«Λαϊκή συμμαχία» συγκροτεί το ΚΚΕ
Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το επικείμενο Συνέδριο, ήταν αποκαλυπτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με δυνάμεις πολιτικές και ομάδες που προέκυψαν από τη διάσπαση του ΚΚΕ, όχι, δεν συνεργαζόμαστε, δεν πάʼ να λένε “ζήτω η δικτατορία του προλεταριάτου”».
Διευκρίνισε ότι κάνει λόγο για όσους αποχώρησαν από το ΚΚΕ το 1989 διαμαρτυρόμενοι για τη συγκυβέρνηση Τζαννετάκη του τότε ΣΥΝ με τη ΝΔ και στη συνέχεια σχημάτισαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και φυσικά σε όσους έφυγαν το 1991 και έμειναν στον ΣΥΝ παρά την αποχώρηση του ΚΚΕ από αυτόν.
Για μια ακόμα φορά, η Αλ. Παπαρήγα αρνήθηκε να απαντήσει στο εάν το επικείμενο Συνέδριο θα είναι το τελευταίο που θα παρακολουθήσει από τη θέση της γραμματέως, θέση που κατέχει από το 1991, λέγοντας ότι είναι «ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον ως ερώτημα και ως απάντηση».
Η γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι το κόμμα έχει στελέχη όλων των ηλικιών, δεν έχει πρόβλημα προσώπων, και επανέλαβε την πάγια θέση ότι κριτήριο για το ΚΚΕ είναι η πολιτική του γραμμή και το ποιος θα είναι γραμματέας θα το καθορίσει η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από το Συνέδριο.
Όσον αφορά το προτεινόμενο πρόγραμμα του κόμματος που θα συζητηθεί στο Συνέδριο, με αυτό εγκαταλείπεται η πρόβλεψη του ισχύοντος για συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου και στη θέση του μπαίνει η «Λαϊκή Συμμαχία», η οποία όμως δεν θα αποτελεί συμμαχία κομμάτων και δεν θα παίρνει μέρος στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το ΚΚΕ θα κατεβαίνει μόνο του ή με μεμονωμένους συνεργαζόμενους.
Ως πρόπλασμα της «Λαϊκής Συμμαχίας» το ΚΚΕ θεωρεί τα μετωπικά του σχήματα ΠΑΜΕ (εργαζόμενοι), ΠΑΣΥ (αγρότες), ΠΑΣΕΒΕ (μικρομεσαίοι), ΜΑΣ (σπουδαστές) και ΟΓΕ (γυναίκες), κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα θα συνεχίσει τη διακριτή του πορεία χωρίς να αναζητεί πολιτικές συμμαχίες, αφού ως στόχος τίθεται η εργατική λαϊκή εξουσία.
Για το ΚΚΕ η νέα αυτή εξουσία «ταυτίζεται με την εργατική εξουσία, τη σοσιαλιστική, που ο επιστημονικός σοσιαλισμός την προσδιόρισε ως δικτατορία του προλεταριάτου».
Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκάλεσε πρόβλεψη στο προτεινόμενο νέο καταστατικό για τη λειτουργία του κόμματος σε περίπτωση που το ΚΚΕ βγει στην παρανομία. Ερωτηθείσα, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι θα ήταν περίεργο και έλλειψη να μην υπήρχε τέτοια πρόνοια, πολύ περισσότερο που στην Ευρώπη υπάρχουν κομμουνιστικά κόμματα που είναι παράνομα και κομμουνιστικά κόμματα που ενώ ήταν νόμιμα έγιναν παράνομα.
Υπενθύμισε, δε, ότι έχει γίνει πολλές φορές συζήτηση για τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας του ΚΚΕ, πολύ περισσότερο που εξισώνεται ο φασισμός με τον κομμουνισμό, και είναι επίσημη κρατική ιδεολογία, ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει μια τέτοια πρόνοια στο καταστατικό του κόμματος.