«Μπλόκο» της Κομισιόν για την Proton

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε στις 20 Νοεμβρίου ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίμ Αλμούνια, η Κομισιόν δεν έχει πεισθεί ότι είναι βιώσιμο το σχέδιο που έχουν καταρτίσει οι ελληνικές αρχές για την αναδιάρθρωση της Νέας Proton Bank, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί με μεγάλα ποσά κρατικών ενισχύσεων, μετά την αφαίρεση της άδειας της «παλιάς» Proton.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το κόστος για τη διάσωση της Νέας Proton είναι δυσανάλογα υψηλό και ασκεί ανοικτή πίεση στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσουν στην ενσωμάτωσή της σε μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο, καθώς εκτιμάται ότι μόνη της δεν μπορεί να επιβιώσει. Η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ύστερα από έρευνα που θα κάνει, να ζητήσει την επιστροφή στο Δημόσιο όλων των ποσών που έχουν χορηγηθεί στην Proton, αν κριθεί ότι αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος καλούνται να αναθεωρήσουν το μη ρεαλιστικό σχέδιο διάσωσης της Νέας Proton, το οποίο έχουν εκπονήσει, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς θα λυθεί ο «γόρδιος δεσμός», δεδομένου ότι πολύ δύσκολα θα βρισκόταν σήμερα ελληνική ή ξένη τράπεζα που θα δεχόταν να εξαγοράσει τη Νέα Proton.


Σχολιάστε εδώ