Mega: Ή «πέφτουν» τα λεφτά ή «πέφτουν» οι εταιρείες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε το Mega την περασμένη Τετάρτη με κοινοπραξία τραπεζών το κανάλι θα πάρει 8,5 εκατ. ευρώ. Το δάνειο είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ, αλλά συνυπολογίζεται και ο υπόλοιπος δανεισμός της εταιρείας. Έτσι, οι συνολικές οφειλές αναδιαρθρώνονται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ, με τις συνεργαζόμενες τράπεζες να παρακρατούν 1,5 εκατ. ευρώ από το τελευταίο δάνειο που έδωσαν. Είναι ένα δάνειο «ανάγκης», που έρχεται να καλύψει το δύσκολο 2012. Προηγήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με την καταβολή 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά, που σε μεγάλο βαθμό κάλυψαν τις υποχρεώσεις των εταιρειών παραγωγής (τους) έναντι των τραπεζών, και ακολούθησε το δάνειο. Πλέον, όμως, για την επόμενη χρονιά εξετάζεται μια σειρά από νέα ενδεχόμενα. Κωδικοποιημένα έχουν ως εξής: συνέργειες με άλλα κανάλια, μετατροπή του Mega σε σταθμό με μεγαλύτερη δόση ενημέρωσης, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή, εναλλακτικά, έκδοση νέου δανείου, με την προϋπόθεση πως θα υπάρχει αξιόπιστος μέτοχος που θα το εγγυηθεί ή επενδυτής από το εξωτερικό.

Στο μεταξύ το ερώτημα είναι τι θα γίνει, όμως, με τις εταιρείες παραγωγής που συνεργάζονται με το Mega… Το πρόβλημα με τις οφειλές του καναλιού προς τις τέσσερις βασικές εταιρείες είναι μεγάλο, ενώ οι προοπτικές για μεγάλες αναθέσεις προγράμματος δεν είναι ευοίωνες, όπως και το ενδεχόμενο κερδοφορίας του καναλιού. Η λύση-πακέτο δεν έχει βρεθεί ακόμη και θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και τις ενέργειες των μετόχων του καναλιού, που έχουν μερίδιο και σε τρεις από τις τέσσερις εταιρείες παραγωγής, στις οποίες υπάρχουν οι οφειλές.

Το δάνειο φέρνει σειρές

Τηλεοπτικές σειρές, το σατιρικό πρόγραμμα «Κάψε το σενάριο» και… μαγειρική φέρνει το δάνειο στο Mega. Ο σχεδιασμός του Πέτρου Μπούτου προβλέπει τη συνέχιση των δύο περσινών επιτυχιών «Κλινική περίπτωση» (Μπέζος, Παπαχαραλάμπους) και «Πίσω στο σπίτι» (Αθερίδης, Καβογιάννη) με νέα επεισόδια και το λανσάρισμα της νέας σειράς «Με τα παντελόνια κάτω» (Μιχαηλίδης, Βουτσάς, Μουτούση).

Εκτός από τις σειρές, το Mega σκοπεύει να εντάξει επίσης στο πρόγραμμά του τη συνέχεια του «Κάψε το σενάριο» και τον «Όμορφο κόσμο» του Αρναούτογλου… Τέλος, το πράσινο φως πήραν δύο νέες εκπομπές μαγειρικής (Λουκάκος και Λαζάρου), ενώ το κανάλι θέλει και νέα επεισόδια από τους «Κηπουρούς» στην περίπτωση που η εταιρεία παραγωγής μπορέσει να ανταποκριθεί.

Το αν όλες αυτές οι εκπομπές θα ενταχθούν πράγματι στο πρόγραμμα από τον Φεβρουάριο είναι βέβαια κάτι που θα αποφασιστεί μόλις φανούν τα πρώτα σημάδια από τη διαφημιστική δαπάνη του 2013. Αν τα έσοδα από τη διαφήμιση δεν προβλέπονται αυξημένα, ο πειρασμός να κρατηθούν κάποια από τα προγράμματα για το φθινόπωρο θα είναι μεγάλος.


Σχολιάστε εδώ