Κόλαφος για τη ΔΕΠΑΝΟΜ ο έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών

Στην έκθεση η ΕΔΕΛ αναφέρει ότι διαπίστωσε από παραστατικά έγγραφα του έργου την παράνομη σύσταση κοινοπραξίας μεταξύ των εταιρειών της αναδόχου (J&P) και ΕΚΤΕΡ, παρά τη ρητή αναφορά στο αρ. 2.3 της σύμβασης ότι απαγορεύεται άμεσα ή έμμεσα η υποκατάσταση του αναδόχου άνευ εγκρίσεως του φορέα κατασκευής του έργου.

Την παράνομη αυτή υποκατάσταση η ΔΕΠΑΝΟΜ αποδέχεται για αρκετό χρονικό διάστημα, προφανώς «αδιαμαρτύρητα», και γιʼ αυτό η ΕΔΕΛ επέβαλε πρόστιμο 5.000.000 ευρώ. Στο δημοσίευμα του «Π» στις 21/10/2012 ρωτήσαμε τη διεύθυνση της ΔΕΠΑΝΟΜ: «Έχει διαπιστωθεί από Δημοσία Αρχή η εμπλοκή των εταιρειών (J&P) και ΕΚΤΕΡ στην κατασκευή του έργου και σε καταφατική απάντηση, αυτή η εμπλοκή δεν αποτελεί νόθευση του ανταγωνισμού;». Ουδείς εκ των αρμοδίων υπουργών και της ΔΕΠΑΝΟΜ απάντησε, παρά και την επίκληση παρεμβάσεως του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά. Από τα παραπάνω στοιχεία και τις ταυτόσημες προσφορές των δύο εταιρειών της παράνομης κοινοπραξίας στον διαγωνισμό του Ιατρικού Εξοπλισμού που συμμετέχουν ενώ παράλληλα εκτελούν σε κοινοπραξία τις οικοδομικές και Η/Μ εργασίες, προκύπτει αβίαστα ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την αποφυγή πραγματικού ανταγωνισμού. Αντίθετα, το ΔΣ της ΔΕΠΑΝΟΜ, παραβιάζοντας προκλητικά τις αρχές που διέπουν τη σύναψη συμβάσεων (Π.Δ. 60/2007 αρ. 3) και τη διάταξη του Ν. 3669 αρ. 27 παρ. 2Υ που αναφέρει συγκεκριμένα ακύρωση του αποτελέσματος της δημοπρασίας στην περίπτωση βάσιμων ενδείξεων για αποφυγή ανταγωνισμού, εγκρίνει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τον Ι.Ε., αναθέτει το έργο στην ΕΚΤΕΡ και χωρίς ντροπή υποβάλει το σχετικό φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο!

Έλεος, κύριοι της ΔΕΠΑΝΟΜ, ποιον προσπαθείτε να «κοροϊδέψετε»; Συνέλθετε και αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, διότι παρόμοια συμπεριφορά και σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα έργα της αρμοδιότητός σας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος απένταξης του έργου και η ζημία των 60 εκατ. ευρώ του Δημοσίου που θα προκύψει δεν έχει περάσει, παρά την αντιμετώπιση του θέματος με κάθε δυνατή επιείκεια από την ΕΔΕΛ.


Σχολιάστε εδώ