Χάπι εντ στο θρίλερ

ΣΤΗΝ «επόμενη ημέρα» στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, μετά την οριστική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης ύψους 52,2 δισ. Απόφαση που έβαλε τέλος στο πολύμηνο θρίλερ που διανθίστηκε με εκβιασμούς και «ασκήσεις τρομοκρατίας» των δανειστών προς την ηγεσία της χώρας και της τρικομματικής κυβέρνησης έναντι της Βουλής και του ελληνικού λαού. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να καταβληθούν τα 34,3 δισ., ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί τμηματικά και στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013. Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις και τα μέτρα που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, επισήμαναν ωστόσο την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει απαρέγκλιτα στον ίδιο δρόμο. Για το «τέλος της αβεβαιότητας» μίλησε ο επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ την ικανοποίησή της για την απόφαση του Eurogroup εξέφρασε η Κρ. Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε ότι στις αρχές του Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας μας.

Άλλη ημέρα

ΒΕΒΑΙΟΣ ότι εξέλιπε κάθε κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για μια «καινούργια ημέρα» όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν χαμένες». Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ θεωρεί αναπόφευκτα τα νέα μέτρα λόγω αστοχιών στην υλοποίηση του προγράμματος και ότι εν τέλει η χώρα μας θα χρειαστεί και νέα δάνεια. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί σε μια συνεχώς διογκούμενη «μαύρη τρύπα», μέσα στην οποία χάνονται τα χρήματα που παίρνουμε με τη μορφή των δόσεων.

Φυλλορροεί

ΣΕ τροχιά διάσπασης και αποσύνθεσης μπήκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών που διαφώνησαν ανοιχτά με τη στρατηγική του Π. Καμμένου, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν τις πρακτικές του και τον τρόπο διοίκησης του κόμματος. Γ. Μανώλης, Χρ. Ζώης, Δημ. Σταμάτης, Κ. Μαρκόπουλος και Γ. Κουράκος αποχώρησαν, χωρίς να είναι σαφές προς το παρόν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «αποστάτες» τα συγκεκριμένα στελέχη και κατήγγειλε «σχέδιο διάλυσης» των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τρόπο ερασιτεχνικό (!), αλλά από επαγγελματίες που στηρίζουν την «τρόικα». Ο κ. Μανώλης αποκάλυψε ότι το περίφημο non-paper είχε όντως παραδοθεί στον Κάρ. Παπούλια από τον κ. Καμμένο, με τον τελευταίο να απειλεί με μηνύσεις. «Εμπλοκή» του… Γ. Βουλγαράκη στην προσπάθεια να αποφευχθεί η κρίση στο κόμμα κατήγγειλε ο βουλευτής Γ. Κουράκος, με τον πρώτο να το διαψεύδει και τον δεύτερο να ζητάει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, για να επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι «επιζητούσε τη χαοτική άσκηση μικροπολιτικής, γιατί δεν είχε σχέδιο και πολιτική ατζέντα».

«Ανένδοτος»

ΑΝΕΒΑΖΕΙ τους τόνους της αντιπολιτευτικής του τακτικής ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον ελληνικό λαό σε «παλλαϊκό ανένδοτο αγώνα» απέναντι σε μια «καταστροφική πολιτική» και σε «μια κυβέρνηση που ακυρώνει το μέλλον της χώρας». Τους αμέσως προσεχείς μήνες το κόμμα θα κλιμακώσει τις προσπάθειές του, με στόχο να κατακτήσει καθαρή πλειοψηφία στην κοινωνία, ούτως ώστε να είναι πιο πιεστικό (και πιο αποτελεσματικό) το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Μιλώντας στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή κυβέρνηση, που «βυθίζει τη χώρα και τον λαό στη δυστυχία». Παράλληλα, υποστήριξε ότι μοναδική λύση είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με βασικό πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διχάζονται

ΔΙΧΑΖΕΙ τους επιστήμονες η υπόθεση του ορυκτού πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της χώρας. Αφορμή για την αναθέρμανση της συζήτησης, η έκθεση τριών καθηγητών (Φώσκολος, Λυγερός, Κονοφάγος), η οποία συντάχθηκε (και παραδόθηκε ήδη) έπειτα από προτροπή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Στην έκθεση γίνεται λόγος για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, που αποτιμώνται σε δεκάδες δισ. ευρώ σε έσοδα για τη χώρα μας, ενώ η εκμετάλλευσή τους θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη έκθεση της Deutsche Bank. Μερίδα επιστημόνων, ωστόσο, υποβαθμίζει την έκταση των κοιτασμάτων και υποστηρίζει ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά εκτιμήσεις, που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τις έρευνες που θα γίνουν στη συνέχεια. Αποφασιστικής σημασίας στην όλη διαδικασία είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές χώρες. Επισήμως η κυβέρνηση απέφυγε ως τώρα να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα που έχει προκύψει.

Στα… κάγκελα!

ΕΝΤΑΣΕΙΣ και αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί στο Δημόσιο το θέμα της διαθεσιμότητας. Σε οριακό σημείο έχει φθάσει η κόντρα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των εργαζομένων στους δήμους. Αιτία, η απόφαση του κ. Μανιτάκη, σε όσους δήμους δεν έχουν στείλει κατάλογο με τους προς διαθεσιμότητα υπαλλήλους, η επιλογή να γίνει από τις υπηρεσίες του υπουργείου, σύμφωνα με τα δεδομένα από την τελευταία απογραφή δημοσίων υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία (13-14 Δεκεμβρίου), ενώ προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες ημέρες. Τις προηγούμενες ημέρες μερίδα εργαζομένων έσπασε τα κιγκλιδώματα και «εισέβαλε» στο προαύλιο της Βουλής, ενώ προχώρησε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία κυβερνητικών κομμάτων. Τις αντιδράσεις των πρυτανικών αρχών έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου να θέσει σε διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους τεσσάρων πανεπιστημίων.


Σχολιάστε εδώ