Σκηνικό… «Κοσκωτά Νο 2» με τη σύλληψη Λαυρεντιάδη!

Οι ψίθυροι για πιθανώς «εκρηκτικές» αποκαλύψεις για το πολιτικό σύστημα είναι διάχυτοι, μετά την κατάσχεση από τους άνδρες της Ασφάλειας, που έκαναν έφοδο στη βίλα-φρούριο του Λαυρεντιάδη στη Βουλιαγμένη, στοιχείων για κινήσεις «εξωτικών» τραπεζικών λογαριασμών του επιχειρηματία, αλλά και του προσωπικού του υπολογιστή, τον οποίο ήδη «ξεσκονίζουν» οι Αρχές.

Στο μεταξύ, το διεθνές κλίμα γύρω από την υπόθεση Λαυρεντιάδη παραπέμπει και σε… περίεργες προσδοκίες κύκλων εκτός Ελλάδας για αποκαλύψεις που θα κλονίσουν την εγχώρια πολιτική και επιχειρηματική ελίτ. Είναι χαρακτηριστικά τα εκτενή δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις μεγάλων εφημερίδων, όπως οι «Financial Times» και οι «New York Times», που αναφέρονται σε σύλληψη «έλληνα ολιγάρχη» και αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι το θέμα αγγίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Μάλιστα, οι «Financial Times» φιλοξένησαν στο εκτενές ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής τους έκδοσης ακόμη και δηλώσεις πρώην συνεργατών του μεγαλοεπιχειρηματία, οι οποίοι τονίζουν με νόημα στη λονδρέζικη οικονομική εφημερίδα ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης χορήγησε μεγάλα ποσά σε ελληνικά πολιτικά κόμματα στις εκλογές του 2007 και του 2009. Οι δε «New York Times», σε άλλο δημοσίευμα, αρκετές ημέρες πριν από τη σύλληψη Λαυρεντιάδη, τόνιζαν ότι ο επιχειρηματίας είχε συνεργασθεί στις τραπεζικές του δραστηριότητες με συγγενικά πρόσωπα του Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος ο Λαυρεντιάδης δήλωνε στην εφημερίδα ότι θα μπορούσε να μιλήσει για «χιλιάδες ονόματα» προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεσή του. Αλλά υπογράμμιζε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν είχε ζητήσει ποτέ χάρη από πολιτικά πρόσωπα.

Το κυρίαρχο ερώτημα, κατόπιν τούτων, στους υψηλούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της Αθήνας είναι αν η υπόθεση Λαυρεντιάδη μπορεί να εξελιχθεί με τρόπο που θα προκαλέσει βαθύτατους κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα, σε περίπτωση που αποκαλυφθούν κινήσεις χρήματος σε «πολιτικές κατευθύνσεις».

Προς το παρόν, το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι, κατά τη σύλληψη του επιχειρηματία, ύστερα από έφοδο ανδρών της Ασφάλειας στη βίλα-φρούριο που διατηρεί στη Βουλιαγμένη, κατασχέθηκε μεγάλος όγκος προσωπικών του εγγράφων, αλλά και ο προσωπικός του υπολογιστής.

Στα έγγραφα υπάρχουν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για την έρευνα, στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, αλλά ακόμη και στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της Proton Bank, είχαν δεσμευθεί από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, τρεις άλλοι λογαριασμοί του Λ. Λαυρεντιάδη, με συνολικά ποσά ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Από την αποκωδικοποίηση των κινήσεων αυτών των λογαριασμών, αλλά και από άλλα στοιχεία που πιθανόν θα ανακαλυφθούν στο πλούσιο κατασχεθέν προσωπικό αρχείο Λαυρεντιάδη, καθώς και από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που θεωρείται βέβαιο ότι θα υποβληθούν στις αρχές τρίτων χωρών, ώστε να «ανοίξουν» οι λογαριασμοί, θα εξαρτηθεί ποιες διαστάσεις θα προσλάβει τελικά το σκάνδαλο και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να αγγίξει το πολιτικό σύστημα.

Αστάθμητος παράγοντας, βεβαίως, παραμένει ο ίδιος ο Λ. Λαυρεντιάδης, όπως και οι συνεργάτες του που ήδη συλλαμβάνονται. Ως τώρα, ο επιχειρηματίας έχει παραμείνει σιωπηλός, αλλά με αινιγματικές δηλώσεις του άφηνε να διαφανεί ότι αργότερα, και ανάλογα με την εξέλιξη της ποινικής έρευνας, μπορεί να προχωρήσει σε αποκαλύψεις.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Λαυρεντιάδη, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για ύποπτα δάνεια άνω των 700 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Proton, ενώ από μήνες τού είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, επιταχύνθηκαν δραματικά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, κρίνοντας ότι ήταν αυξημένος ο κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό, αφού διαπίστωσε ότι διατηρούσε και λογαριασμούς σε τρίτες χώρες, οι οποίοι ως τώρα δεν ήταν γνωστοί στις ελληνικές αρχές και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, προκειμένου να οργανωθεί αποτελεσματικά η έξοδός του από τη χώρα.

Την Πέμπτη, ο επιχειρηματίας συνελήφθη στη βίλα του στη Βουλιαγμένη, ενώ μαζί του συνελήφθησαν και οι 16 άνδρες της προσωπικής του φρουράς (!), ορισμένοι εκ των οποίων είναι εν ενεργεία αστυνομικοί και άνδρες των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ). Εκτός από τα έγγραφα και τον υπολογιστή κατασχέθηκαν μετρητά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και κοσμήματα μεγάλης αξίας.

Ο επιχειρηματίας τελικά απολογήθηκε στην ανακρίτρια, νοσηλευόμενος στα εξωτερικά ιατρεία του Ευαγγελισμού, ύστερα από την επιδείνωση χρόνιου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Κρίθηκε προφυλακιστέος και στη συνέχεια δήλωσε ότι έχει ψυχιατρικό πρόβλημα και μεταφέρθηκε στο Δαφνί. Δεν προέκυψε όμως κάτι και οδηγήθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό», γιατί παρουσίασε προβλήματα υγείας, όπου παρέμεινε για εξετάσεις φρουρούμενος.

Παράλληλα, συνελήφθησαν τρεις πρώην στενοί συνεργάτες του Λ. Λαυρεντιάδη στην Proton Bank, οι Αντώνης Αθανάσογλου, Τρύφων Κολλίντζας (καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και Δ. Σαραμαντής. Οι αρχές ως το βράδυ της Παρασκευής εξακολουθούσαν να αναζητούν, προκειμένου να τους συλλάβουν, τον εκδότη Πέτρο Κυριακίδη και τη Σοφία Λιαρμακοπούλου. Ο Π. Κυριακίδης, που είχε οργανώσει για λογαριασμό του κ. Λαυρεντιάδη μεγάλο «άνοιγμα» στην αγορά του Τύπου και των ΜΜΕ, είχε περιέλθει τους τελευταίους μήνες σε δεινή οικονομική θέση και ουσιαστικά η «αυτοκρατορία» που είχε στήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στον χώρο της ενημέρωσης βρισκόταν υπό κατάρρευση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και των συγκατηγορουμένων του έχει ασκηθεί από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα, που, όπως λένε δικαστικές πηγές, επισύρουν ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης: εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου για το σύνολο των 701 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν από την Proton Bank ως δάνεια σε επιχειρήσεις συμφερόντων Λαυρεντιάδη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και απιστία από κοινού κατʼ εξακολούθηση.

Σημειώνεται ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης βρίσκεται στο στόχαστρο και επτά μεγάλων ελληνικών και ξένων τραπεζών (Εθνική, Εμπορική, Τρ. Πειραιώς, Societe Generale, HSBC, Millenium Bank, Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου), οι οποίες από τον Ιούλιο έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον του. Έχουν εγείρει τεράστιες αξιώσεις, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times», προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η διοίκηση της Νεοχημικής, υπό τον κ. Λαυρεντιάδη, τους παρείχε εσφαλμένα οικονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων ενέκριναν τη χορήγηση δανείου-μαμούθ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, με τα οποία εξαγόρασε τη Νεοχημική ο αμερικανικός όμιλος Carlyle. Τελικά, η Carlyle επέστρεψε τη Νεοχημική στον Λ. Λαυρεντιάδη, ενώ τα δάνεια για την εξαγορά, που είχαν φορτωθεί στην ίδια τη Νεοχημική, προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στις πιστώτριες τράπεζες.


Σχολιάστε εδώ