Η Pimco καθορίζει την τύχη του κυπριακού χρέους
Το πόσο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη βιωσιμότητα του χρέους, που δεν μπορεί να ξεπερνά το 120% επί του ΑΕΠ. Εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε θα πρέπει να μειωθεί κάτω του 120% επί του ΑΕΠ. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κράτος θα πρέπει να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η CYTA (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου). Υπάρχουν ακόμη άλλα δύο μετρά που μπορούν να ληφθούν σωρευτικά ή διαζευκτικά. Πρόκειται για τη διαδικασία κουρέματος ή και τον καταρτισμό νέου Μνημονίου.
Το χρέος και το χρονοδιάγραμμα
Την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκε στο Eurogroup και το κυπριακό Μνημόνιο. Επειδή περί της βιωσιμότητας του χρέους ο λόγος, ερωτηθείς ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εάν το κυπριακό χρέος είναι ή όχι βιώσιμο, τόνισε: «Δεν θέλω να στείλω ανησυχητική εικόνα. Το ζήτημα της Κύπρου είναι σοβαρό και αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης, στο Eurogroup εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συζητήσεις επί του κυπριακού Μνημονίου και τα πρώτα πορίσματα της Pimco, όπου διαπιστώνονται διαφωνίες για το ύψος του ποσού που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση. Υπό αυτές τις συνθήκες, λογικό είναι να αναμένεται η τελική έκθεση περί τον Ιανουάριο. Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Θεωρεί (δηλαδή το Eurogroup) ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση ενός πιθανού προγράμματος μακροοικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, το οποίο προνοεί μια σημαντική οικονομική, δημοσιονομική και διαρθρωτική αναπροσαρμογή, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του Μνημονίου Συναντίληψης που συμφωνήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο στις 23 Νοεμβρίου».
Ο διαγνωστικός έλεγχος
Ταυτοχρόνως η ανακοίνωση επικεντρώνεται σε άλλα δυο σημεία: 1. «Καλωσορίζει ότι οι κυπριακές αρχές επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους σε μεταρρυθμίσεις και ότι το κυπριακό Κοινοβούλιο έχει περάσει μια πρώτη δέσμη μέτρων, η οποία συμφωνήθηκε με τους διεθνείς οργανισμούς». 2. «Σημειώνει (δηλαδή το Eurogroup) τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, του οποίου οι βασικές παράμετροι ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προσδοκίες που διέπουν τις συζητήσεις του προγράμματος». Με βάση την ανακοίνωση, τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Ιανουαρίου. Τονίζεται δε ότι οι υπουργοί εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου έχουν καλυφθεί. «Είμαστε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «αισιόδοξοι ότι συμφωνία επί του προγράμματος μπορεί να επιτευχθεί σύντομα και καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς και την Κύπρο να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις αναλόγως».
Θετικά μηνύματα από τη Βουλή
Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε το ότι οι κυπριακές αρχές τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και υιοθέτησαν τα συναφή με το Μνημόνιο μέτρα μέσω της ψήφου που δόθηκε από την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco επισήμανε ότι κινούνται κοντά στις αρχικές προβλέψεις μας. Ερωτηθείς εάν είναι δυνατή η λήψη οριστικής απόφασης για την Κύπρο μέσα στον Ιανουάριο, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Δεν θέλω να δεσμευθώ σε ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά εργαζόμαστε για να έχουμε την απόφαση το συντομότερο δυνατόν».
Ο Επίτροπος Ρεν χαιρέτισε με τη σειρά του «την ταχύτητα των κυπριακών αρχών στην υιοθέτηση των μέτρων» που συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο και χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό σημάδι την αποφασιστικότητα της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι το Eurogroup αναμένει στα μέσα Ιανουαρίου το τελικό πόρισμα της Pimco. Και επί τούτου πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη λήψη οριστικών αποφάσεων». Καταλήγοντας, είπε τα εξής: «Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις αυτές μπορούν να ληφθούν τον επόμενο μήνα».