«Περιοδεία κύρους» Τσίπρα σε Αργεντινή και Βραζιλία

Στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Αλ. Τσίπρας θα έχει επαφές υψηλού πολιτικού επιπέδου στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους, αφού είναι γνωστό ότι η Αργεντινή λόγω του χρέους της αναγκάστηκε να χρεοκοπήσει και ταλαιπωρείται ακόμα και σήμερα.

Υπογραμμίζουν ότι η περιοδεία αυτή δείχνει το αυξημένο κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται ως ηγέτης που μπορεί να βρίσκει συνομιλητές σε κάθε γωνιά της Γης, σε αντίθεση –όπως λένε– με τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να υπακούει πιστά σε όλες τις εντολές της Άνγκ. Μέρκελ.

Πέρα από τα διεθνή, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε επαγρύπνηση για τα σχέδια αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο (σχετικά έγραψε το «ΠΑΡΟΝ» πριν από δύο Κυριακές) που προωθεί –με «λαγό» τον Φ. Κουβέλη– η τρικομματική συγκυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επιτελεία του κόμματος εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν οι ίδιοι στη Βουλή πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, προκειμένου να «στριμώξουν» πρωτίστως τον Φ. Κουβέλη, το κόμμα του οποίου έχει ως προγραμματική θέση την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

«Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την απλή αναλογική. Τους προκαλούμε να τη φέρουν αύριο το πρωί», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προσθέτοντας πως «ό,τι κι αν κάνουν, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυναμώσουν τον πόθο του λαού μας για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, που δεν ανατρέπεται με τερτίπια και κόλπα».

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τίποτε άλλο από έναν εκλογικό νόμο της απλής και ανόθευτης αναλογικής και δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε οποιονδήποτε νόμο που απλώς θα καταργεί το μπόνους των πενήντα εδρών που παίρνει με βάση τον ισχύοντα νόμο το πρώτο κόμμα. Τα ηγετικά στελέχη του σχήματος έχουν υψηλά στην ατζέντα τους τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάει και νομοθετεί η τρικομματική κυβέρνηση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμα και για εκτροπή.

Κυβερνάνε, λένε, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που θυμίζουν τα διατάγματα με τα οποία κυβερνούσε η χούντα, έχουν τη Βουλή σε διακοσμητικό ρόλο, αφού πλέον συζητείται σχεδόν μία στις δώδεκα επίκαιρες ερωτήσεις, ενώ τα νομοσχέδια που έρχονται –όταν έρχονται– είναι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού πρώτα μεταφράζονται από τα αγγλικά στα ελληνικά και παίρνουν την τελική έγκριση της «τρόικας».

Με βάση τα παραπάνω, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το μόνο δίλημμα που υπάρχει σήμερα είναι «δημοκρατική εκτροπή ή δημοκρατική ανατροπή, εκτροπή από τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική λειτουργία με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη ή ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής με τον λαό στο προσκήνιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα κι έξω από τη Βουλή, καταλύτη μεγάλων πολιτικών εξελίξεων και αλλαγών».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την εκταμίευση της δόσης, η όποια σταθεροποίησή της λόγω της προπαγανδιστικής εκμετάλλευσης θα είναι βραχύβια, αφού έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατές οι συνέπειες των μνημονιακών δεσμεύσεων, που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, τα οποία δεν πρόκειται να ωφεληθούν στο παραμικρό από τα χρήματα της δανειακής δόσης.

Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, επαναλαμβάνουν, και υπενθυμίζουν ότι αντίστοιχη θέση πλέον έχουν και τα επιτελεία των δανειστών μας, άσχετα εάν δεν το παραδέχονται δημόσια.

Εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, λένε, σύντομα η χώρα θα «πάει στα βράχια» και υποστηρίζουν ότι το κόμμα τους έχει συγκεκριμένες προτάσεις, παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα. Έτσι, προτείνουν να γίνει τώρα Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος, μια Διάσκεψη στα πρότυπα της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, όπου αποφασίστηκε η διαγραφή τουλάχιστον του 60% του δημόσιου χρέους της Γερμανίας.

Ζητάνε «κούρεμα» του δημόσιου χρέους όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σταμάτημα της λιτότητας, αφού –όπως τονίζουν– τη χώρα δεν μπορεί να τη σώσει μόνο το «κούρεμα» αν συνεχιστεί η πολιτική που παράγει την ύφεση και διογκώνει το χρέος.

Επίσης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας πρέπει να ζητήσει μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να δοθεί επιτέλους μια ανάσα και να κατευθυνθούν πόροι στην ανάπτυξη για να μπορέσει να επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερα αυστηροί είναι για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην επαναγορά ομολόγων και τη σπουδή της κυβέρνησης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να απαλλάξει από κάθε ποινική, αστική και διοικητική ευθύνη τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που μετέχουν στη διαδικασία. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «πάση θυσία ασυλία επιδιώκουν μόνο όσοι γνωρίζουν ότι πολύ σύντομα θα τη χρειαστούν. Εμείς τους ενημερώνουμε ότι δεν θα την αποκτήσουν και η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα αποδώσει δικαιοσύνη όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπαίτιοι της σημερινής καταστροφής».

Η πορεία μας προς την κυβέρνηση σιγά σιγά γίνεται πεποίθηση στους ψηφοφόρους, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων (παράσταση νίκης, δημοτικότητα Τσίπρα), και τονίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει και να την εμποδίσει, είτε με τεχνητή πόλωση είτε με ψεύτικους διχασμούς είτε με παιχνίδια της τελευταίας στιγμής με τον εκλογικό νόμο.

Στον χώρο συζητήθηκε έντονα η κοινή εμφάνιση του Π. Λαφαζάνη με τον Αλ. Αλαβάνο και τον Α. Χάγιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην παρουσίαση βιβλίου του πανεπιστημιακού Γ. Ρούσση και κάποιοι έκαναν λόγο για ενόχληση της ηγεσίας, αφού η παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τραπέζι μαζί με τον Αλ. Αλαβάνο, που έχει δηλώσει ότι δεν ανήκει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει λάθος μηνύματα.

Άλλοι, περισσότερο ευφάνταστοι, είδαν πίσω από την κίνηση αυτή το πρόπλασμα μιας μελλοντικής συνεργασίας, που θα έρθει να καλύψει από τα αριστερά το κενό που θα αφήνει η σοσιαλδημοκρατική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τη διακυβέρνηση, όταν και θα στρογγυλεύει συνεχώς τον λόγο του, αποποιούμενος τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης φυσικά και διαψεύδει τα εν λόγω σενάρια, αλλά σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να δημοσιοποιεί τις θέσεις του, οι οποίες σε κομβικά σημεία είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από τις θέσεις της πλειοψηφίας του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ