ΟΠΑΠ: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την κυβέρνηση!
Ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για «ξεπούλημα» της πλέον κερδοφόρου ΔΕΚΟ (κι ας έχει αποξενωθεί η ΟΠΑΠ ΑΕ, εδώ και χρόνια, από τα χαρακτηριστικά της δημόσιας επιχείρησης, τουλάχιστον κατά το τυπικό σκέλος), στην οποία η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 34%.
Πωλείται, λοιπόν, το 33% και ήδη τη «χρυσοφόρο όρνιθα» διεκδικούν επτά -από τα συνολικά οκτώ, που αρχικά εξεδήλωσαν ενδιαφέρον- σχήματα (κοινοπραξίες), με το πιθανολογούμενο τίμημα να υπολογίζεται από την «αγορά» κάπου γύρω στα 700 εκατ. ευρώ, χωρίς πάντως να λείπουν και οι… αισιόδοξες εκτιμήσεις για τίμημα πέριξ του 1 δισ. ευρώ.
Αντί άλλων σχολίων, περιοριζόμαστε στις ακόλουθες επισημάνσεις, γιατί οι αριθμοί είναι πραγματικά αμείλικτοι:
α.- Στην προσφυγή του ενώπιον του ΣτΕ για ακύρωση της σχετικής απόφασης, ο Σύλλογος Εργαζομένων της εταιρείας αναφέρει ότι σε 700 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο ετήσιος φόρος εισοδήματος του ΟΠΑΠ
β.- Τα καθαρά έσοδα του ΟΠΑΠ, για τις χρήσεις 2007-2011, ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, ανελθόντα κατά χρήση από 537,5-728,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 371,7 εκατ. ευρώ
γ.- Μόνο για ποσοστό 16%, που διατέθηκε το 2005, το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε γύρω στο 1 δισ. 300 εκατ. ευρώ
Βέβαια, η σημερινή συγκυρία άλλα «κελεύει», το ζήτημα παρίσταται ως κατεπείγον -για να σταλεί και το σχετικό «μήνυμα» στο εξωτερικό-, πλην δεν συγχωρείται, σε οποιαδήποτε περίπτωση, το «ξεπούλημα» της ΟΠΑΠ ΑΕ αντί τιμήματος που δεν θα αδικεί μόνο την ίδια την εταιρεία, αλλά και αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
Και επειδή τα λεγόμενα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης -και όχι μόνο αυτά- έχουν πάρει «φωτιά», με φήμες και διαδόσεις ακόμη και για… «κλείδωμα» του ονόματος του νέου «αφεντικού», χρήσιμη θα ήταν η κυβερνητική παρέμβαση που θα έστελνε ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ ιδιωτικοποιείται, πωλείται αλλά δεν «ξεπουλιέται» -όπως και πρόσφατα ειπώθηκε- στην τιμή των ετήσιων κερδών του και τούτο ανεξάρτητα από τη θέση που έχει ο καθένας για το ορθό ή μη της αποξένωσης του ελληνικού Δημοσίου από την πλέον κερδοφόρο επιχείρηση, την οποία μάλιστα έχει «προικίσει» ως πολύφερνη νύφη.
Για να περιορισθούμε μόνο σ’ αυτά, χωρίς αναφορά στο δεδομένο και πολυσήμαντο κοινωνικό έργο του ΟΠΑΠ, που από ουδένα αμφισβητείται.