Όλοι ευχαριστημένοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγεσία δείχνει ικανοποιημένη από την έκβαση των εργασιών της Συνδιάσκεψης και, απαλλαγμένη πλέον από τα –εκ των πραγμάτων εσωστρεφή– εσωκομματικά δρώμενα, θα επιδιώξει να προβάλει το κυβερνητικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία την ετοιμότητα του κόμματος να κυβερνήσει, αφού –όπως εκτιμούν τα στελέχη του– η τρικομματική κυβέρνηση, ό,τι και να κάνει, αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει υπό το βάρος της πολιτικής που ασκεί.

Οι επιτελείς του κόμματος εκτιμούν ότι είχε θετική απήχηση στους ψηφοφόρους η διαδικασία της Συνδιάσκεψης, αφού έδειξε ένα ώριμο κόμμα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 4,5%, που σπαρασσόταν από εσωκομματικές έριδες.

Η απήχηση αυτή, τονίζουν, θορύβησε τους αντιπάλους τους, και σε αυτό, εκτός των άλλων, αποδίδουν την πρωτοφανή ανακοίνωση της ΝΔ με την οποία –με αφορμή τις συγκεντρώσεις για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου– ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριζόταν κόμμα των κουκουλοφόρων και όσων καίνε την Αθήνα. Προχωρούν, όμως, ακόμα περισσότερο και εκτιμούν ότι η εν λόγω ανακοίνωση εκτός από πανικό φανερώνει και σχεδιασμούς εκτροπής, με πρόσχημα τη θεωρία «των δύο άκρων», που την επανέφερε εκ νέου στον δημόσιο λόγο ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς.

Βέβαια, παρά τους ισχυρισμούς της ηγεσίας, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς ρόδινα στη Συνδιάσκεψη της περασμένης Κυριακής. Η απόφαση του Αριστερού Ρεύματος του Π. Λαφαζάνη να κατεβάσει χωριστή λίστα υποψηφίων για το Πολιτικό Όργανο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και δεν έλειψαν και φωνές που έκαναν λόγο για διασπαστική κίνηση και για πολιτικό σχεδιασμό που έχει στραμμένο το βλέμμα σε μελλοντικές εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς.

Μάλιστα, το 25% που συγκέντρωσε η λίστα του Αριστερού Ρεύματος ενόχλησε ιδιαίτερα την ηγεσία, παρότι επιτελείς της πλειοψηφίας έλεγαν ότι το 75% του ενιαίου ψηφοδελτίου είναι μια συμπαγής δύναμη που εγγυάται την «πολιτική σταθερότητα» του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της άνοιξης.

Το Αριστερό Ρεύμα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένο από το 25% που απέσπασε, αφού –όπως εκτιμούν στελέχη του– είναι ένα ποσοστό που τους δίνει τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να έχουν σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαψεύδουν δε κατηγορηματικά όσους λένε ότι «ο Λαφαζάνης το πάει αλλού» και υπενθυμίζουν ότι το Αριστερό Ρεύμα ως τάση έχει ιδρυθεί εδώ και αρκετά χρόνια και ήταν αυτό που σε δύσκολες περιόδους όχι μόνο έβαλε πλάτη για την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΝ αλλά και με τις παρεμβάσεις του διασφάλισε τον αριστερό χαρακτήρα του, που δεν ήταν πάντα διασφαλισμένος.

Βέβαια, στην πορεία προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της άνοιξης η κάθε τάση στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να κατοχυρώσει και να αυξήσει την επιρροή της, αφού μετά το Συνέδριο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και τα περιθώρια αυτόνομων παρεμβάσεων θα είναι ασφαλώς περιορισμένα.

Ζητούμενο επίσης είναι το πώς θα συγκεραστούν οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν το Αριστερό Ρεύμα από την ηγεσία, οι οποίες κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. Το Ρεύμα φρόντισε να τις αναδείξει και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη καταθέτοντας τροπολογίες (απορρίφθηκαν από το Σώμα) που αφορούν κομβικά ζητήματα, όπως η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ ή ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά, βέβαια, τα έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμα και στη συνοχή του. Ήδη ακούγονται απόψεις –εξ αριστερών– ότι το κόμμα μεταλλάσσεται γοργά σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ και απεμπολεί τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είχε έντονα «αριστερά χαρακτηριστικά», σε μια προσπάθεια να διαψευστούν τέτοιου είδους ανησυχίες των μελών του κόμματος.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές, και πολύ περισσότερο στην περίπτωση που αναδειχθεί σε κυβέρνηση, θα πρέπει να δείξει συνέπεια έργων και λόγων, καθώς σε περίπτωση διάψευσης των προσδοκιών οι εξελίξεις δεν θα αφορούν μόνο το κεντρικό-κυβερνητικό σκηνικό αλλά και το ίδιο το κόμμα.

Σε ανύποπτο χρόνο, μάλιστα, η Αλ. Παπαρήγα είχε πει ότι λόγω της ταχύτατης μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κλασικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ένα κομμάτι του να φύγει και να δημιουργήσει έναν νέο «αριστερό» φορέα.

Όπως είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα της Αριστεράς, υπάρχει ήδη κινητικότητα για τη δημιουργία νέου πολιτικού υποκειμένου στον χώρο, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να φαίνεται κάτι στην πράξη. Στις συζητήσεις εμπλέκονται ο Αλ. Αλαβάνος (δήλωσε πρόσφατα ότι δεν είναι πλέον ΣΥΡΙΖΑ), στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορα άλλα αποστασιοποιημένα από κομματικούς σχηματισμούς στελέχη. Όλοι αυτοί θα επιθυμούσαν τη δημιουργία ενός σχήματος με σαφή αριστερή στόχευση και στην ιδεατή περίπτωση θα ήθελαν να μετέχουν σε αυτό το ΚΚΕ, το Αριστερό Ρεύμα και άλλες κινήσεις που υπάρχουν στον χώρο της Αριστεράς.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί, όπως είναι φυσικό, αυτές τις συζητήσεις, αλλά εμφανίζεται σίγουρη ότι δεν πρόκειται να τελεσφορήσουν, αφού μπροστά στη ρεαλιστική προοπτική να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση όλοι αυτοί θα εμφανιστούν ως υπονομευτές της προσπάθειας και εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσουν ως σύμμαχοι του πολιτικού συστήματος που σήμερα καταρρέει κάτω από τα βάρη του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη φαινομενική ηρεμία που προσφέρει τώρα η ευφορία των δημοσκοπικών ευρημάτων, σύμφωνα με τα οποία όχι μόνο το κόμμα προηγείται σταθερά της ΝΔ αλλά και ο Αλ. Τσίπρας ήδη έχει «πιάσει» τον Αντ. Σαμαρά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν με αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Σχολιάστε εδώ