Κουβέλης: Δεν θέλω διαρροές
Πρόβα τζενεράλε, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, έγινε με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έλαβε την κατʼ αρχάς έγκριση της «τρόικας». Ωστόσο, όπως τονίζει στο «Π» ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, «θεωρείται βέβαιο ότι θα παρακολουθήσουμε εντός εβδομάδος να κατατίθενται τροπολογίες από πλευράς των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ επί του θέματος, καθώς είναι κάτι που το επιθυμούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών, το να γίνει δηλαδή περαιτέρω συζήτηση στην Ολομέλεια, όπως βέβαια και το να γίνουν εισπράξεις από τους φοροδιαφεύγοντες». Σημειωτέον ότι αρκετοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ διατηρούν σφοδρές ενστάσεις επί του φορολογικού, κάτι που διατύπωσαν αρκετοί στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ. Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του προέδρου στο «Π»: «Πετύχαμε σημαντικές αλλαγές στη διαπραγμάτευση, και κυρίως στην ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων, και εννοείται ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και μέσα στη Βουλή. Ωστόσο, επιμένουμε στο συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, στις κλίμακες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στον συντελεστή 13% για τους αγρότες, στην αύξηση των τόκων των καταθέσεων στο 17,5% και στο να μη φορολογούνται τα ενοίκια αυτοτελώς με 10%».
Ο δεύτερος πονοκέφαλος για τον Κουβέλη ήρθε με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης αναφορικά με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Στην Αγίου Κωνσταντίνου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, καθότι –όπως δήλωσε στο «Π» στενός συνεργάτης του προέδρου– «έρχονται σοβαρά ζητήματα προς συζήτηση με προχειρότητες και στο τέλος πλήττεται η συνολική εικόνα της κυβέρνησης», άποψη που εξέφρασαν βέβαια και επισήμως βγάζοντας δελτίο Τύπου. Τέλος, τη χαριστική βολή στην… ωραία ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων επισφράγισε η απομάκρυνση του Κώστα Σπυρόπουλου από τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της τηλεόρασης της ΕΡΤ. Ο κ. Σπυρόπουλος, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, αποτελούσε το «μάτι» της ΔΗΜΑΡ, γιʼ αυτό και ακολούθησε ανακοίνωση-κόλαφος του κόμματος, στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν η «αναιτιολόγητη απομάκρυνση και κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας στον δημόσιο τομέα». Η αιφνίδια απομάκρυνσή του τους έκανε πυρ και μανία, προκαλώντας ταυτόχρονα στο ηγετικό επιτελείο της Αγίου Κωνσταντίνου την ανησυχία ότι… στην κατά τα λοιπά ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση οι θέσεις του κόμματος, και δη οι εποικοδομητικές τους διαφωνίες, όπως τις χαρακτηρίζουν, ενδέχεται από δω και στο εξής να… «πνίγονται»!
Και στο πίσω μέρος, ανασύσταση
του δημοκρατικού σοσιαλισμού
Την περασμένη Τρίτη, στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, άνοιξε και επισήμως στην Αγίου Κωνσταντίνου η συζήτηση για την ανασύσταση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η κατεύθυνση της διεύρυνσης είναι σαφώς προς την πλευρά κάλυψης των δυνάμεων που υπάρχουν ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες –όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη του κόμματος– «είναι ένα πέλαγος ανθρώπων που δεν μπορεί να είναι όλοι ίδιοι μεταξύ τους και ταυτόσημοι».
Με πρόταση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη –πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης– και με τον ίδιο να διαμηνύει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», «δεν θέλω καμία διαρροή προς τα έξω», έγινε ένας πρώτος διάλογος για να ετοιμάσουν οι Νίκος Μπίστης και Θόδωρος Μαργαρίτης μία πρόταση –ειδικά για την ατζέντα που θα έχει η ΔΗΜΑΡ– σε ό,τι αφορά τους όρους και τα όρια συζήτησης για τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, την οποία και θα παρουσιάσουν μεθαύριο Τρίτη στη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του κόμματος.
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μιλώντας στο «Π» για τους «κανόνες του παιχνιδιού» από πλευράς ΔΗΜΑΡ ώστε να ανοίξει ο διάλογος, τόνισε ότι θα εστιάσουν σε τρία κυρίως σημεία: Κατʼ αρχάς, η εν λόγω πρόταση «δεν θα περιλαμβάνει την κατάργηση των κομμάτων, μιας και η ΔΗΜΑΡ είναι ένα νέο κόμμα, με ηθική και ιστορική διαδρομή. Ναι μεν τώρα έχουμε μπει σε ένα πεδίο συμβιβασμού, αλλά όταν οι συνθήκες επανέλθουν –και αφού θα έχουμε εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ–, θα πρέπει να υπάρξει σαφής διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς και αντιπαλότητα στον νεοφιλελευθερισμό». Τέλος, ο κ. Μαργαρίτης τονίζει πως «δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε με την αγωνία της κυβερνησιμότητας. Πρέπει επομένως να υπηρετήσουμε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες του τόπου και έτσι να διαμορφωθεί ένας πόλος του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Πάντως, όπως όλα δείχνουν, τόσο η εισήγηση Κουβέλη για την ανασύσταση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού όσο και η πρόσφατη τοποθέτηση του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων για την κίνηση δημιουργίας ενός φόρουμ για την Κεντροαριστερά φέρνουν στο προσκήνιο την έντονη κινητικότητα που υπάρχει για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής οντότητας στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Νεφελούδης: Δεν αποκλείουμε τίποτα…
Ήδη πολλά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου μιλούν τόσο για την ανασύσταση του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς όσο και για τη διεύρυνση με δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας. Τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα και γιʼ αυτό χρειάζεται να γίνουν έγκαιρα όλες οι αναγκαίες κινήσεις ώστε η «ανασύσταση» και η διεύρυνση να έχουν τον απαραίτητο χώρο να λειτουργήσουν και να εμβαθύνουν στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία «στα ανοίγματα προς το κέντρο», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, και είναι οι Ανδρέας Νεφελούδης και Χρήστος Ζορκάδης, για τους οποίους μάλιστα εκφράζονται εκτιμήσεις από στελέχη του κόμματος πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει μετακίνησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους ίδιους να τονίζουν στο «Π» πως «πράγματι, δεν αποκλείουμε τίποτα»!
Το συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η κινητικότητα. Γιατί, όταν «παίζεις με τη φωτιά», τηρώντας μια κατά τα λοιπά ερμαφρόδιτη θέση –ως κυβερνητικός εταίρος–, κινδυνεύεις ταυτόχρονα και να διαβρώσεις τη φυσιογνωμία του κόμματος, έχοντας προηγουμένως απολέσει την επικοινωνία με τον κόσμο που βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Γιʼ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή, μιας και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όσων βρέθηκαν απʼ τα σαλόνια στα… αλώνια!
ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ