Όλα της συγκυβέρνησης δύσκολα…

ΟΣΟΙ είχαν σπεύσει να προβλέψουν ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup το έργο της τρικομματικής κυβέρνησης θα ήταν πιο εύκολο, διαψεύσθηκαν παταγωδώς από τα τελευταία γεγονότα. Η προχειρότητα, οι κακοί χειρισμοί του υπουργείου Οικονομικών στο ζήτημα του νέου φορολογικού είχαν αποτέλεσμα να προκληθούν αναταράξεις στα κυβερνητικά κόμματα, αλλά –το… χειρότερο– και στις τάξεις της ελληνικής κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υποχρεώθηκε να παρέμβει προσωπικά, να «παγώσει» τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που προωθούσε ο Γ. Στουρνάρας και να δώσει εντολή ώστε όλα να ξεκινήσουν από το μηδέν. Το πιθανότερο είναι ότι ορισμένες από τις επώδυνες ρυθμίσεις θα επανέλθουν κανονικά, είναι βέβαιο ωστόσο ότι μετά το «αλαλούμ» που προηγήθηκε, η συγκυβέρνηση δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανησυχίες ως προς τη συνοχή της, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμή της μειώθηκε κατά έναν ακόμη βουλευτή μετά τη διαγραφή του Α. Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τα αλλάξει όλα στη χώρα.

Αν κι εφόσον…

ΘΕΟΥ θέλοντος και… Σόιμπλε επιτρέποντος, στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ληφθούν από το Eurogroup οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Πολλά ωστόσο θα κριθούν από το πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα της επαναγοράς των ομολόγων, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και η τελική στάση του ΔΝΤ ως προς το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας. Η Γερμανία συνεχίζει να παίζει διπλό παιχνίδι στο θέμα του ελληνικού χρέους. Στο εσωτερικό μέτωπο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος χαρακτήρισε μονόδρομο την υλοποίηση των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Εκτίμησε ότι το 2012 η ύφεση θα κινηθεί γύρω στο 6% και 4-4,5% το 2013, ενώ η ανεργία τη φετινή χρονιά θα κλείσει στο 26%. Στο ποσοστό αυτό ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 που ήταν 18,9%.

Με τη φωτιά…

Η επέτειος για το θάνατο του Α. Γρηγορόπουλου πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου κόντρα Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Το… φιτίλι άναψε ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων τόνιζε ότι «η ξοφλημένη μνημονιακή συγκυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί εδώ και τώρα». Πρόσθετε ακόμη ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ψάχνουν αφορμές να ξεσηκωθούν. Αμέσως αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία, που μίλησε για «πέμπτη φάλαγγα» και κατηγόρησε τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι «βγάζουν τις μάσκες, φορούν τις κουκούλες, εξοπλίζονται με μολότοφ κι ετοιμάζονται να κάψουν την Αθήνα και να λεηλατήσουν τις περιουσίες των πολιτών». Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν θα παρασυρθεί από τα εμφυλιοπολεμικά, μισαλλόδοξα χτυπήματα της Νέας Δημοκρατίας. Στη διαμάχη παρενέβη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που, αφού επισήμανε ότι και τα δύο κόμματα έχουν ευθύνες για τα γεγονότα του 2008, υπογράμμισε ότι κανείς δεν δικαιούται να δημιουργεί συνθήκες τεχνητής πόλωσης πάνω στον θάνατο ενός παιδιού.

Απουσίες στα μητρώα

ΩΣ χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης πρέπει να χαρακτηρισθεί η διαγραφή του Α. Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ, λίγες μόνον ώρες μετά την ανακοίνωση ίδρυσης πολιτικής κίνησης, με την προοπτική αυτή να εξελιχθεί σε νέο κόμμα. Το όνομα αυτής Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Β. Βενιζέλος ανέφερε ότι επί μήνες ανέχθηκε συμπεριφορές βλαπτικές για την παράταξη και τόνισε ότι την ώρα που το ΠΑΣΟΚ οργανώνει ένα νέο «εμείς», κάποιος διάλεξε το «εγώ». Παράγοντες του κόμματος υποστήριζαν ότι ο Λοβέρδος προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση από πίκρα, διότι δεν υπουργοποιήθηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Από την πλευρά του, εκείνος κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για έλλειψη στρατηγικής, που έχει συνέπεια τη συρρίκνωση της δύναμης του κόμματος. Μετά τη διαγραφή του Α. Λοβέρδου το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 25 βουλευτές.

«Μέτωπο»

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ σε υψηλούς τόνους μεταξύ Β. Βενιζέλου και Χρυσής Αυγής. Αφορμή η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να καλέσει κόμματα, οργανώσεις και φορείς να συγκροτήσουν «μέτωπο» κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ζήτησε τα αδικήματα αυτού του είδους να χαρακτηρίζονται κακουργήματα και στις προβλεπόμενες ποινές να είναι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Ειδικότερα για τη Χρυσή Αυγή, είπε ότι δεν αποτελεί πολιτική επιλογή αλλά είναι ο ηθικός αυτουργός ακραίων εγκληματικών πράξεων. Έντονη ήταν η αντίδραση των στελεχών του ακροδεξιού κόμματος με ύβρεις και απειλές και κατηγορίες κατά του κ. Βενιζέλου ότι με την πρωτοβουλία του αυτή προσπαθεί να «καλύψει» τους… κλέφτες του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα υπέβαλε μήνυση εναντίον του, αλλά και εναντίον του καθηγητή-συνταγματολόγου Ν. Αλιβιζάτου. Η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει επίσημα θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

Το αμάρτημα της μητρός

ΜΕ εντυπωσιακό τρόπο επανήλθε στο προσκήνιο η υπόθεση με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, καθώς ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες (φήμες) που διακινούνταν στο παρασκήνιο κατά τον τελευταίο μήνα και αφορούσαν τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Τα δημοσιεύματα επικαλούνταν καταθέσεις (μαρτυρίες) στελεχών του ΣΔΟΕ προς τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και έκαναν λόγο για ένα ποσόν της τάξης των 500 και πλέον εκατ. δολαρίων. Το γεγονός προκάλεσε πολιτικό σάλο. Η Μ. Παπανδρέου διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε προσπάθεια σπίλωσής του. Έντονη ήταν η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ, που απέδωσε πολιτικά κίνητρα στη συγκεκριμένη διαρροή και έστρεψε τα «πυρά» του κατά του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλου, που ήταν μεταξύ αυτών που ανέφεραν στους Εισαγγελείς το όνομα της Μ. Παπανδρέου, ζητώντας την αντικατάστασή του αμέσως.


Σχολιάστε εδώ