από το Περιστύλιο…

Η κόντρα Σταϊκούρα – Μπαλτάκου για το αν οι αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής θα εξομοιωθούν με αυτές των υπαλλήλων του υπόλοιπου δημόσιου τομέα ή θα έχουν κάποια καλύτερη μεταχείριση φαίνεται να λήγει υπέρ του δεύτερου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, αμέσως μετά τις γιορτές θα ρυθμιστεί με τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο το μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής και από την 1η Ιανουαρίου «οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής εξομοιώνονται με τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών»…

Υψηλός, σε σχέση με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, παραμένει και ο αριθμός των υπερωριών, που δεν θα πλησιάζει πλέον τις 70 ώρες, αλλά θα φτάνει τις 52: «Ο αριθμός ωρών υπερωριακής απασχόλησης», σημειώνεται, «κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες, καθώς και της απασχόλησης κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, καθορίζεται με απόφαση του προέδρου της Βουλής και η πραγματοποίησή του βεβαιώνεται από τους αρμόδιους προϊσταμένους, δεν μπορεί, δε, να υπερβαίνει τις 52 ώρες μηνιαίως».

Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι της Βουλής είχαν απειλήσει με κινητοποιήσεις και τελικά η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ιδέα να τους υποβάλει σε περικοπές εκδίδοντας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τώρα περιμένουν να δουν την τροπολογία και δηλώνουν, επαναφέροντας το θέμα του αυτοδιοίκητου της Βουλής, ότι σεβόμενοι το Σύνταγμα και τη συνταγματική αυτονομία της Βουλής θα αναμένουν τη θέση του προέδρου της Βουλής. «Εμείς οι εργαζόμενοι της Βουλής», λένε με μια χλιαρή ανακοίνωση που εξέδωσαν, «για πολλοστή φορά ξεκαθαρίζουμε ότι ούτε στα μισθολογικά ρετιρέ ανήκουμε ούτε έχουμε μείνει ανεπηρέαστοι από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων».

Το ποιοι παραμένουν στα ρετιρέ σηκώνει πολλή συζήτηση. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο, καθώς το ΔΙΒΕΕΤ, το βασικό επίδομα που παίρνουν οι ίδιοι και οι υπάλληλοι όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Οικονομικών, μέσα από συντεχνιακές πρακτικές, και αντιστοιχεί σε έναν δεύτερο μισθό, παρότι ήταν νομοθετημένο να περικοπεί από την 1η Νοεμβρίου, διατηρείται ως έχει επ’ αόριστον. Η μοναδική απώλεια που έχει υποστεί είναι της τάξεως του 25% από την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου.

Οι υπάλληλοι της Βουλής, αφού θα εξομοιωθούν με τα πάσης φύσεως επιδόματα των συναδέλφων τους του υπουργείου Οικονομικών, θα παίρνουν κάποιο αντίστοιχο επίδομα ή θα κοπούν τα έξτρα στο υπουργείο Οικονομικών;

Η κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει τέρμα στο καθεστώς των εργαζομένων δύο ταχυτήτων ή βγάζει στη σέντρα και στοχοποιεί και άλλη κατηγορία εργαζομένων, αυτήν τη φορά τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών; Ιδού η απορία…

————————————————-

• Όλα τα νόμιμα μέσα για την απόδοση ευθυνών όπου ανήκουν σκοπεύει να εξαντλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της πρότασής του για συνέχιση της διερεύνησης της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όσους προκύψει ότι χειρίστηκαν αδιαφανώς τη λίστα και είχαν εξωθεσμική συμπεριφορά.

Με επτά ψήφους κατά (Τ. Νεράντζης, Β. Πολύδωρας, Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Βλάχος, από τη ΝΔ, Α. Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ, Ν. Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ και Μ. Αρβανίτης από τη Χρυσή Αυγή) και έξι υπέρ (Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνης, Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Λ. Κανέλλη από το ΚΚΕ, Γ. Δημαράς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Μ. Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ), οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισαν να σταματήσει η Επιτροπή την έρευνα της υπόθεσης, που θα διενεργηθεί πλέον μόνο από την Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής.

Τις αρμοδιότητες της Επιτροπής στη διερεύνηση της υπόθεσης υπερασπίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και ήρθε για μια ακόμα φορά σε ρήξη με τον πρόεδρο Τ. Νεράντζη, καταγγέλλοντας ότι κάποιοι δεν θέλουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ότι η δικογραφία βρίσκεται στο ντουλάπι της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής από τις 26 Νοεμβρίου και έχει παρέλθει ένας μήνας που είναι στα αζήτητα, και επαναλαμβάνοντας την πρόταση να κληθούν στην Επιτροπή οι Γ. Παπανδρέου, Β. Βενιζέλος, Γ. Ραγκούσης, Η. Πλασκοβίτης και Τ. Μπίκας.

«Θέλουμε να διερευνηθεί η υπόθεση. Αυτοί που μπορούν να συγκεντρώσουν τις 60 υπογραφές γιατί δεν ζήτησαν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;», την προκάλεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

«Κύριε Τσούκαλη, η ψήφος σας θα κρίνει!», του απάντησε.

«Και μόνο για να απαντήσει η Επιτροπή στην πρόκληση, άξιζε τον κόπο να κληθούν!», παρατήρησε η Λιάνα Κανέλλη.

«Να βάλετε στην ψηφοφορία το θέμα, να υπάρχει διαφάνεια στην Επιτροπή Θεσμών για όλα τα ζητήματα, δεν θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει παιχνίδια καλώντας όποιον θέλει», κάρφωσε ο Μ. Κεφαλογιάννης και, παρότι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της έρευνας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ψήφισε πρώτος υπέρ της διερεύνησης και από την Επιτροπή «Πόθεν Έσχες»!

Η συνεδρίαση κατέγραψε ως συνήθως… υψηλή τηλεθέαση λόγω των αντιπαραθέσεων της Ζ. Κωνσταντοπούλου με τον Τ. Νεράντζη, κατά την άποψη του οποίου η Ζ. Κωνσταντοπούλου μονοπωλεί τον χρόνο. «Προτού πρωτολογήσω εγώ, θα δευτερολογήσετε εσείς; Το έχετε παραξηλώσει!», της είπε και στη συνέχεια τόνισε: «Γνωρίζετε τι θα πει η λέξη «τέλος»; Ούτε αυτό δεν ξέρετε…» και: «Επιμένει να μιλάει γιατί θέλει να παίζει στην τηλεόραση». Και η Ζ. Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Με απειλείτε, και αυτό δεν συνάδει με τη θέση του προέδρου. Καταλάβετέ το ότι δεν τελείωσα ακόμη»…


Σχολιάστε εδώ