Από του «Θανάση» με κεμπάπ ξεκίνησαν οι τέως των Ανεξάρτητων

«Το 2013 θα είναι η χρονιά των μεγάλων πολιτικών εξελίξεων και διεργασιών». Με αυτήν τη διαπίστωση, τέως στελέχη και βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αποχαιρετούν το 2012 και προχωρούν στη διαμόρφωση νέας πολιτικής πλατφόρμας.

Το ξεκίνημα έγινε στου… «Θανάση», στο γνωστό κεμπαπτζίδικο στο Μοναστηράκι. Εκεί, σε συνάντηση των τέως μεταξύ μεζέδων και ευχών, κυριάρχησε η άποψη πως υπάρχει χώρος για τη διαμόρφωση ενός φιλοευρωπαϊκού, αντιμνημονιακού, πατριωτικού και λαϊκού σχηματισμού, που θα απορροφήσει τους κραδασμούς της ΝΔ και θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη Χρυσή Αυγή. Μέχρι στιγμής έχει διαμορφωθεί ένας πυρήνας στελεχών που θα επιχειρήσουν, το αμέσως ερχόμενο διάστημα, να κινηθούν ανταγωνιστικά προς τα κόμματα της λαϊκής Δεξιάς και πρωτίστως στους ΑΝΕΛ. Σε αυτόν συμμετέχουν ο τέως εκπρόσωπος Τύπου Χρ. Ζώης, οι βουλευτές Κ. Μαρκόπουλος και Γ. Κουράκος, ο υπεύθυνος γραμματέας Συνδικαλισμού Γ. Μανώλης, ο γενικός γραμματέας Μ. Γιαννάκης, ο βουλευτής Δ. Σταμάτης, καθώς και άλλα τέως στελέχη, όπως ο Νίκος Δρίτσας, ο Ν. Αποσκίτης (επικεφαλής νεολαίας) και ο Τρ. Παχής. Ενδεικτική των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο ήταν η παρουσία του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Σταυρογιάννη, ο οποίος διεγράφη από την Κ.Ο. της ΝΔ λόγω της πρόθεσής του να καταψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο.

Η περίπτωση του κ. Σταυρογιάννη, κατά τους συμμετέχοντες, δεν θα είναι η μόνη, καθώς, όπως εξηγούν, από τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου οι βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν σε διλήμματα που θα τους οδηγήσουν πιο κοντά στο αντιμνημονιακό μέτωπο. «Οι βουλευτές που θα έχουν επιστρέψει από τις περιφέρειές τους και θα έχουν εισπράξει την αντίδραση του κόσμου, θα σκεφτούν διπλά να ψηφίσουν νομοσχέδια όπως το φορολογικό ή τους εφαρμοστικούς νόμους», εξηγεί στο «ΠΑΡΟΝ» στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στα τεκταινόμενα της Κεντροδεξιάς. «Σε αυτό το πλαίσιο», προσθέτει, «δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, αλλά και κάποιοι από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ να θελήσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Με Μαρκεζίνη;

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το «γκελ» που θα έχει το νέο αντιμνημονιακό εγχείρημα στην κοινωνία, κρίσιμη παράμετρος για τους συμμετέχοντες είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί, καθώς και οι πηγές χρηματοδότησης. Και παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, κύκλοι προσκείμενοι στον χώρο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης σημαίνουσας προσωπικότητας που αυτήν τη στιγμή δεν έχει σημαίνοντα ρόλο, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τίποτα περισσότερο. Κάποιοι κάνουν λόγο για τον γνωστό καθηγητή και ακαδημαϊκό Βασίλη Μαρκεζίνη. Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης, κοινή πεποίθηση είναι πως αν εμφανιστεί ένα κόμμα που να εκφέρει έναν σοβαρό αντιμνημονιακό λόγο, τότε θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τη στήριξη επιχειρηματιών…

Παναγιώτης Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ