Στα εκλογομαγειρεία συζητείται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν μπει ακόμη στην ουσία του θέματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ωριμάσει η ιδέα για την εφαρμογή ενός αναλογικότερου συστήματος, στο ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν το ζήτημα με θετικό τρόπο, ενώ η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγιο αίτημα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το πιθανότερο είναι ότι τα κυβερνητικά κόμματα θα αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις του 2013, για να δουν πώς διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα, και στη συνέχεια θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Στην πραγματικότητα, εκείνο που θέλουν να διαπιστώσουν είναι αν διατηρείται ή όχι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και, το κυριότερο, αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Είναι προφανές, ασχέτως αν κανένα από τα κυβερνητικά κόμματα δεν το ομολογεί, ότι στόχος των αλλαγών του εκλογικού συστήματος είναι να ανακοπεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, αφού, πέραν των άλλων, το νομοσχέδιο θα «αφαιρεί» το «μπόνους» των πενήντα (50) εδρών για το πρώτο κόμμα, όπως ακριβώς προβλέπει το υφιστάμενο σύστημα. Με τον τρόπο αυτό το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές δεν θα έχει την πρωτοβουλία των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Με τα σημερινά δεδομένα και αν τους προσεχείς μήνες δεν αλλάξει άρδην η κατάσταση, νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εναλλακτικά συζητείται το ενδεχόμενο να περιορισθεί ο αριθμός των εδρών που θα προσφέρονται ως «μπόνους» στο πρώτο κόμμα, ενώ υπάρχει η σκέψη οι πενήντα έδρες να δίνονται σε όποια κόμματα συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή. Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται στα επιτελεία των κυβερνητικών κομμάτων είναι η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας στα πρότυπα του λεγόμενου γερμανικού συστήματος. Κάτι περισσότερο από πιθανή πρέπει να θεωρείται η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, όπως η Α’ και η Β’ Αθηνών, η Αττική, η Β’ Θεσσαλονίκης κ.ά. Το θέμα έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη κι έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού τα προηγούμενα χρόνια και σ’ αυτό φαίνεται να συμπλέουν τα περισσότερα κόμματα. Στη διαδικασία του διαλόγου που θα διεξαχθεί σε πολιτικό επίπεδο θα εξετασθεί η περίπτωση συγχώνευσης περιφερειών όπως της Αχαΐας με τη Ζάκυνθο, της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία κ.ά., ή της αύξησης του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται.
Ερώτημα αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αρκετοί εξ αυτών εμφανίζονται επιφυλακτικοί ή ακόμη και αντίθετοι στην προοπτική καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση που θα τηρήσουν όταν το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή. Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι είναι πρόωρο να συζητούνται τέτοια θέματα, προσθέτουν όμως ότι η πρόταση της κυβέρνησης, όταν και αν υποβληθεί, θα είναι απόλυτα αιτιολογημένη. Περισσότερο αρνητικοί είναι οι λεγόμενοι καραμανλικοί βουλευτές, που υπογραμμίζουν ότι ως κόμμα εξουσίας η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συναινέσει στην καθιέρωση της απλής αναλογικής. Άλλοι βουλευτές επισημαίνουν ότι η όποια πρωτοβουλία μπορεί να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τη Νέα Δημοκρατία. «Θα δώσουμε την εντύπωση ότι χάνουμε τις εκλογές και ότι προσπαθούμε να εμποδίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν. «Σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχει άμεσος κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα πλειοψηφίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες εκείνους που παραδοσιακά στρέφονται προς τον εκάστοτε νικητή των εκλογών». Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές που κινούνται στον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του Β. Βενιζέλου παρατηρούν ότι τους τελευταίους μήνες δοκιμάστηκε με επιτυχία το μοντέλο των κυβερνήσεων συνεργασίας και ως εκ τούτου η απλή αναλογική δεν πρέπει να αποτελεί… φόβητρο για τα κόμματα. Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή τις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στη δεδομένη στιγμή θα αντιδράσουν.
Έχει διατυπωθεί η σκέψη να σπεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει δική του πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, έτσι ώστε να προλάβει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλ. Τσίπρα στη σχετική φημολογία, προκαλώντας την κυβέρνηση «να φέρει αύριο το πρωί στη Βουλή» την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. «Με τερτίπια και με κόλπα δεν ανακόπτεται η μεγάλη νίκη του λαού μας, που έρχεται», υπογράμμισε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονος ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιβάλει ένα αναλογικότερο σύστημα στις αμέσως επόμενες εκλογές. Προβληματισμός που καθίσταται ακόμη πιο έντονος αφού, έτσι όπως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συγγενείς ή πρόσφορες δυνάμεις για να συνεργαστεί στον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι ελάχιστες, μηδαμινές ελπίδες που υπήρχαν όσον αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχουν εξανεμισθεί, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς και αν θα φθάσει στις εκλογές το κόμμα του κ. Καμμένου.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ