτακτικά «κούρεμα» του χρέους της Κύπρου, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης.

Το κείμενο του Μνημονίου για την Κύπρο παρουσιάσθηκε σε ελληνική μετάφραση από τον Γιώργο Λιλλήκα, προεδρικό υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές και πρώην στενό συνεργάτη του Τάσσου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για ένα Μνημόνιο που δεν ξεφεύγει από τη σκληρή συνταγή λιτότητας, η οποία εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, καθώς προβλέπει μεγάλες μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τεράστιες αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων και άρση προστατευτικών κανόνων για την εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, θέτει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, που οδήγησε την Κύπρο στην αναπτυξιακή «έκρηξη», αλλά και στο χείλος της χρεοκοπίας, σε ένα εξαιρετικά αυστηρό καθεστώς διεθνούς εποπτείας.

Όμως, σοβαρότερες μακροπρόθεσμα από τις πρόνοιες του Μνημονίου για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής είναι οι σκληρές δεσμεύσεις που επιβάλλει στην Κύπρο, τόσο για τη μελλοντική αξιοποίηση των εσόδων από τον ορυκτό της πλούτο όσο και για την αλλαγή βασικών χαρακτηριστικών του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος, που το έχουν μετατρέψει σε διεθνή «παράδεισο» για επενδυτικά κεφάλαια.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, που είχε «διαρρεύσει» και δημοσιοποιηθεί από το «Spiegel» η μεγαλύτερη ανησυχία των Γερμανών, εν όψει παροχής δανείου στην Κύπρο, ήταν αν θα διασωθούν με δανεικά από την Ευρώπη οι καταθέσεις των ρώσων ολιγαρχών στη Μεγαλόνησο. Πίσω από όλα αυτά, βέβαια, κρύβεται ο μόνιμος διεθνής ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων για την άσκηση πολιτικής επιρροής στην Κύπρο, λόγω της μεγάλης στρατηγικής της σημασίας, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μεγαλονήσου.

Για το φυσικό αέριο, που ακόμη βεβαίως δεν έχει αποδώσει έσοδα στην κυπριακή οικονομία, η «τρόικα» έχει προνοήσει, ώστε να «δέσει χειροπόδαρα» με το Μνημόνιο τις μελλοντικές κυβερνήσεις της Κύπρου, διασφαλίζοντας ότι κατά προτεραιότητα τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο θα πάνε στους διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Με το Μνημόνιο, η Λευκωσία δεσμεύεται ότι θα κατευθύνει τα έσοδα από το αέριο σε ειδικό Ταμείο Πόρων, το οποίο «θα πρέπει να τυγχάνει στέρεης νομικής βάσης και διακυβέρνησης βασισμένης σε πρακτικές διεθνώς αναγνωρισμένες», όπως αναφέρεται στο κείμενο. Ακολούθως, τονίζεται ότι «σαφείς κανόνες όσον αφορά τις εισροές και τις εκροές θα πρέπει να καθοριστούν ως μέρος του κυπριακού δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε να δίνεται η δέουσα προσοχή στην ανάγκη να αναπτυχθεί ο κλάδος παραγωγής υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης υποδομής, να οδηγήσει το Κυπριακό δημόσιο χρέος σε μια σταθερή καθοδική πορεία και την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις για τις μελλοντικές γενιές. Ως πρώτο βήμα, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να υποβάλουν το προσχέδιο του νομικού πλαισίου για την εξέταση (review) από τους εταίρους του προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς πρακτικές, καθώς και ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013». Ουσιαστικά, δηλαδή, η Κύπρος πληρώνει τη χρεοκοπία των τραπεζών της με την εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου διεθνούς καθεστώτος συνδιαχείρισης του ορυκτού πλούτου της με τους πιστωτές (κράτη της ευρωζώνης και ΔΝΤ). Εξάλλου, η Κύπρος καθίσταται σαφές από το κείμενο του Μνημονίου ότι θα παύσει να λειτουργεί σαν διεθνής οικονομικός «παράδεισος». «Το πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πλαίσιο θα πρέπει να ενισχυθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές», τονίζεται στο Μνημόνιο. «Οι αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να προωθήσουν την ενίσχυση της θέσης αυτής με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, σύμφωνα με τις συστάσεις που έγιναν από το προσωπικό του ΔΝΤ», προστίθεται.

Έτσι, η Κύπρος υποχρεώνεται να «ανοίξει» τις πύλες της διεθνούς φορολογικής συνεργασίας, παρέχοντας στοιχεία στις ξένες φορολογικές αρχές για τις κινήσεις καταθετών και επενδυτών. «Επιπλέον», τονίζεται στο Μνημόνιο, «για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ότι οι εταιρείες στην Κύπρο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος ή άλλων αδικημάτων, οι αρχές έχουν δεσμευθεί σε ένα σχέδιο δράσης για την αναθεώρηση και αποτελεσματική εφαρμογή του νομικού πλαισίου, ώστε να εξασφαλίζεται η ύπαρξη κατάλληλων, έγκυρων και έγκαιρων πληροφοριών σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία των Κυπριακών νομικών προσώπων και να παρέχονται στους ξένους ομολόγους τους απαντήσεις στα αιτήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος και φορολογικά θέματα». Αυτή είναι μια κατεπείγουσα δέσμευση, την οποία η Λευκωσία έχει περιθώριο να εφαρμόσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν εγκριθεί το διεθνές δάνειο (προαπαιτούμενο).

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει πλήρως το πλαίσιο εποπτείας για ξέπλυμα χρήματος μέσω του τραπεζικού συστήματος και, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει την υποχρέωση για «μηνιαία υποβολή εκθέσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με την κατανομή ανά χώρα προέλευσης των κυριότερων καταθετών και των κύριων δικαιούχων των δανείων (και των τελικών δικαιούχων τους – beneficial onwers)», σε περίπτωση που πρόκειται για off-shore εταιρείες. Αυτή η πρόβλεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει αναστάτωση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι κυριότεροι ξένοι καταθέτες του, που προέρχονται από τη Ρωσία, προτιμούν την Κύπρο ως «ασφαλές καταφύγιο» ακριβώς επειδή προστατεύει αρκετά αποτελεσματικά την ανωνυμία τους, μέσω off-shore εταιρειών.


Σχολιάστε εδώ