Τι αλλάζει στον νόμο για τα αυθαίρετα

Με τις διατάξεις που προβλέπονται αρκεί (για ένα μικρό χρονικό διάστημα) η καταβολή του 30% του προστίμου του αυθαιρέτου προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να κινηθεί κάπως η αγορά ακινήτων το επόμενο διάστημα, ιδίως μέχρι το τέλος του έτους, καθώς επίκειται αλλαγή στη φορολόγηση των μεταβιβάσεων από τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, βέβαια, αναμένεται άνοδος των εσόδων του κράτους από τα αυθαίρετα – και από τις μεταβιβάσεις.

Άλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτίμησε στην έκθεσή της τις οικοδομικές αυθαιρεσίες σε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια (!), όταν το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει εκτίμηση περίπου ενός εκατομμυρίου αυθαιρέτων. Σχεδόν ολόκληρη η χώρα είναι μια ατέλειωτη αυθαιρεσία. Αυτό για το Δημόσιο πρακτικά σημαίνει ότι είναι μια τεράστια δεξαμενή εσόδων…

Παράλληλα, η ΤτΕ δίνει επιχειρήματα στο ΥΠΕΚΑ απέναντι στο ΣτΕ, καθώς καθίσταται επιτακτική ανάγκη τόσο η κατηγοριοποίηση της σοβαρότητας κάθε αυθαιρεσίας όσο και η συνολική λύση του προβλήματος – είτε μέσω ΝΟΚ είτε μέσω της Τράπεζας Γης που προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Είτε με συνδυασμό αυτών…

Για να καταλάβετε τι τραβάνε οι πολίτες και οι μηχανικοί από τις υπηρεσίες, ειδικά με τον νόμο για τα αυθαίρετα, σας δίνουμε ένα παράδειγμα, το οποίο είναι μικρό, αλλά άπτεται της βασικής κυβερνητικής πολιτικής για ανάπτυξη, ειδικά στον χώρο της μεταποίησης. Έστω ότι μια επιχείρηση έχει κάποια αυθαιρεσία στο κτίριο και θέλει να εγκαταστήσει μια νέα παραγωγική μονάδα, βιοτεχνία ή εργοστάσιο. Η αυθαιρεσία είναι μικρή, η επιχείρηση αποφασίζει να ενταχθεί στον νόμο για τα αυθαίρετα και αρχίζει να πληρώνει. Φυσιολογικά, πιστεύει ότι, αφού είναι πλέον νόμιμη, μπορεί να ξεκινήσει να δουλεύει. Αμ, δε! Ο νόμος προβλέπει βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας, διότι στο ΥΠΕΚΑ φοβήθηκαν μήπως τυχόν κάποιοι πληρώσουν λίγες δόσεις και μετά σταματήσουν. Εν μέρει σωστό. Πληρώνει, λοιπόν, η επιχείρηση όλο το ποσό του προστίμου που προβλέπεται. Μπορεί τώρα να λειτουργήσει; ΟΧΙ, λένε οι υπηρεσίες. Διότι για να βγει βεβαίωση περαίωσης πρέπει η επιχείρηση να βγάλει άδεια οικοδομής, για να είναι πλήρως νόμιμο το κτίριο μελλοντικά, την οποία όμως δεν μπορεί να εκδώσει, διότι το ΤΕΕ και το ΥΠΕΚΑ δεν έχουν τελειώσει τις τεχνικές προδιαγραφές των απαραίτητων εντύπων! Αυτά ήρθε το ΥΠΕΚΑ να λύσει με τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αλλά στις Υπηρεσίες Ανάπτυξης κάποιων περιφερειών (όπως της Αττικής) δεν καταλαβαίνουν από αυτά και ζητούν –ακόμη και από αυτούς που έχουν πληρώσει εφάπαξ το ποσό και όχι σε 36 δόσεις– βεβαίωση περαίωσης. Το περίεργο είναι ότι άλλες περιφέρειες, όπως της Στερεάς Ελλάδας, ερμηνεύουν διαφορετικά τον νόμο και δίνουν προσωρινές άδειες λειτουργίας σε εργοστάσια! Ο κ. Σγουρός και ο κ. Χατζηδάκης ξέρουν ότι οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης γράφουν στα παλαιά τους υποδήματα το ΥΠΕΚΑ; Και μετά συζητάμε για ανάπτυξη…

****

• Ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη και την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη το γενικό πλαίσιο για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο ήταν ζητούμενο για πολλά χρόνια και απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, βέβαια, αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Αναμένουμε σύντομα το τελικό κείμενο με τις λεπτομέρειες, όπου συνήθως κρύβεται ο διάολος…

• Παράλληλα, ολοκληρώθηκε στο ΥΠΕΚΑ το σχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση. Είναι βέβαιο ότι η οποιαδήποτε αλλαγή θα μειώσει τους χρόνους πολεοδόμησης, που ξεκινούν από τα 5 χρόνια και φτάνουν ακόμη και πάνω από 20 έτη! Σίγουρα όμως όσο περισσότερο μειωθούν οι διαδικασίες τόσο μεγαλύτερη ώθηση θα υπάρξει προς την ανάπτυξη. Πάντως, αναμένουμε τώρα από το ΥΠΕΚΑ να παρουσιάσουν (και να συγγράψουν, αν δεν το έχουν κάνει ακόμη) τρεις τέσσερις νόμους που έχουν στην αναμονή και καμιά δεκαπενταριά ΠΔ, απαραίτητα για να υλοποιηθούν οι μέχρι τώρα εξαγγελίες…

• Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, ετοιμάζεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (γιατί δεν το κάνουν με νόμο;) με την οποία, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων (όπως η μείωση του απαιτούμενου κεφαλαίου για σύσταση ΑΕ – ΕΠΕ), καταργείται από 1ης Ιανουαρίου 2015 η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια όλων των εμπορικών εταιρειών και επιχειρήσεων. Η εγγραφή στο εξής θα είναι προαιρετική. Θυμάστε που σας γράφαμε ότι έρχεται οσονούπω το θέμα; Τι θα κάνει το ΤΕΕ με την υποχρεωτική εγγραφή των μηχανικών, η οποία έχει και ρόλο πιστοποίησης προσόντων μέχρι σήμερα;

• Ύστερα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις κατάφεραν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ να εκλέξουν τελικά ως α’ αντιπρόεδρο της Διοικούσας του Επιμελητηρίου τον Χρόνη Ακριτίδη. Καλή θητεία ευχόμαστε, καθώς «τσουρουφλίστηκε» αρκετά, αφού εκλέχθηκε με την τρίτη προσπάθεια! Όμως στην Αντιπροσωπεία δεν κατάφεραν να εκλέξουν β’ αντιπρόεδρο! Υποψήφιος ήταν ο Ζερβάκης, αλλά η ψηφοφορία δεν ολοκληρώθηκε, καθώς οι παρόντες που ψήφισαν ήταν περίπου 70, ενώ απαιτούνταν πάνω από 100. Ίσως να τα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το προεδρείο στην επόμενη συνεδρίαση, αν βρεθούν υποψήφιοι… Πάντως, ψηφίστηκε ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός του ΤΕΕ με σχετική πλειοψηφία. Ο προϋπολογισμός, όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, είναι θεωρητικός (πλασματικός, λένε αρκετοί…), καθώς τα μισά περίπου έσοδα υπολογίζονται με βάση το παλιό (πλέον) 2% των αμοιβών των μηχανικών, παρακράτηση που πρόσφατα καταργήθηκε. Αν δεν βρεθούν έσοδα που θα καλύψουν αυτήν την τρύπα, είναι αδύνατον να καλυφθούν ακόμη και οι ανελαστικές δαπάνες του ΤΕΕ.

• Συνεχίζει τις συνηθισμένες εκδηλώσεις παλαιού τύπου το ΤΕΕ… Η τελευταία έγινε με θέμα το περιβάλλον. Εκεί μάθαμε ότι περισσότεροι από 70 (!) ήταν οι ομιλητές, αλλά οι μηχανικοί στο κοινό, που παρακολούθησαν τις ομιλίες, ήταν τελικά λιγότεροι από τους ομιλητές! Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ (βασικά) και η Διοικούσα επιδιώκουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις, καλώντας πολλούς ομιλητές, προφανώς για να «αυξήσουν» την επιρροή τους, αλλά εκ του αποτελέσματος καταλαβαίνουμε ότι δεν ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν τους απλούς, μαχόμενους μηχανικούς και τα καθημερινά τους προβλήματα…

• Καινούργια διοίκηση συγκροτήθηκε, με νέο πρόεδρο (επιτέλους!), ύστερα από πεντάμηνη σχεδόν καθυστέρηση, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανολόγων. Πρόεδρος εκλέχθηκε τελικά (όπως είχαμε προβλέψει εξαρχής…) ο Τάσος Ευσταθίου της ΔΚΜ, ο οποίος ασκούσε τους τελευταίους μήνες καθήκοντα «προεδρεύοντος», ελλείψει συναίνεσης στο ΔΣ. Σημειώνουμε ότι α’ αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο πρώην πρόεδρος Παπαδόπουλος. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι η ΔΚΜ (η βασική γαλάζια παράταξη στους μηχανικούς) έχει εκλέξει τον τελευταίο χρόνο προέδρους στους αρχιτέκτονες, στους πολιτικούς μηχανικούς και στους μηχανολόγους. Προβλέπουμε ότι, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα τόσο στην κοινωνία ευρύτερα όσο και στους μηχανικούς (π.χ., συγκρότηση νέας, ευρείας παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ), η ΔΚΜ θα αναδειχθεί βασικός συνδικαλιστικός πόλος όλων των κλάδων των μηχανικών.

• Δυναμική διαμαρτυρία στο ΥΠΕΚΑ έκαναν οι εκπρόσωποι της ΕΕΤΕΜ (τεχνολόγοι απόφοιτοι ΤΕΙ), διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπισή τους από το υπουργείο και το ΤΕΕ. Φαίνεται όμως ότι όσο διεκδικούν επαγγελματικά δικαιώματα για τα πάντα, πλήρως εξισωμένα με των μηχανικών, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη διαφορά των σπουδών τους από των αποφοίτων των Πολυτεχνείων (έχουν και δύο έτη σπουδών διαφορά, στο κάτω κάτω) τόσο θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση από την Πολιτεία. Αν και η λύση βρίσκεται στην πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων, όπως έχουν ανακαλύψει οι «κουτόφραγκοι» τις τελευταίες δεκαετίες…


Σχολιάστε εδώ