13,5 δισ. ευρώ αναλήφθηκαν την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών του Ιουνίου!

Με αυτά τα ξεκάθαρα λόγια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, εξήγησε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ποια θα πρέπει να είναι εφεξής η πορεία της χώρας, ζητώντας παράλληλα να τηρηθούν πιστά τα όσα συμφωνήθηκαν με τους εταίρους μας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας. Στο διάστημα αυτό ο κ. Προβόπουλος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει κατ’ ιδίαν απόψεις με βουλευτές από όλα τα κόμματα. Τόσο στις συνομιλίες αυτές, όσο και στην τοποθέτησή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποκτήσει νέα προοπτική. Τόνισε μάλιστα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις «είναι θετικές και δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει συντομότερα από ό,τι σήμερα προβλέπεται».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, και με αφορμή τις ερωτήσεις πολλών βουλευτών, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους θα δώσει μια ανάσα στην αγορά, καθώς με τη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια μέσω της διατραπεζικής αγοράς και της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, ενώ την ίδια στιγμή θα βελτιωθεί και η εμπιστοσύνη των καταθετών. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 έχουν χαθεί καταθέσεις της τάξης των 83 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις ημέρες πριν από τις δεύτερες εκλογές χάναμε καταθέσεις ίσες με 1% του ΑΕΠ τη μέρα. Ωστόσο, όπως τόνισε, το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται εντός συνόρων και πολλά έχουν καταλήξει «σε κάποια πουγκιά και στρώματα και θα επιστρέψουν στις τράπεζες μόλις εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης».

Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία σε σχέση με την παραπάνω αποκάλυψη του κ. Προβόπουλου στη Βουλή. Τα 83 δισεκατομμύρια ευρώ αναλήφθηκαν από καταθέσεις τον Σεπτέμβριο του 2009, τον Ιούνιο του 2012 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους! Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι γύρω στα 28 με 30 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό, 20 δισ. ευρώ πήγαν σε θυρίδες και τα υπόλοιπα περίπου 33 δισ. ευρώ πήγαν για πληρωμή φόρων, ΔΕΗ, δόσεων για στεγαστικά δάνεια, κάρτες κ.λπ., αλλά και για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας (διατροφή και άλλα) που δημιουργήθηκαν και εκ του γεγονότος ότι πολλοί έμειναν άνεργοι και ούτε ευρώ δεν έμπαινε στο σπίτι.

Απίστευτες όμως ήταν οι αναλήψεις την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών του Ιουνίου. Την Τετάρτη 13 Ιουνίου αποσύρθηκε 1,9 δισ. ευρώ, την επομένη 2 δισ. ευρώ και την Παρασκευή 2,2 δισ. ευρώ! Συνολικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναλήφθηκαν από καταθέσεις 13,5 δισ. ευρώ, που σε ποσοστό επί του ΑΕΠ ήταν 7%! Επρόκειτο για πανικό που προκαλούσε ο φόβος ενός εκλογικού αποτελέσματος που δεν θα έδινε κυβερνητική σταθερότητα. Και σύμφωνα με πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», υπήρχε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορούσε να συμβεί τη Δευτέρα.

Τώρα, όσον αφορά τα ομόλογα που πούλησαν οι τράπεζες στο πλαίσιο της επαναγοράς χρέους, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι αυτό μεταβάλλει κάποιες προβλέψεις σχετικά με τη μελλοντική κερδοφορία τους, αλλά θα αντισταθμιστεί από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Τέλος, σημαντική ήταν και η αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο μεγάλο κόστος που συνεπάγεται για τη χώρα η απαξίωση του ανθρωπίνου κεφαλαίου εξαιτίας της ανεργίας. Αυτό είναι που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.


Σχολιάστε εδώ