Ζητείται Ευαγγέλιο εξόδου

Όμως τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή, εδώ που μας έφεραν όλοι οι προηγούμενοι, αδιακρίτως… χρώματος, άλλη επιλογή στον ορίζοντα δεν υπάρχει. Θα υπήρχε αν είχε γίνει εξαρχής μια σκληρή διαπραγμάτευση, όταν η Ελλάδα είχε πολλούς άσους, και δεν είχαμε… απνευστί παραδοθεί. Σίγουρα άλλη, πολύ λιγότερο επώδυνη για τον λαό, θα ήταν η κατάσταση. Άσοι μάς είχαν απομείνει, όμως άγνωστο είναι γιατί δεν τους αξιοποιήσαμε, δεν τους ρίξαμε στο τραπέζι…

Οι αποφάσεις πλέον είναι δεδομένες. Γνωστές και οι θριαμβολογίες. Δεν θα χαλάσουμε το κλίμα ούτε θα θολώσουμε ακόμη και τη σταλιά αισιοδοξίας που έχει ανάγκη ο κόσμος, να ελπίσει ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει. Και εδώ πλέον έρχεται η προσγείωση. Μετά τους πανηγυρισμούς, τι; Όταν μάλιστα, μαζί με τα καλά νέα που έφερε ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, στον χαρτοφύλακά του μέσα υπάρχουν οι δεσμεύσεις για νέα χαράτσια, για φόρους ανελέητους, που θα στερέψουν ό,τι έχει απομείνει στο κάθε σπιτικό. Και τα μαντάτα είναι πολύ κρύα, καταπαγωμένα. Στις περισσότερες πολυκατοικίες φέτος δεν έχει ανάψει το καλοριφέρ και αν σε κάποιες ανάβει, είναι για ένα, το πολύ δύο, διαμερίσματα… Πράγμα που παραπέμπει στο ’60 και στο ’70… Αυτό και μόνο φωτογραφίζει κατά τον πιο αδιάψευστο τρόπο την τραγωδία που ζει κάθε οικογένεια. Και τούτο θα πρέπει να είναι οδηγός για τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν από αύριο.

Τα 52,5 δισεκατομμύρια ευρώ (που, να μην ξεχνάμε, αυξάνουν το χρέος που οι σημερινοί και οι αυριανοί θα κληθούν να πληρώσουν) τη ζωή του πολίτη σε τι θα αλλάξουν; Σήμερα βέβαια και όχι σε κάποια χρόνια. Αυτό θέλει ο καθένας να ξέρει. Δεσμευτικά. Όχι λόγια του αέρα, που συνέχεια ακούει από το 2009. Υπάρχει σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις σε κάθε τομέα, ένας οδικός χάρτης, ένα Ευαγγέλιο που δεν θα τολμήσει κανένας παρατρεχάμενος της εξουσίας ή κολλητός να παραβιάσει, γιατί θα τον περιμένει πέλεκυς; Ή πάλι στο μόνιμο πια «βλέποντας και κάνοντας», στα ψαχτά, χωρίς κανένα προγραμματισμό και ό,τι προκύψει; Πολύ θα ήθελε να ακούσει από εσάς, κ. Σαμαρά, ότι έχετε στα χέρια σας το Ευαγγέλιο της από δω και πέρα πορείας προς την έξοδο, στη γη της Επαγγελίας.

Το ένα κρατούμενο είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ποιοι θα το υλοποιήσουν. Οι σημερινοί που απαρτίζουν την ορχήστρα σας, το Υπουργικό σας Συμβούλιο; Μα οι περισσότεροι είναι για τη… σκοτεινή. Και κάπου έχετε την ίδια άποψη. Και η απόδειξη είναι ότι μόλις τρεις φορές στους πέντε μήνες έχετε συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο, και αυτές για τυπικούς λόγους.

Χρειάζονται άνθρωποι της αγοράς που έχουν σηκώσει τα μανίκια, που έχουν ιδρώσει για να βγάλουν το μεροκάματο, που έχουν βιβλιάριο του ΙΚΑ, που δεν περιμένουν το μήνας βγαίνει, μήνας μπαίνει τρέχει ο μισθός. Καλοί οι καθηγητάδες και οι τεχνοκράτες για σύμβουλοι και να φτιάχνουν εκθέσεις. Έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν καμία επαφή με την κοινωνία. Δείτε τα γραπτά τους, ζουν σ’ άλλο κόσμο. Η πράξη από τη θεωρία απέχει μίλια. Και σε όποιες κυβερνήσεις χρησιμοποιήθηκαν, απέτυχαν. Βέβαια, πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, αλλά πάρα πολύ λίγες και μία από αυτές ήταν ο Κουλουριανός, ένας από τους πρώτους υπουργούς Οικονομικών του Ανδρέα.

Η σκυτάλη είναι στα χέρια σου, Αντώνη Σαμαρά, για το τελευταίο κατοστάρι. Στο χέρι σου είναι να κόψεις το νήμα… Με μια και μόνο σκέψη, ότι ο χρόνος τελειώνει, οι αντοχές εξαντλούνται, η αγορά πεθαίνει, με το στανιό κρατιούνται ανοικτά πάρα πολλά μαγαζιά, δουλειά δεν υπάρχει, ο κόσμος έχει μείνει στον άσο…

Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι το 2013 θα είναι πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Η χειρότερη από τότε που μπήκαμε στον Γολγοθά. Κοινή σχεδόν η εκτίμηση, ότι ή βγαίνουμε από την κόλαση ή τελειώνουμε. Που σημαίνει ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης και του καπετάνιου της είναι τεράστιες.


Σχολιάστε εδώ