Γιατί η Χρυσή Αυγή ρίχνει νερό στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας

Το παρών έδωσε ο κομματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής σε Κομοτηνή και Ξάνθη, με αφορμή τις τελετές εγκαινίων των γραφείων του κόμματος. Αν και ο πρόεδρος Ν. Μιχαλολιάκος δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί, εντούτοις το κόμμα εκπροσωπήθηκε με τη μισή κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά και με τα περιφερόμενα στελέχη της, από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Το κλίμα, το απόγευμα του Σαββάτου, βαρύ. Από τη μια, ομάδες ανδρών με κουκούλες, κρατώντας ασπίδες με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής, βρέθηκαν να «περιφρουρούν» την εκδήλωση (!) στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε παρακείμενους δρόμους. Ισχυρή αστυνομική δύναμη, με τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, παραταγμένη στην πλατεία της Κομοτηνής -όπου και βρίσκονται τα γραφεία. Από την άλλη, αντιφασιστική εκδήλωση και πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη τον χώρο των εγκαινίων. Όλα αυτά αποτελούσαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Η σύγκρουση αναπόφευκτη, τα αποτελέσματά της όμως θα μπορούσαν να είναι πραγματικά δραματικά.

Η ανταλλαγή συνθημάτων μεταξύ των δύο πλευρών δεν άργησε να εξελιχθεί σε σύγκρουση, με την αστυνομία να δρα -καθυστερημένα για κάποιους- για την εκτόνωση της κατάστασης. Δύο νεαροί, που συμμετείχαν στην αντιφασιστική εκδήλωση, χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, με χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα. Μια νεαρή δημοσιογράφος επίσης προπηλακίστηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής, με πρωτεργάτη τον βουλευτή Αρτέμη Ματθαιόπουλο, γιατί… τόλμησε να βγάλει φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, χωρίς πρώτα να… υποβάλει τα διαπιστευτήριά της: της ζητήθηκε η δημοσιογραφική της ταυτότητα, αλλά και η παράδοση της φωτογραφικής μηχανής της για να ελεγχθεί το υλικό που είχε στην κατοχή της… Και σε αυτήν την περίπτωση χρειάστηκε η παρέμβαση ενός αστυνομικού για να γλιτώσει η εργαζόμενη από το μένος μιας ομάδας ανδρών…

Δεν θυμάμαι πόσες φορές ακούστηκε η λέξη «προδότης» στις ομιλίες των βουλευτών του συγκεκριμένου κόμματος στην πλατεία της Κομοτηνής, ούτε και πόσες φορές οι φράσεις «θα έρθει η ώρα» ή «όταν θα έρθουμε στα πράματα» (πόσο παρωχημένη, αλήθεια) μια και οι αυτόκλητοι σωτήρες της χώρας -και της Θράκης εν προκειμένω- μπορούν να «φτύνουν» πάνω στο ταλαιπωρημένο σώμα αυτού του τόπου, εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία ή την αποσπασματική πολιτική των κυβερνήσεων («φωτεινή», αλλά δυστυχώς χωρίς συνέχεια), αλλά και τον φόβο που γεννά η διαρκής… χειμερία νάρκη, από την οποία τώρα καλούνται να ξυπνήσουν, βιαίως, οι κάτοικοί του.

Στη Θράκη, κραυγές σαν αυτές που ακούστηκαν το περασμένο Σάββατο εξυπηρετούν μόνον αυτούς που τις βγάζουν. Κανένα όφελος δεν μπορεί να προσποριστεί η περιοχή από την «επέμβαση» των Χρυσαυγιτών – μόνον όξυνση, πόλωση, εχθρότητα, και μάλιστα σε όλη τη διαβάθμιση της τοπικής κοινωνίας.

Το μοντέλο της αρμονικής συμβίωσης, που πολλές φορές χρησιμοποιείται με επιτήδευση, είναι μια πραγματικότητα για την περιοχή. Η τουρκική προπαγάνδα και οι εκφραστές της δεν βάλλουν μόνον κατά των χριστιανών, αλλά κατά όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γλώσσας ή κουλτούρας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να βρει έναν ακόμα… αναπάντεχο «σύμμαχο» για την επίτευξη των στόχων της.


Σχολιάστε εδώ