επί του πιεστηρίου

Ένας καλός φίλος, ζηλευτός συνάδελφος, άριστος χειριστής της πένας, βαθύς γνώστης της Ιστορίας και της γλώσσας, από τους λίγους σωστούς ερμηνευτές των πολιτικών γεγονότων, σκληρός απέναντι στους συμβιβασμένους, από την πρώτη στιγμή αντιμνημονιακός με επιχειρήματα, ο Δαμωνίδης μας, της τελευταίας σελίδας του «ΠΑΡΟΝ», με τη βινιέτα «Συναξαριστής», ο Θανάσης Αντωνόπουλος, έφυγε εντελώς απρόσμενα. Πήρε τον δρόμο που δεν έχει γυρισμό το πρωί της Τετάρτης. Σκληρή η μοίρα. Δεν του φέρθηκε ντόμπρα και τίμια. Είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στον τόπο και στη δημοσιογραφία, που τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια έχει φτωχύνει… Κοντά τρεις βδομάδες πριν, τον είχα δει εκεί, στο «Αλεξάνδρα», στην εντατική. Είχε περάσει την μπόρα, έτοιμος να γυρίσει στο σπίτι ήταν, με χαμόγελο μου λέει: «Την άλλη βδομάδα θα στείλω το κομμάτι μου…» Όμως δεν ήρθε ποτέ. Ξαφνικά ξανακύλησε και όλα ακολούθησαν πολύ γρήγορα, με τα περιθώρια αντίστασης μηδαμινά, όπως αποδείχθηκε. Κρίμα…

Θανάση, δεν είναι απλό σχήμα λόγου, που έχει γίνει κοινότοπο, ότι θα μας λείψεις. Μάταια θα σε ψάχνουν κάθε Κυριακή στην τελευταία σελίδα οι φίλοι σου αναγνώστες του «ΠΑΡΟΝ». Κάποιοι θα ανακουφιστούν. Αυτοί που ενοχλούνταν από την αιχμηρή, αμείλικτη μεν, αλλά δίκαιη γραφή σου.

Όλοι εμείς εδώ, στην εφημερίδα, θα σε θυμόμαστε με πολλή αγάπη. Κι εγώ προσωπικά θέλω να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για τη σημαντική βοήθειά σου και τη μεγάλη σου συμβολή στην έκδοση – προσφορά των Απομνημονευμάτων όλων των αγωνιστών του 1821. Δική σου ιδέα ήταν. Στην οικογένειά σου τα θερμά μας συλλυπητήρια. Θανάση, συνεχίζουμε στην ίδια ρότα.

Χάθηκαν 28 Αφγανοί στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να περάσουν από την κόλαση σε μια καλύτερη ζωή. Πνίγηκαν ανοιχτά της Λέσβου λίγο πριν βγουν στο λιμάνι που ποθούσαν, που ήταν το όνειρό τους. Δεν ήταν οι πρώτοι, ούτε θα είναι οι τελευταίοι. Ευθύνη δεν έχουν οι απέναντι; Κανείς δεν θα πιστέψει ότι οι τουρκικές αρχές δεν ξέρουν σε ποια ακτή κάνουν πιάτσα τα δουλεμπορικά. Γιατί δεν συλλαμβάνουν τους δουλεμπόρους, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι του πνιγμού των απελπισμένων που μεταφέρουν προς τα ελληνικά νησιά; Η Ελλάδα άραγε έχει κάνει ποτέ κάποιο διάβημα στην Άγκυρα, μια καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να σταματήσει αυτό το εκ προμελέτης έγκλημα; Πολύ φοβόμαστε όχι. Κλείνουν τα μάτια κι εκείνες οι Οργανώσεις και τα Παρατηρητήρια που τρέχουν μόνο για παραβιάσεις των… δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στη Θράκη ή των… Βλάχων στη Φλώρινα, λες και η ζωή δεν έχει την ίδια αξία για όλους.

Μέγα λάθος, Γιώργο Αλογοσκούφη και των άλλων 12 συναδέλφων σου καθηγητάδων, που τρέξατε να υποστηρίξετε τους αχυράνθρωπους του Λαυρεντιάδη, ένας από τους οποίους ήταν ο συνάδελφος κ. Κολλίντζας. Τέτοια ανάλογη ευαισθησία πότε δείξατε για κάποιον ανώνυμο πολίτη; Μόνο για την παρέα σας κόπτεστε…

«Η κρίση και η διέξοδος», είναι ο τίτλος του βιβλίου που πρόσφατα εξέδωσε ο γνωστός συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ένα βιβλίο που δίνει απάντηση θετική στο ερώτημα αν υπάρχει διέξοδος. Ο συγγραφέας είναι κατηγορηματικός: Ναι, υπάρχει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Φυλακτό πρέπει να κάνει ο κάθε Έλληνας αυτό που είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας, ο θαρραλέος και ασυμβίβαστος Λούλα, στον Τσίπρα, στη συνάντηση που είχαν. Ευχόμενος καλή τύχη στους Έλληνες δήλωσε:

– Μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας, συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, γιατί ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση.

Μέσα στα μεγάλα γεγονότα πάντα το «Παρόν», ελληνικά και διεθνή. Την περασμένη Κυριακή στην πρώτη σελίδα είχαμε, μόνοι από όλες τις ελληνικές εφημερίδες, την πληροφορία ότι ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Την Πέμπτη, σε συνέντευξη που έδωσε στα διεθνή Μέσα, δήλωσε ότι είναι μια χαρά. Και μόνο όμως το γεγονός ότι η συνέντευξη κράτησε 4,5 ώρες, κάτι λέει. Ότι ήθελε να δείξει πως δεν είχε κανένα πρόβλημα, γιατί αλλιώς δεν θα τον άφηναν οι γιατροί του να υποστεί αυτήν την ταλαιπωρία των τεσσεράμισι ωρών. Ευχόμαστε να είναι έτσι, γιατί έχει ανάγκη τον Πούτιν σήμερα όλος ο κόσμος.


Σχολιάστε εδώ