Το βάρος στο φορολογικό μέχρι… την επόμενη πιρουέτα!

Εύθραυστες είναι οι ισορροπίες για την τρικομματική κυβέρνηση, με αφορμή τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από τον σχεδιασμό των ρυθμίσεων για το νέο φορολογικό, ευκαιρία που έσπευσε φυσικά να αδράξει από την πλευρά του ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, αφού έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα –και μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες του Νοεμβρίου (πολυνομοσχέδιο και προϋπολογισμός)– ήταν η κατάλληλη στιγμή για τον Φώτη Κουβέλη να προβάλει προς τα έξω τις θέσεις του κόμματός του περί ενός «δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος». Άλλωστε, μετά τη σφραγίδα στα ανάλγητα μέτρα που έβαλε το κόμμα με το αριστερό πρόσημο, είναι η ώρα των αντιπροτάσεων και των εναλλακτικών, καθότι οι πολίτες είναι στα όριά τους και τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις κάνουν κάποιες φατσούλες να… «δακρύζουν»!

Οι προτάσεις, οι συναντήσεις και η πολιτική ατζέντα της ΔΗΜΑΡ

Πράσινο φως υπό όρους έδωσε η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου σε ό,τι αφορά την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ως «βάση συζήτησης», παραθέτοντας ταυτόχρονα και τις δικές της προτάσεις, καθότι το κλίμα είχε βαρύνει αρκετά στο επιτελείο που χειρίζεται τα των οικονομικών, πράγμα που επιβεβαίωσαν ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Σάκης Παπαθανασίου. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε στο «Π»: «Υπάρχει πρόβλημα. Το φορολογικό, ως έχει, δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Εμείς θα επιχειρήσουμε σοβαρές αλλαγές, ειδάλλως θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα».

Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως «δεν θα πρέπει το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει χαρακτήρα αποκλειστικά φοροεισπρακτικό, όπως είχε με τα έως τώρα δεδομένα, ενώ θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας». Και όλα αυτά βέβαια, προς επίρρωσιν της εισήγησης του προέδρου στην Εκτελεστική Επιτροπή, ο οποίος στάθηκε στο ότι «το φορολογικό πρέπει να ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα, να αντιμετωπίζει με ενιαία κλίμακα τα εισοδήματα από εργασία, ενοίκια και ατομική δραστηριότητα και να προβλέπει ρυθμίσεις για τα τέκνα».

Επί της ουσίας, η Αγίου Κωνσταντίνου εκτιμά πως το βάρος της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στην πλευρά του «αρνητικού» και πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν, αφού «στόλισαν» όλη τη βδομάδα τον Γιάννη Στουρνάρα επιρρίπτοντάς του ευθύνες περί διαρροών. Ειδικότερα στη ΔΗΜΑΡ εντοπίζουν πέντε βασικά αρνητικά σημεία, που αφορούν: τα μη επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την πολυδιάσπαση του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, που ευνοεί σκανδαλωδώς τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, την επαχθή φορολόγηση των συνεπών φορολογικά ελεύθερων επαγγελματιών, τις αδικίες στη φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά και την ασθενή αναπτυξιακή διάσταση. Για το τελευταίο μάλιστα υπήρξε εμπλοκή στη συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης, αφού οι εκπρόσωποι των κομμάτων δοκίμαζαν εικονικά παραδείγματα για να δουν ποιο «δουλεύει» καλύτερα, ενώ από τη ΔΗΜΑΡ υπήρξε πρόταση όσοι αμείβονται αποκλειστικά με μπλοκάκι να εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος. Μάλιστα, στις συναντήσεις που είχαν –οι οποίες όπως πληροφορείται το «Π» έγιναν σε ήπιους, πλην όμως βαριούς τόνους– ήταν χαρακτηριστική η αναφορά ενός στελέχους εκ των τριών κομμάτων, που είπε πως «το παιχνίδι είναι στα χέρια του Στουρνάρα, που ξέρει και καλύτερα απ’ όλους μας τις απαιτήσεις της “τρόικας”»!

Στον αντίποδα, όπως επιβεβαιώνει στο «Π» στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, εντοπίζουν –περίπου– δύο θετικά (!) στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν: τη νέα μηχανική υπολογισμού της επιβάρυνσης των μισθωτών, καθώς μετατοπίζει το βάρος από τα χαμηλά προς τα υψηλότερα εισοδήματα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τιμωρηθούν φορολογικά όσοι έχουν παιδιά, και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 9.000 ευρώ παρά την τυπική κατάργησή του. Επίσης, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής που επιδιώκει να εφαρμόσει η ΔΗΜΑΡ –ώστε να καταγραφεί ως δύναμη που πρεσάρει την κυβέρνηση– αναμένεται από δω και στο εξής να φέρει στο προσκήνιο, καθώς και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ένα μπαράζ προτάσεων άμεσου χαρακτήρα, το οποίο και είναι βασισμένο στις πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των χαμηλόμισθων πολιτών. Μάλιστα, ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Σάκης Παπαθανασίου είπε στο «Π» ότι «τις τελευταίες ημέρες, ομάδες εργασίας, τις οποίες απαρτίζει ένα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, εργάζονται πυρετωδώς πάνω σε θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή ώθηση και την κοινωνική συνοχή, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική υποστήριξη γενικότερα».

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ