Το βόλεμα ημετέρων άναψε φωτιές στο ΠΑΣΟΚ!

Φωτιές άναψε στο ΠΑΣΟΚ η συμφωνία με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ για ποσοστώσεις σε επίπεδο πολιτευτών και στελεχών, όσον αφορά τη στελέχωση κρατικών θέσεων. Η αναταραχή μεγάλωσε όταν γνωστοποιήθηκαν και τα ονόματα των πρώην βουλευτών Έξαρχου και Τόλκα, που κατέλαβαν θέσεις κατόπιν υποδείξεως και πρότασης του ίδιου του Βενιζέλου, και η γκρίνια που ακολούθησε σκέπασε μια στοιχειώδη συσπείρωση που διαμορφωνόταν με την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών. Πολλά στελέχη υπογράμμιζαν ότι «εξακολουθεί η ηγεσία να μην καταλαβαίνει γιατί χάνουμε τον κόσμο. Δεν μπορεί από τη μια να μιλάς για νέα ήθη και από την άλλη να προχωράς σε παλαιοκομματικού τύπου διορισμούς στο κράτος».

Πάντως, αν και το κλίμα επιβαρύνθηκε από αυτήν την εξέλιξη, πολλά στελέχη που διαφωνούν με τις επιλογές και την τακτική του κ. Βενιζέλου φέρονται αποφασισμένα να στηρίξουν τη διαδικασία του συνεδρίου, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προωθηθεί μια επανασυσπείρωση ενός, έστω, κομματιού του ΠΑΣΟΚ.

Ως προς το ζητούμενο, δηλαδή αν θα υπάρξει θέμα ηγεσίας και αλλαγής πλεύσης, επιφυλάσσονται, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «αυτό το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία για να μην εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει στο συνέδριο ακόμα και με μια χούφτα ανθρώπους, καθώς θεωρεί ότι μπορεί μέσα από τις διαδικασίες του να «αναβαπτισθεί» και να ανακτήσει έστω και ένα τμήμα του απολεσθέντος ηγετικού του προφίλ.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πραγματοποιηθούν νέες συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών Συνεδρίου σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του προέδρου ή και άλλων στελεχών, ενώ αύριο, Δευτέρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρίσκεται στο Περιστέρι σε πολιτική εκδήλωση.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στοχεύει μέσα από το συνέδριο, όπως λέει, στον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό και συλλογικό κόμμα που θα εκφράζει και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Ταυτόχρονα, προωθεί τη συμμετοχή στο Forum για την Κεντροαριστερά και σε έναν ανοικτό διάλογο για το μέλλον του τόπου με τη ΔΗΜΑΡ, κάνοντας κινήσεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες δραστηριοποίησης στον ευρύτερο χώρο. Εκτός της συμμετοχής αυτής, το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Εν όψει και του συνεδρίου, η ηγεσία της Ιπποκράτους λανσάρει το σύνθημα «Επιστρέφουμε στην Κοινωνία», δρομολογώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες, αρχής γενομένης από την παρουσίαση ενός πακέτου μέτρων υπέρ της ανακούφισης ευπαθών ομάδων (ανάπηροι, μακροχρόνια άνεργοι κ.ά.).

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως το ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει –με ορίζοντα τετραετίας– την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ισχυρής θέσης της χώρας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και με συνέπεια και ευθύνη θα ψηφίζει στη Βουλή ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα από τις δανειακές συμβάσεις.

Όμως, την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν τις γέφυρες επικοινωνίας με τα κοινωνικά στρώματα που θέλουν να εκφράσουν.


Σχολιάστε εδώ