Κάτω από την ομπρέλα ευρωβουλευτών οι «τουρκοπράκτορες»
Τότε, λοιπόν, είχαν επισκεφθεί το σχολείο του Εχίνου -η αντιπροσωπεία είχε «σκάσει», όχι τυχαία, την περίοδο που τα 22 παιδιά από τον Εχίνο δεν μπορούσαν να εγγραφούν στην Α’ δημοτικού επειδή δεν είχαν πάει σε δημόσιο νηπιαγωγείο- αλλά και τους μειονοτικούς δημάρχους της περιοχής και όχι μόνο. Μάλιστα στον Εχίνο είχε στηθεί μια από τις συνηθισμένες «παραστάσεις», με τους Ευρωπαίους να εκφράζουν τον… θαυμασμό τους στις μαμάδες των 22 παιδιών που «τα μεγαλώνουν μέσα σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον»…
Η αντιπροσωπεία, βεβαίως, δεν άφησε τη… βελούδινη πολυτέλεια των Βρυξελλών για το άγριο τοπίο του ορεινού όγκου της Ροδόπης και της Ξάνθης, επειδή ήθελε να κάνει το καθήκον της – όποιο κι αν είναι αυτό. Αμείφθηκε αδρά, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις – ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι «οργανώσεις» στη Θράκη διαχειρίζονται πακτωλό χρημάτων…
Το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης έγινε γνωστό στην ανοιχτή εκδήλωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπό τον τίτλο «Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος των εθνικά Τούρκων στην Ελλάδα» (σ.σ.: ο υπερθεματισμός δεν είναι μόνον ελληνικό ίδιον) και με διοργανωτές αυτούς που, πάνω-κάτω, επισκέφθηκαν την περιοχή μας ενάμιση μήνα πριν: τον γάλλο ευρωβουλευτή της ομάδας Πρασίνων/Ελεύθερης Συμμαχίας και αναπληρωτή πρόεδρο στην ομάδα Παραδοσιακών Μειονοτήτων, Εθνικών Κοινοτήτων και Γλωσσών Φρανσουά Αλφονσί, τη ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα χωρίς Σύνορα» (HRWF), η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες, και φυσικά την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) και το μειονοτικό κόμμα, που τους είχαν προσκαλέσει…
Τον συντονισμό έκανε ο πρόεδρος της FUEN (Ομοσπονδιακή Ένωση Λαών Ευρώπης) Χανς Χάινριχ Χάνσεν, ο οποίος είχε δει σε ξεχωριστή εκδήλωση στον Εχίνο τις «γενναίες μανούλες». Τα καραγκιοζιλίκια υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου δεν έχουν «οροφή» ή έχουν κάποια τιμή, την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε: Οι τρεις ευρωβουλευτές έγιναν επίτιμα μέλη του κόμματος των τουρκοφρόνων Φιλίας – Ισότητας – Ειρήνης, ο πρόεδρος του οποίου τους ευχαρίστησε σε εκδήλωση που έγινε γι’ αυτόν τον σκοπό στις Βρυξέλλες.
Στην εκδήλωση μίλησαν δημοσιογράφοι από εφημερίδες της περιοχής που είναι «φαντάσματα», δηλαδή βγαίνουν (εκδίδονται) μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν δηλαδή πρέπει να εκτελέσουν την «εντεταλμένη αποστολή», και μετά επιστρέφουν στη σιωπή, και οι οποίοι μίλησαν για «φίμωση του μειονοτικού Τύπου», καθώς και ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, που κατηγόρησε την Ελλάδα για τα εμπόδια που φέρει σε «Τούρκους» να ιδρύσουν συλλόγους.
Επίσης, το «παρών» έδωσαν οι ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε και Ιμπραήμ Σερίφ. Ο Μέτε τόνισε πως η μειονότητα είναι πιστή στο κράτος της, πως στο παρελθόν παππούδες της έπεσαν μαχόμενοι για την πατρίδα και ότι, αν χρειαστεί, πάλι το ίδιο θα κάνουν. Ο Σερίφ μίλησε για τη Συνθήκη της Λωζάννης, τονίζοντας τη σημασία που έχει για τη μειονότητα, ενώ αναφέρθηκε στη δικαίωσή του ως μουφτή από ευρωπαϊκά όργανα λέγοντας πως η μουφτεία του αναγνωρίστηκε και πως πλέον είναι ανάγκη το συντομότερο δυνατό και οι κρατικές αρχές να αναγνωρίσουν το δίκιο τους και να τους τοποθετήσουν στο αξίωμά τους. Ο Ιλχάν Αχμέτ, πολιτευτής αυτήν την περίοδο με τη ΔΗΜΑΡ, αναφέρθηκε στα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα σε θέματα του «συνεταιρίζεσθαι», ενώ ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη είπε «πως το σημαντικότερο θέμα της μειονότητας είναι η εκ μέρους του κράτους άρνηση της εθνικής ταυτότητας, πράγμα που αποτελεί την κεφαλή των προβλημάτων, και ότι αν το κράτος αλλάξει θέση γι’ αυτό, τα υπόλοιπα θέματα θα λυθούν εύκολα».
Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκε (σ.σ.: πώς θα μπορούσε να λείπει, άλλωστε;) o δημοσιογράφος-επιχειρηματίας Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ ως εκπρόσωπος της Τουρκικής Μειονοτικής Κίνησης για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα -κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν, εκτός από τον ίδιο, υπάρχει και κάποιο άλλο μέλος από το οποίο απαρτίζεται η συγκεκριμένη «Κίνηση»-, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει λόγο για «προσπάθεια αφομοίωσης της μειονότητας». Επισήμανε μάλιστα ότι «η Ελλάδα στο θέμα της εθνικής συνοχής χρησιμοποιεί τις μεθόδους της χιτλερικής Γερμανίας»!
Για άλλη μια φορά, το μειονοτικό ζήτημα τέθηκε σε διεθνές φόρουμ, στο οποίο, όπως είναι φυσικό, «οι γνωστοί άγνωστοι» έδωσαν και τη δέουσα δημοσιότητα.