50 έδρες δώρο στα κόμματα που θα κάνουν κυβέρνηση!

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση που εξετάζει και ο ίδιος ο Βενιζέλος, οι 250 έδρες θα κατανέμονται στα κόμματα με το σύστημα της απλής αναλογικής και το υπόλοιπο «μπόνους» των «50» θα μοιράζεται μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης σε εκείνα τα κόμματα που θα συμμετέχουν σε αυτήν! Με τον τρόπο αυτό η συνεργασία κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι προαπαιτούμενο για να εισπράξουν τα κόμματα το αντίτιμο των 50 εδρών.

Ωστόσο, μέσα στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί είναι ότι θα εμφανίζεται το εξής παράδοξο: Κόμματα με χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά θα καταλαμβάνουν περισσότερες έδρες στη Βουλή, μόνο και μόνο επειδή θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Μάλιστα, μέσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων στην Ιπποκράτους είναι και εκείνη που θέλει το μπόνους των πενήντα εδρών να μετακινείται και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.

Σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον κάποιο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση αποχωρήσει, αυτόματα χάνει και τις επιπλέον έδρες, οι οποίες και θα καλύπτονται από εκείνο που θα πάρει τη θέση του. Πρόκειται για εντελώς καινοφανή ιδέα, που δεν έχει κανένα ιστορικό προηγούμενο ή παράδειγμα εφαρμογής στην πράξη σε κάποια χώρα:

Ακόμη, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αλλαγής των εκλογικών περιφερειών (ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μεγαλύτερη δυναμική στα αστικά κέντρα), ενώ δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα μείωσης του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των εκλογών του 1990, με την αυτόνομη εκλογή των μειονοτήτων της Θράκης.

Πάντως, η πρόταση, που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ. Στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου που ενημερώθηκαν σχετικώς (τηλεγραφικά) για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να εκφράσουν την κατηγορηματική τους αντίθεση.

Μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης κάθε πιθανού και απίθανου σχεδίου που θα αποτελούσε ανάχωμα στην άνοδό του στην εξουσία. Από τη στιγμή, δε, που για ιστορικούς λόγους δεν μπορεί να αντιταχθεί ανοιχτά στο αίτημα της απλής αναλογικής, στην Κουμουνδούρου επεξεργάζονται δύο σενάρια:

α) Να προλάβουν την κυβέρνηση και να καταθέσουν δική τους πρόταση μέσα στον Ιανουάριο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αναγκαζόταν να την καταψηφίσει, ενώ παράλληλα θα αδυνατούσε να φέρει δική του, καθώς θα θεωρείτο πολιτικό unfair.

β) ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να καταθέσουν από κοινού πρόταση κομμένη και ραμμένη στα δικά τους μέτρα, αναγκάζοντας τη ΝΔ να καταψηφίσει. Πρόκειται για το σενάριο που προϋποθέτει ότι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν θα καταθέσουν κοινή πλατφόρμα, βγάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δύσκολη θέση.

Αξίζει να επισημανθεί πως για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος ο συνταγματικός νομοθέτης έχει προβλέψει αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου αυτός να εφαρμοστεί αμέσως. Σε διαφορετική περίπτωση, οι όποιες αλλαγές προκύψουν θα ισχύσουν στις μεθεπόμενες εκλογές.

Παναγιώτης Τσαννετάτος


Σχολιάστε εδώ