Προς ενεργειακή ζεύξη Αθήνας – Λευκωσίας
Επίκεντρο των συνομιλιών –υπό τύπον ανταλλαγής απόψεων– υπήρξε, όπως από άριστα ενημερωμένες πηγές πληροφορούμαστε: α) Η εμφανιζόμενη προοπτική ενεργειακής συνεργασίας Λευκωσίας – Αθήνας και οι πρακτικές που πρέπει ν’ ακολουθηθούν, β) η στρατηγική θωράκιση έναντι τουρκικών απειλών και παρεμβάσεων, με αποσόβηση τετελεσμένων και γ) η συνεργασία σε θέματα που αφορούν αλληλοστήριξη ως προς τα κρίσιμα προβλήματα που η απειλή χρεοκοπίας δημιουργεί στα δύο κρατικά κέντρα του Ελληνισμού.
Κι αυτό υπό το φως αφενός της αποφασιστικότητος της Λευκωσίας να προχωρήσει σε νέες αδειοδοτήσεις οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αφετέρου της διαμορφούμενης πολιτικής της Αθήνας για δικές της παράλληλες ενέργειες στο υπογάστριο της Κρήτης, αλλά και αλλού. Εκείνο δε που απασχολεί την Αθήνα είναι το ειδικότερο θέμα του Καστελλόριζου, δεδομένου ότι:
1 Υπάρχουν ορατές ενδείξεις και στοιχεία ερευνητικών ομάδων, σύμφωνα με τα οποία μεταξύ Πάφου στις δυτικές ακτές της Κύπρου και Ρόδου εκτείνεται πλούσιο κοίτασμα υδρογονανθράκων.
2 Η Τουρκία δεν δέχεται οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ σ’ αυτές τις παρυφές της ελληνικής επικράτειας, προβάλλοντας νομικισμούς και επιχειρήματα, κυρίως όμως απειλώντας με δυναμική παρέμβαση σε αντίθετη περίπτωση!
Και η Λευκωσία και η Αθήνα είναι, ως προς αυτά όλα, ενήμερες και του ζωτικού ισραηλινού ενδιαφέροντος, που ήδη έχει διατυπωθεί με σαφείς προτάσεις επί διαφόρων επιπέδων, ενώ σε ό,τι αφορά την Κύπρο ειδικότερα, εντείνονται και οι κρούσεις από τη Μόσχα, μέρος του στόλου της οποίας (της Μαύρης Θάλασσας) βρίσκεται ήδη «στα πέριξ», όχι μόνο λόγω της κρίσεως στη Συρία. Η Αθήνα έχει ενημερωθεί λεπτομερώς από τον Πρόεδρο της Κύπρου, ενώ από πλευράς του ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι:
= Παρά τα κρίσιμα προβλήματά της, η Ελλάδα σ’ αυτά τα ζητήματα (και κυρίως όσον αφορά το Κυπριακό και τις νέες απειλές της Τουρκίας) «δεν πρόκειται να κάμει αβαρίες». «Γι’ αυτό να είστε βέβαιοι, κι εννοώ κάθε μου λέξη», είπε στον Δημήτρη Χριστόφια ο Αντώνης Σαμαράς.
Να σημειωθεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε κι έγινε κοινωνός μελετών και απόψεων κυπρίων τεχνοκρατών για τα θέματα των κοιτασμάτων, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, με την έννοια του «δέον γενέσθαι» από πλευράς Αθήνας.
Η εντύπωση και τα στοιχεία που έχει η Λευκωσία, από ξένες ερευνητικές αποστολές που χρησιμοποίησε η ίδια, είναι ότι όντως υπάρχουν εξίσου πλούσια κοιτάσματα σε περιοχές του ελλαδικού χώρου. Κάτι που επιβεβαιώνουν ιδιαίτερα ισραηλινοί τεχνοκράτες και ειδικοί, που επεξεργάζονται στοιχεία για την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Και οι οποίοι συνεργάζονται στενά με κυπρίους λειτουργούς.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, θα υπάρξουν πυκνές επαφές κατά το επόμενο διάστημα μεταξύ κυπρίων κι ελλαδιτών εμπειρογνωμόνων και κρατικών παραγόντων για συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας. Κάτι που επίσης έχει συναποφασισθεί από τις δύο πλευρές. Γι’ αυτό και η πολύ σύντομη επίσκεψη Σαμαρά στη Μεγαλόνησο δεν ήτο καθόλου τυπική, ενώ το μνημόσυνο του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου έδωσε την ευκαιρία για ουσιαστικότερες συγκλίσεις και προαγωγή εθνικών αποφάσεων.