Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Την Τετάρτη τα μεσάνυχτα η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Μια κίνηση ρουτίνας, καθώς με βάση τα κριτήρια των διεθνών οίκων η επαναγορά χρέους, που ξεκίνησε επισήμως τη Δευτέρα, σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής των ελληνικών ομολόγων συνιστά «κρατική χρεοκοπία», μια κίνηση που είχε όμως επαναληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, με το περίφημο PSI+.

• Για όσους δεν θυμούνται, καλό θα ήταν να μην… επαναληφθούν συμπεριφορές και επιδόσεις εκείνης της εποχής!

• Όσοι, λοιπόν, απορούν για ποιο λόγο συνεχίζεται η «αλλοπρόσαλλη» συμπεριφορά των τραπεζικών τίτλων και αρκετών πάλαι ποτέ κραταιών τίτλων του… 25άρη δείκτη (!), δέον όπως ξανασκεφτούν πώς ακριβώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι αναλυτές και επενδυτές την προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, το όλο θέμα της επαναγοράς χρέους, το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και το… τζογάρισμα στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές διάσωσής της μέσω της «στήριξης» των λοιπών ευρωπαίων εταίρων μας. Μια πιο ψύχραιμη ματιά ίσως δείξει σε πολλούς εξ υμών ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, δεν είναι δηλαδή ικανά να δικαιολογήσουν πανηγυρισμούς και μεγάλα λόγια.

• Επίσης, όσοι ακόμα απορούν για τα σκαμπανεβάσματα στο ΧΑ καλό θα ήταν να εστιάσουν λίγο περισσότερο στη συμπεριφορά μεγάλων traders, οι οποίοι καθημερινά καλούνται να βγάλουν άκρη με τα πισωγυρίσματα των πολιτικών, με τις ενδοκυβερνητικές κόντρες για το φορολογικό, με τις εξαγγελίες για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων -που τελικώς θα κλείσει η χρονιά και δεν θα έχει «τελειώσει» ούτε το IBC- και με όλα τα εγγενή προβλήματα και τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθα και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

• Σε αυτό το περιβάλλον οι μόνοι που αισθάνονται άνετα είναι οι ημερήσιοι traders, που κι αυτοί ακόμα έχουν εσχάτως υιοθετήσει «αυστηρότερα κριτήρια και μέτρα» και παίζουν πια σε στενό εύρος διακυμάνσεων τιμών. Πάγιες εντολές και… άγιος ο Θεός.

• Οι λοιποί; Υπομονή, σύνεση και… βλέπουμε από 13 Δεκεμβρίου και μετά!

ΥΓ.: Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει «επιστρέψει στον επενδυτικό χάρτη» και πως οι ξένοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες στο ΧΑ εξέφρασε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Από το στόμα του κ. Λαζαρίδη και στων επενδυτών το αυτί…


Σχολιάστε εδώ