Έρχονται κι άλλες αποχωρήσεις

Οι αναταράξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η κρίση αναπόφευκτα θα επεκταθεί σε ολόκληρη την κομματική πυραμίδα, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και νέες αποχωρήσεις στελεχών. Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις, ο Π. Καμμένος κατηγόρησε όσους αποχώρησαν για «αποστασία», ενώ παράλληλα κατήγγειλε «οργανωμένο σχέδιο» από υποστηρικτές της «τρόικας», με στόχο τη διάλυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ανεβάζοντας μάλιστα ακόμη περισσότερο τους τόνους, ισχυρίσθηκε ότι δέχεται απειλές σε βάρος της ζωής του, αλλά, όπως σημείωσε, «και σε χαντάκι να με βρούνε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα προχωρήσουν»!

Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών δεν ήταν αυτό που λέμε… «κεραυνός εν αιθρία». Κάθε άλλο. Η κρίση σοβούσε εδώ και αρκετούς μήνες, ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όπου η επίδοση του κόμματος ήταν χειρότερη από την αντίστοιχη στις εκλογές του Μαΐου. Οι ενστάσεις και οι διαφωνίες βουλευτών και στελεχών είχαν να κάνουν τόσο με τη στρατηγική που ακλουθούσε ο κ. Καμμένος, όσο και με τον αυταρχικό και αλαζονικό τρόπο που «διοικούσε» το κόμμα. Οι Κ. Μαρκόπουλος και Χρ. Ζώης ήταν εκείνοι που είχαν κάνει ένα βήμα πιο μπροστά και εξέφραζαν πιο ανοιχτά και με μεγαλύτερη ένταση τις αντιρρήσεις τους. Η πρώτη «κόντρα» σημειώθηκε προ διμήνου, όταν ο κ. Καμμένος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι περισσότεροι βουλευτές, κυρίως οι προερχόμενοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, είχαν αντιδράσει με έντονο τρόπο, γεγονός που υποχρέωσε την ηγεσία να προβεί σε διορθωτικού χαρακτήρα δηλώσεις. Το θέμα είχε πάρει τότε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς και ο Αλ. Τσίπρας δεν είχε αποκλείσει την περίπτωση συνεργασίας των δύο κομμάτων. Γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες των στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί «κρυφής ατζέντας» του κ. Καμμένου, όπως ακριβώς κατήγγειλε μόλις προχθές ο βουλευτής Ευβοίας Κ. Μαρκόπουλος. Τότε ακριβώς –σύμφωνα με τις πληροφορίες– ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των διαφωνούντων για την αποχώρησή τους από κόμμα. Αφορμή για την επόμενη «κόντρα» στάθηκε η αναγγελία του κ. Καμμένου σε σύσκεψη με επιχειρηματίες ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από το ευρώ και εθνικό νόμισμα της χώρας να είναι το δολάριο. Αναφορά η οποία προκάλεσε γενικότερα αίσθηση και ισχυρούς τριγμούς στα ενδότερα του κόμματος. Ορισμένοι βουλευτές, που χαρακτήριζαν ακατανόητη την ενέργεια αυτή, του ζήτησαν τον λόγο διότι το θέμα δεν είχε συζητηθεί στα όργανα και κατ’ αυτόν τον τρόπο εκθέτει ολόκληρο το κόμμα. Λέγεται δε ότι ο κ. Κούρκος, ζητώντας εξηγήσεις σε έντονο ύφος, ρώτησε τον κ. Καμμένο αν στόχος του είναι να γίνει η Ελλάδα ένα αστεράκι στη σημαία των ΗΠΑ. Ο τελευταίος επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ενώ βουλευτές προσκείμενοι σ’ εκείνον (Π. Μελάς) υποστήριζαν στα ΜΜΕ ότι δεν έκανε ποτέ τη συγκεκριμένη αναφορά! Από ένα σημείο και μετά οι βουλευτές είχαν σταματήσει να πιστεύουν στα λόγια ή τις δεσμεύσεις ο κ. Καμμένος, αφού σπανίως τα τηρούσε. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν η εμπλοκή του Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος με διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με βουλευτές και στελέχη επιχείρησε να αποτρέψει τη σύγκρουση και τις αποχωρήσεις. Πόσω μάλλον που με την παρέμβασή του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων για το κόμμα. Γεγονός που κατήγγειλαν βουλευτές και στελέχη, κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες στη χρηματοδότηση του κόμματος.

Άγρια αλληλομαχαιρώματα…

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη σύγκρουση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Διοικούσας Επιτροπής, όταν πρωτίστως οι κ. Μαρκόπουλος και Ζώης αμφισβήτησαν πολιτικές επιλογές του κ. Καμμένου. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης ότι τα κομματικά όργανα έχουν περιέλθει σε πλήρη αδράνεια και όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από μια στενή ομάδα στελεχών προκείμενων στον πρόεδρο. Σε… ένδειξη διαμαρτυρίας ο κ. Καμμένος αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αφού προηγούμενα προέτρεψε τα στελέχη, όσα έχουν κάτι να πουν, να περιμένουν να το πουν στο συνέδριο που προγραμματίζεται για την άνοιξη. Στη συνέχεια ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι το οποίο όπως λέγεται από τα ηγετικά κλιμάκια αρνήθηκε ως γραμματέας ο κ. Μαρκόπουλος. Ο κ. Καμμένος προχώρησε ευθύς αμέσως στην απομάκρυνσή του και στη θέση του τοποθέτησε τον Π. Μελά, αναπληρωτή γραμματέα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Από το σημείο αυτό άρχισε ο χορός των αποχωρήσεων: Πρώτα ο Γ. Μανώλης, μετά ο Δ. Σταμάτης και ο Χρ. Ζώης, την Τετάρτη ο Μιχ. Γιαννάκης και την επομένη οι Κ. Μαρκόπουλος και Γ. Κουράκος. Όλα αυτά εν μέσω κατηγοριών και καταγγελιών που εκτοξεύονται και από τις δυο πλευρές. Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «επαγγελματίες αποστάτες» (Γ. Μανώλης), μίλησε για «δούρειους ίππους» μέσα στο κόμμα, ενώ κατηγόρησε άλλα στελέχη (Κ. Μαρκόπουλος, Χρ. Ζώης) για «προσωπικές στρατηγικές» και ότι επιδίωκαν τις καρέκλες. Απαντώντας ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι ο κ. Καμμένος επιζητούσε την χαοτική άσκηση μικροπολιτικής γιατί δεν είχε σχέδιο και πως με την τακτική που ακολουθούσε «στέλναμε κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή»! Στην επιστολή παραίτησής του ο βουλευτής Ευβοίας απέδωσε στον κ. Καμμένο «στιγμιαίους εντυπωσιασμούς και λαϊκίστικα πυροτεχνήματα άνευ ουσίας» τη στιγμή που η ανασυγκρότηση της οικονομίας και η στήριξη του λαού θέλει σαφές, πειστικό και εφαρμόσιμο οικονομικό μοντέλο. Επίσης αναγνώρισε ότι στην υπόθεση με το περίφημο non paper «αδικήσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», διευκρίνισε ωστόσο ότι το κείμενο συντάχθηκε από τη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού εν αγνοία βουλευτών και στελεχών. «Όσα λέει ο Καμμένος για αποστασίες είναι συκοφαντίες και αν παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας θα του κάνω μήνυση» ήταν η αντίδραση του Γ. Μανώλη. Ενώ ο Μιχ. Γιαννάκης συνόδευσε την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του κόμματος με την επισήμανση ότι «δυστυχώς στο κόμμα επικράτησε ο παρορμητισμός και η προχειρότητα». Η αντιπαράθεση με τον κ. Ζώη επεκτάθηκε και στο twitter, με τον κ. Καμμένο να διατυπώνει υπονοούμενα για τον απώτερο σκοπό των κινήσεων και τον πρώτο να κάνει λόγο για «επίθεση λάσπης», ενώ αποκάλυψε ότι του πρότεινε την αντιπροεδρία προκειμένου να παραμείνει στο κόμμα. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων απείλησε με προσφυγή στη δικαιοσύνη τον κ. Μανώλη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι το non paper ήταν υπαρκτό και είχε όντως παραδοθεί στον Κ. Παπούλια από τον κ. Καμμένο.

Φόβοι μήπως τους… καπελώσει η Χρυσή Αυγή

Την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των βουλευτών και στελεχών που παραμένουν στο κόμμα. Η κρίση αναγκαστικά θα μεταφερθεί από την κορυφή στη βάση και αυτό θα έχει συνέπεια την αποχώρηση στελεχών σε όλες τις βαθμίδες, ενώ ρήγμα αναμένεται να υπάρξει και μεταξύ των ψηφοφόρων. Εκείνο που τους ανησυχεί περισσότερο είναι μια ενδεχόμενη αποχώρηση ενός ακόμη βουλευτή. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ισοβαθμήσουν με τη Χρυσή Αυγή στον αριθμό των βουλευτών, με άμεσο τον κίνδυνο να χάσουν τη θέση αντιπροέδρου της Βουλής που κατέχουν σήμερα. Δεν λείπει βέβαια και η ένταση, καθώς νεότεροι βουλευτές αντιμετωπίζουν με απαξιωτικό τρόπο τους παλαιότερους. Στη διάρκεια σύσκεψης η Μ. Τσαρούχα-Κόλλια, που απέφυγε να πάρει δημόσια θέση για τα τελευταία γεγονότα και προβληματίζεται από τη γενικότερη κατάσταση, έγινε στόχος αιχμών στη βάση ότι οι παλιοί βουλευτές αποτελούν «βαρίδια» για το κόμμα. Αντιδρώντας εκείνη φέρεται να είπε ότι αν τη θεωρούν «βαρίδι», είναι διατεθειμένη να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή.


Σχολιάστε εδώ