Διά χειρός…

…του Διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση:

Έδειξε αρετές κρυμμένες

«Με τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης και παρά τις δυσκολίες που τη συνοδεύουν έδειξε ο κ. Σαμαράς αρετές κρυμμένες. Από τον περασμένο Ιούνιο και εντεύθεν, είναι αλήθεια ότι πολιτεύθηκε με μέτρο, σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

Διήλθε έτσι πολιτικών και κοινοβουλευτικών Συμπληγάδων, πέρασε τις δύσκολες οικονομικές αποφάσεις χωρίς σοβαρές απώλειες, χειρίστηκε με ψυχραιμία τη στάση Κουβέλη, καταφέρνοντας να διατηρήσει ακέραιο τον ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό, δεν δίστασε να αποδώσει εύσημα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και εν τέλει πέτυχε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους, την οποία οι περισσότεροι θεωρούσαν ξεγραμμένη.

Πολλοί έχουν εκπλαγεί από τη στάση του πρωθυπουργού.

Οι περισσότεροι υπολόγιζαν ότι θα αποτύχει παταγωδώς, ότι δεν θα μπορέσει να βγάλει το κάρο από τη λάσπη. Όμως φαίνεται να τους διαψεύδει και να πολιτεύεται, όπως είπαμε, κατά τρόπο απόλυτα ορθολογικό.

Τελικώς “αρχή άνδρα δείκνυσι” που έλεγαν και οι πρόγονοί μας. Ή επί το νεοελληνικότερον “το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη”».

****

…του προέδρου του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δημήτρη Βλαστού, από συνέντευξή του στην «Καθημερινή»…

Δεν υπάρχουν ευεργέτες σήμερα…

«Η Ελλάδα, παρά την παράδοσή της σε ευεργέτες, δεν ακολούθησε τον ενθουσιασμό του νέου φιλανθρωκαπιταλισμού. Είναι αποκαλυπτικό πόσο μικρός είναι ο χώρος των ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. Η ερμηνεία για μένα είναι η εξής: το χρήμα την τελευταία 25ετία στην Ελλάδα, δυστυχώς, προήλθε από το λαθρεμπόριο, την παραοικονομία, από παρασιτικές και ύποπτες δραστηριότητες. Οι εφοπλιστές, εκτός από μεμονωμένες και λαμπρές εξαιρέσεις, δεν έχουν καμία παράδοση ευεργεσίας και φιλοπατρίας. Τι περιμένετε από το λαθρέμπορο: Ευαισθησίες; Κρύβεται για να ροκανίσει τα κλεμμένα, θα ενισχύσει τα συσσίτια; Αυτή είναι η εικόνα και δεν πρέπει να την εξωραΐζουμε». «Πρώτο και βασικό μέλημά μας η αντιμετώπιση της πείνας. Συνεισφέρουμε σε συσσίτια. Σκεφτήκαμε να υιοθετήσουμε οικογένειες που πηγαίνουν στα κοινωνικά παντοπωλεία και αγοράζουν τρόφιμα, για έξι μήνες. Τα κριτήρια της υιοθεσίας ορίζουν οι δήμοι. Αυτοί μας δίνουν τον κατάλογο με όσους έχουν ανάγκη».

Να ευχηθούμε, τούτες τις δύσκολες εποχές, που υπάρχει κόσμος που σήμερα του λείπει και το φαγητό, να μιμηθούν το Ίδρυμα Μποδοσάκη όλοι οι κατέχοντες, εφοπλιστές και μεγαλοβιομήχανοι.

****

…του κ. Σωτήρη Γεωργανά, ο οποίος διδάσκει Εφαρμοσμένη Θεωρία Παιγνίου στο University of London – Royal Holloway από το άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Πόση ευημερία δικαιούται η Ελλάδα;».

Έχουμε πολύ δρόμο…

«Τι είναι η Ελλάδα, αδίκως καταφρονεμένη Ψωροκώσταινα που όταν την αφήσουν να αναπνεύσει θα οδεύσει για οικονομικά μεγαλεία, ή ο ανεπρόκοπος ανιψιός που κατά τύχη κληρονόμησε μια περιουσία και καταβροχθίζοντάς την βυθίζεται προς τον πάτο; Εντυπωσιακή σύγκριση προσφέρει η Ν. Κορέα. Σε επίσκεψή μου το 2008, απορούσα πώς γίνεται αυτή η χώρα, με τις γυαλιστερές υποδομές, την τεχνοφιλία της, μια κρατική μηχανή μάλλον αντάξια της Κεντροβόρειας Ευρώπης και τερατώδεις καινοτόμες επιχειρήσεις όπως Σάμσουνγκ και Χιουντάι, να έχει εισόδημα χαμηλότερο από την Ελλάδα; Η απορία απαντήθηκε από τη μετέπειτα πορεία των δύο αυτών οικονομιών (Ελλάδα ύφεση κάπου 20%, Κορέα άνοδος πάνω από 11%).

Η Ελλάδα ήταν μια από τις πιο φτωχές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου που ζούσε σαν να ήταν από τις πλούσιες. Πέρα από τα διεθνή πολιτικά παιχνίδια της κρίσης, πρέπει να έρθουμε στην απλή διαπίστωση: αν θέλουμε μακροπρόθεσμα να γυρίσουμε στη σχετική υψηλή θέση που είχαμε πριν, πόσω μάλλον για να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό πυρήνα, έχουμε πολύ δρόμο και βαθιές μεταρρυθμίσεις μπροστά μας».

****


Σχολιάστε εδώ