Πρέπει να ανεβάσουμε στροφές

Το κύριο βάρος των προσπαθειών θα πέσει στο εξής στην αλλαγή του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας, ούτως ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της περιοριστικής πολιτικής που υλοποιείται την τελευταία τριετία και να ελαττωθούν οι κίνδυνοι μιας ενδεχόμενης κοινωνικής έκρηξης. «Με την εκταμίευση της δόσης κλείνει μια δύσκολη περίοδος, αλλά ξεκινάει μια νέα, που θα είναι ακόμη δυσκολότερη» επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ανεβάσει στροφές, αν δεν θέλει πολύ σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με ανεπιθύμητες καταστάσεις». Άποψη που φαίνεται ότι συμμερίζεται κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος από τις Βρυξέλλες έστειλε σαφές μήνυμα να πέσουν οι τόνοι των πανηγυρισμών για τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup. «Οι δάφνες μυρίζουν ωραία, αλλά ξεραίνονται γρήγορα», σημείωσε, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Η κυβέρνηση, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια (και με υψηλό κόστος για τον ελληνικό λαό), ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, αλλά όλα αυτά κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό, αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη της κοινωνίας. «Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει, αν δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας» είναι και η εκτίμηση του πρωθυπουργού. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας «προειδοποιούν» ότι, αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει αμέσως ουσιαστικά αποτελέσματα και δεν προχωρήσει σε κινήσεις που θα ανακουφίζουν τους πολίτες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και τα μέτρα, η κοινωνική έκρηξη είναι θέμα χρόνου και θα είναι ανεξέλεγκτη.

Ανήσυχος για το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία εμφανίζεται κι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατ’ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες έχει μιλήσει για τους κινδύνους διατάραξης της κοινωνικής συνοχής και την πρόκληση εξτρεμιστικών φαινομένων. Εκτιμά μάλιστα ότι αυτού του είδους οι αντιδράσεις δεν θα προέλθουν από οργανωμένες εκδηλώσεις (συνδικάτα, φορείς), αλλά θα είναι ανεξέλεγκτες. Για τον λόγο αυτό τους αμέσως προσεχείς μήνες θα δώσει έμφαση στο ζήτημα της ανάπτυξης, προσδοκώντας μέσω αυτής να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας. Επιπλέον, αναμένει ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά κι εκατοντάδες επιχειρήσεις θα παραμείνουν ενεργές, ενώ η αναχρηματοδότηση μεγάλων έργων που έχουν «παγώσει» θα προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ανέργους στη χώρα μας.

Συντονισμός. Τα απανωτά κρούσματα ασυνεννοησίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για κρίσιμα ζητήματα (φορολογικό, αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, ιθαγένεια κ.ά.) προκάλεσαν εντάσεις και καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων. Η κατάσταση ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, καθότι οποιαδήποτε κωλυσιεργία ή αναβολή επιφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υλοποίηση του προγράμματος. Πόσω μάλλον που, βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με την «τρόικα», αν υπάρξουν αποκλίσεις από το πρόγραμμα, θα επιβάλλονται αυτόματα πρόσθετα μέτρα. Κάτι που η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποτολμήσει, καθόσον η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Σαμαράς προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες και θα θέσει υπ’ όψιν των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη στην επόμενη σύσκεψη. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει τον ορισμό γενικού γραμματέα, που θα αναλάβει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και ο οποίος θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του Μεγάρου Μαξίμου με τους υπουργούς. Για τη θέση αυτή προορίζεται ο ψυχίατρος στο επάγγελμα Δ. Βαρτζόπουλος, επί σειρά ετών πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού και υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Επιλογή που δεν προκαλεί… ρίγη ενθουσιασμού στα ενδότερα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ επιφυλάξεις διατυπώνονται ακόμη και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτές επισημαίνουν το γεγονός ότι ο κ. Βαρτζόπουλος δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία, δεν έχει «επαφή» με την κοινωνία και το κυριότερο δεν έχει το ειδικό βάρος προκειμένου να φέρει σε πέρας μια τόσο σημαντική αποστολή. Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν συμμερίζονται τις επιφυλάξεις αυτές και τονίζουν ότι ο κ. Βαρτζόπουλος θα μεταφέρει εντολές του κ. Σαμαρά κι ότι αυτό είναι αρκετό για να εισακούεται από τους υπουργούς. Προβληματισμός εκφράζεται και από πλευράς κυβερνητικών εταίρων, που πρόσφατα είχαν ζητήσει τη συγκρότηση τριμερούς επιτροπής η οποία θα αναλάβει τον γενικότερο συντονισμό της κυβέρνησης. Το αίτημα είχε κατ’ αρχάς αποδεχθεί ο κ. Σαμαράς, αλλά στην πορεία φαίνεται ότι η ιδέα εγκαταλείφθηκε και πήρε θέση στα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ανασχηματισμός. Σε ύφεση παραμένει το ζήτημα των αλλαγών στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά δεν αποκλείεται να αναθερμανθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αρκετοί, μεταξύ αυτών και παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, προκρίνουν τον ανασχηματισμό ως «λύση», όχι μόνον για να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες, να αποκατασταθούν αδυναμίες, αλλά και για να καταστεί πιο αποτελεσματική η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αν και σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε υπαινιχθεί (προαναγγείλει) περιορισμένης έκτασης αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Τα σενάρια που έχουν κατά καιρούς συζητηθεί προβλέπουν την αντικατάσταση δυο-τριών υπουργών και πέντε με έξι υφυπουργών. Αριθμοί που, όπως είναι ευνόητο, θα μεταβληθούν άρδην αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει τις προθέσεις τους, ενδεχομένως να το πράξουν στη διάρκεια της σύσκεψης που προγραμματίζεται για τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Αν τελικώς συμφωνηθεί η ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου αμέσως, μεταξύ αυτών που θα διεκδικήσουν χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται οι Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Άρ. Σπηλιωτόπουλος κ.ά.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ