υπουργείο Εξω(φρε)νικών

Ο ένας υφυπουργός περί ευρωπαϊκών θεμάτων προσπαθεί απλώς να διαχειριστεί τις τυπικές υποχρεώσεις εκπροσώπησης σε διάφορα συμβούλια στα οποία δεν πηγαίνει ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ ο έτερος υφυπουργός, ο Κ. Τσιάρας, εμφανίζεται στη Βουλή στην παρουσίαση νόμων την οποία δεν αναλαμβάνει κανένας άλλος, κάνει και κανένα ταξίδι σε Αμερική και Αυστραλία, γιατί πότε άλλοτε θα βρεθεί τέτοια ευκαιρία, και συγχρόνως ετοιμάζεται να αναδιοργανώσει το ΣΑΕ. Όπως έκαναν και τόσοι άλλοι πριν από αυτόν χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

— Όσο για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, είναι δεδομένο ότι γνωρίζει το «άθλημα», αλλά η πολυετής απουσία του από τη Β. Σοφίας τον δείχνει να διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική με κριτήριο κυρίως το εσωτερικό μέτωπο. Υπάρχουν και οι γενικοί γραμματείς. Ο Β. Κασκαρέλης έχει φορτωθεί το μισό υπουργείο στο κεφάλι του, κάτι που αφήνει περιθώρια σε διάφορα συστήματα να επιβιώνουν και να κάνουν τις παρασπονδίες τους.

— Να μην ξεχάσουμε τον άλλο γενικό γραμματέα, τον Αριστείδη Καλογερόπουλο, που βλέποντας το νέο γραφείο του, το όποιο καταλαμβάνει το μισό ισόγειο του νεοκλασικού, θα φανταζόταν κανείς ότι, όπως δείχνει και ο τίτλος του (γ.γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), δεν θα προλάβαινε να συντονίζει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Αναζητήσαμε, αλλά επί ματαίω την οποιαδήποτε δραστηριότητά του από τότε που ανέλαβε, εκτός φυσικά του να συνοδεύει τον Δ. Αβραμόπουλο στα ταξίδια του στο εξωτερικό, ακόμη και σε εκείνα εκτός ΕΕ.

• Έχουμε θέσει αρκετές φορές το θέμα της στελέχωσης των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό.
Δεν είναι δυνατόν σε περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης να επιμένει το σύστημα να βολεύει το προσωπικό διατηρώντας τις θέσεις διοικητικού και μη διπλωματικού προσωπικού στο εξωτερικό στο ίδιο επίπεδο με αυτό προ του 2009.
Εκτός από συγκεκριμένες συνθήκες, δεν χρειάζονται τέσσερις ή και πέντε διοικητικοί εξ Ελλάδος σε γενικά προξενεία που ελάχιστη δουλειά έχουν πλέον. Πολύ περισσότερο σε χώρες της ΕΕ, που πια δεν υπάρχει ο φόρτος που υπήρχε λόγω των θεωρήσεων και εκεί που πια οι ελληνικές κοινότητες δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες που είχαν πριν από τριάντα χρόνια.

— Εξάλλου με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και με τη βελτίωση λειτουργείας των ΚΕΠ, τα πιστοποιητικά κ.λπ. δεν χρειάζεται να εκδίδονται από τα προξενεία, στοιχίζοντας πανάκριβα στον έλληνα φορολογούμενο.

• Αντί λοιπόν να κλείνουμε απλώς πρεσβείες και προξενεία (όχι ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του σχεδιασμού), θα πρέπει να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος των υπαρχόντων. Αν με τον περιορισμό μη αναγκαίου προσωπικού σε πέντε πρεσβείες μπορεί να ανοίξει μια νέα πρεσβεία σε χώρα που εντάσσεται σε έναν σύγχρονο στρατηγικό σχεδιασμό, δεν θα πρέπει να υπάρξει δεύτερη σκέψη…

— Οι διάφοροι θαυμαστές των Τούρκων και όλοι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας μάλλον ξέχασαν να δουν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εδώ και εξαετία τουλάχιστον προϋπόθεση για αλλαγή του Ποινικού Κώδικα της χώρας. Ένα από τα άρθρα που, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, πρέπει να αλλάξουν είναι και το 301, το οποίο προβλέπει το αδίκημα της «προσβολής του τουρκισμού». Λοιπόν, ύστερα από τόσα χρόνια προσπαθειών το άρθρο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, φαίνεται ότι μένει αναλλοίωτο…

— Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κάθε λόγο να οργανώνει το στρατηγείο του για τα Βαλκάνια και να το χωροθετεί μάλιστα στην Αδριανούπολη. Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι για ποιο λόγο θα έπρεπε η δική μας γενική πρόξενος Αδριανουπόλεως, κ. Κατερίνα Βαρβαρίγου, να παραστεί στα εγκαίνια της Υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΕΞ. Μια εκδήλωση που πρακτικά εξελίχθηκε σε λιβάνισμα της οθωμανικής κληρονομιάς του σημερινού τουρκικού καθεστώτος.

— Λίγα χιλιόμετρα μακριά βλέπουμε τη διαρκή συρρίκνωση της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, η οποία δεν οφείλεται μόνο στις γενικότερες περικοπές, αλλά και στην επαναλαμβανόμενη απαίτηση των ακραίων της μειονότητας, καθώς γνωρίζουν ότι το μόνο σοβαρό ανάχωμα της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή είναι ακριβώς μια ισχυρή Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων…

— Ποια είναι αυτή η «Τουρκική Μειονοτική Κίνηση για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα» που θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της με μια ανακοίνωση με την οποία υποτίθεται ότι απέρριπτε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που είχε απαντήσει στις απαράδεκτες αναφορές του Α. Νταβούτογλου για τη Θράκη και τη Ρόδο;

— Η «Κίνηση», σε ανακοίνωσή της η οποία δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα που φαίνεται ότι ελέγχει ο γνωστός μειονοτικός δημοσιογράφος Α. Ντεντέ, που φιλοδοξεί, φαίνεται, να αποκτήσει εκ νέου τις ευλογίες του προξένου, επιτίθεται στο ΥΠΕΞ κατηγορώντας το ότι… εκθέτει τη χώρα, υποστηρίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι και αυτή η «Κίνηση» προτάσσει δύο θέματα: την εκλογή των μουφτήδων και τη λειτουργία «τουρκοσυλλόγων».

— Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, πάντως, θα πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε ούτε να εκτίθεται η χώρα από όλους εκείνους που λίγο-πολύ υποστηρίζουν ότι έχει απαγορευθεί στη μειονότητα το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι (κάτι εντελώς ψευδές), ούτε φυσικά να αφεθούν ανεξέλεγκτοι διάφοροι Ντεντέδες και Γκαλήπ και Εμίν να ιδρύουν «τουρκοσυλλόγους» που, έχοντας πρόσβαση σε άφθονο χρήμα, θα εξαγοράζουν συνειδήσεις και θα τουρκοποιούν τη μειονότητα.

— Τη στιγμή που οι διπλωμάτες και οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ στην Κεντρική Υπηρεσία στενάζουν από τις δραματικές περικοπές των μισθών τους, ίσως πρέπει να τεθεί προς συζήτηση το γνωστό φαινόμενο της συνυπηρέτησης ζευγαριών, και μάλιστα επί μακρόν, στην εξωτερική υπηρεσία.

— Για παράδειγμα, υπάρχει Γενικό Προξενείο που υπηρετούν 2 ζευγάρια διοικητικών υπαλλήλων (το ένα διανύει τον έβδομο χρόνο στο εξωτερικό και το άλλο έφτασε από άλλο πόστο εξωτερικού), ένα ζευγάρι διπλωμάτη με σύζυγο ΟΕΥ και τον άλλο διπλωμάτη να υπηρετεί σχεδόν μαζί με τη γυναίκα του, η οποία είναι πρόξενος σε άλλο προξενείο, σε απόσταση σχεδόν μιάμισης ώρας. Είπαμε, να διευκολύνονται τα ζευγάρια, αλλά όχι εις βάρος των υπολοίπων…

— Σύντομα ανακατατάξεις και στην Κεντρική Υπηρεσία, καθώς επιστρέφουν στην Αθήνα αξιόλογα στελέχη όπως η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Νίκος Πάζιος, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον το διαρκώς αναβαλλόμενο Υπηρεσιακό για τη Μόσχα, το Τελ Αβίβ και το Πεκίνο. Μια σημαντική εκκρεμότητα ακόμη είναι η κάλυψη του κενού στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων στη Θράκη, θέση ιδιαίτερα ευαίσθητη και δύσκολη.


Σχολιάστε εδώ