Τα κόλπα του Σπυρόπουλου

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η ΔΗΜΑΡ, η οποία πήρε ανοικτά το μέρος του Κ. Σπυρόπουλου μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ, με ψήφους 6-1, για απομάκρυνση του στελέχους της.

Ο σκηνοθέτης Χ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως ο Κ. Σπυρόπουλος συμμετείχε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια, ως γενικός διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ, το επέλεξε προς μετάδοση. Στην εισήγησή του ο σκηνοθέτης υποστήριζε πως η Story Doc «έχει επιχορηγηθεί από την ΕΡΤ, όπως, π.χ., με ποσό 15.000 ευρώ για το έτος 2012, ενώ αντίστοιχες επιχορηγήσεις έχει λάβει και από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού (με ποσά, π.χ., 10.200 ευρώ για το έτος 2011 και 13.600 ευρώ για το 2012)». Και ακόμη πως είχε κάνει πρόταση «συμπαραγωγής προς την ΕΡΤ ως παραγωγός, ζητώντας χρηματοδότηση 130.000 ευρώ, με σφραγίδα και υπογραφή του ιδίου». Η πρόταση προέβλεπε πως η Story Doc θα κατέβαλλε 10.000 ευρώ «ως παραγωγός», το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου 40.000 ευρώ, ο ΟΤΕ TV 20.000 ευρώ και η ΕΡΤ 130.000 ευρώ, σε αντάλλαγμα των «αποκλειστικών δικαιωμάτων» μετάδοσης εντός Ελλάδος από την κρατική ραδιοτηλεόραση.

ΔΣ ΕΡΤ:
«Δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες»

Την επιλογή του ντοκιμαντέρ, διεθνούς συμπαραγωγής, «ΚΙΣΜΕΤ» από τον Κ. Σπυρόπουλο επικαλείται στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΡΤ: «Αφενός δεν τηρήθηκαν από την οικεία Γενική Διεύθυνση οι νόμιμες διαδικασίες για την κατʼ εξαίρεση δέσμευση της ΕΡΤ να συμμετάσχει σε διεθνή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “ΚΙΣΜΕΤ”, για την οποία είχε εκπροθέσμως υποβληθεί σχετική πρόταση στην εταιρεία, ενώ αφετέρου ο κ. Σπυρόπουλος ουδεμία διάθεση επέδειξε για αναγνώριση του λάθους του και μεταμέλεια». Το «ΚΙΣΜΕΤ» είναι μια συμπαραγωγή με το ARTE, τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας και το Βουλγαρικό Κέντρο Κινηματογράφου. «Είναι ανόητοι και αγράμματοι», δήλωσε στα «Νέα» ο Κώστας Σπυρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το ντοκιμαντέρ «Κισμέτ» όχι μόνο δεν προωθεί τις τουρκικές σαπουνόπερες, αλλά αντιθέτως «αποκαλύπτει, εξουδετερώνει και εξευτελίζει την τουρκική προπαγάνδα μέσω των συγκεκριμένων σίριαλ».

ΔΗΜΑΡ:
«Αναιτιολόγητη απομάκρυνση»

Για «αναιτιολόγητη απομάκρυνση του Κώστα Σπυρόπουλου από τη Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης της ΕΡΤ», η οποία «συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας στον δημόσιο τομέα», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος. Υποστήριξε πως ο Κ. Σπυρόπουλος «πρόλαβε μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες να αναμορφώσει εκ βάθρων το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 (σ.σ.: το ορθό είναι ΕΤ1) και να φέρει στο πρόγραμμα της ΝΕΤ τις καλύτερες ευρωπαϊκές σειρές, βάζοντας τις βάσεις για ένα ελληνικό πρόγραμμα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών».

Τα 4 πρόσωπα της Story Doc

Ποια είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Story Doc, που άναψε φωτιές στην ΕΡΤ; Η εταιρεία συστάθηκε με την 2129/ 2008 αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 4 Φεβρουαρίου 2008, με σκοπό, μεταξύ άλλων, και τη «συμμετοχή σε παραγωγές ντοκιμαντέρ και εν γένει τηλεοπτικών προϊόντων». Στο σχήμα συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Σελήνη Ευθυμίου (κόρη του πρώην υπουργού Π. Ευθυμίου), Στέλλα Λιτού (διευθυντικό στέλεχος του Alpha) και Άρτεμις – Άννα Ζενέτου. Το κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 1.000 ευρώ (!) και έχει καταβληθεί από τους εταίρους της. Η έδρα της είναι ίδια με την κατοικία του Κ. Σπυρόπουλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών, καταγράφονται δύο μόνο αλλαγές στο καταστατικό της Story Doc. Το 2009, με την 9725 αίτηση προς το Πρωτοδικείο, έγινε η διεύρυνση του σκοπού. Η επόμενη αλλαγή ήταν τον Ιούνιο του 2012, λίγες ημέρες πριν η ΔΗΜΑΡ προτείνει τον Κ. Σπυρόπουλο για τη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ. Με την 10984/2012 αίτηση προς το Πρωτοδικείο Αθηνών εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας της 26ης Ιουνίου 2012, κατά το άρθρο 6 και μόνο: «Ως προς το πρόσωπο του διαχειριστή και αντί του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου ορίζεται ως αμισθί διαχειρίστρια η Θεοχαρίστη Λαμπίδου».

«Κατά τα λοιπά, μένει ως έχει το αρχικό καταστατικό της εταιρείας», με αναφορά στους τέσσερις αρχικούς μετόχους της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Σπυρόπουλος.

Σε ανακοίνωση (4.12.2012) που είχε εκδοθεί από το γραφείο του πρώην γενικού διευθυντή Τηλεόρασης (δημοσιεύτηκε όλη στο www.typologies.gr) αναφερόταν το αντίθετο, δηλαδή πως είχε αποχωρήσει από τη Story Doc τον Ιούλιο του 2012. «Ο Κ. Σπυρόπουλος δεν έχει καμία εταιρεία παραγωγής. Ήταν ιδρυτής και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ινστιτούτου “Ιστορικό Ντοκιμαντέρ” (το οποίο δεν είναι εταιρεία παραγωγής), από το οποίο αποχώρησε τον Ιούλιο του 2012».

Σπυρόπουλος:
Παρεμβάσεις από Ν. Σίμο

Οι λόγοι τους οποίους προτάσσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για την απομάκρυνσή του δεν είναι παρά προφάσεις. Οι πραγματικές αιτίες έχουν να κάνουν με τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε το πρόγραμμα της ΕΡΤ σε υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Κ. Σπυρόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία σχεδόν της μισής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ και του συγγραφέα Β. Βασιλικού. Ο πρώην γενικός διευθυντής Tηλεόρασης της ΕΡΤ κατήγγειλε πως δεχόταν συχνά τηλεφωνήματα-«εντολές» από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Ν. Σίμο για να διακόπτει εκπομπές που ήταν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ.


Σχολιάστε εδώ