Σοβαρό ζήτημα στη λειτουργία της ΕΡΤ από τη «μετακόμιση» της Κατεχάκη

Η διοίκηση της ΕΡΤ, μετά και την αποστολή εξωδίκων από την ΠΟΣΠΕΡΤ, είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Σίμο Κεδίκογλου πως η Κατεχάκη θα παραμείνει στη δικαιοδοσία της κρατικής τηλεόρασης. Έτσι γίνονταν τα σχέδια για τη μετεγκατάσταση του οπτικοακουστικού αρχείου στο κτίριο της Κατεχάκη στο στούντιο Γ-αμφιθέατρο, όπως και τη δημιουργία Μουσείου του αρχείου με εγκριμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η Υπουργική Απόφαση με εντολή, όπως λέγεται, του ιδίου του Αντώνη Σαμαρά, έφερε την έκρηξη. Η ΠΟΣΠΕΡΤ ξεκίνησε απεργιακές κινητοποιήσεις και έκοψε το pool της ομιλίας Σαμαρά στα ιδιωτικά κανάλια, προκαλώντας την οργή του Γ. Μουρούτη που δήλωσε πως θα… κυνηγήσει τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννη.

Τι όμως περιλαμβάνει το οικόπεδο της Κατεχάκη που εκχωρείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Τα σχέδια που έγιναν προβλέπουν την κατασκευή τείχους που θα διαχωρίζει το οικόπεδο στα δύο. Στην πλευρά της ΕΡΤ παραμένει το κεντρικό παλιό κτίριο και το στούντιο Δʼ μόνο. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκχωρούνται τα κτίρια στα οποία στεγάζονταν τα στούντιο Αʼ, Βʼ και Γʼ με το αμφιθέατρο, καθώς και το master control της παραγωγής. Αποτέλεσμα είναι πως από την Κατεχάκη, παρά το γεγονός ότι διατηρείται το στούντιο Δ’, δεν θα υπάρχει master control για ροή τηλεοπτικής παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εκεί βγαίνουν οι εκπομπές της ERT World.

Στα κτίρια υπάρχει ακόμη το μοναδικό κινηματογραφικό αρχείο εκατομμυρίων μέτρων φιλμ, τα εμφανιστήρια, εκτυπωτές, τρικέζες που αποτελούν ένα λειτουργικό, εκτός από μουσειακό, κομμάτι. Η πιθανότητα μεταφοράς τους σε άλλο χώρο θα επιφέρει και την καταστροφή τους. Μόνο η μεταφορά του master control απαιτεί εξάμηνη διακοπή λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων της Κατεχάκη, εκτός από το μεγάλο κόστος μετακίνησης (οπτικές ίνες κ.λπ.).

Στο πίσω μέρος του οικοπέδου βρίσκεται το συνεργείο επισκευής και συντήρησης του συνόλου των οχημάτων της ΕΡΤ ΑΕ, καθώς και το πλυντήριο-λιπαντήριο, ο χώρος στάθμευσης και φύλαξης των υπηρεσιακών οχημάτων, όπως οι κινητές μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων ΕΡΤ, καθώς και οι αποθήκες των υλικών από τα κέντρα εκπομπής όλης της Ελλάδας.

Μετά την εκχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του οικοπέδου είναι απορίας άξιον πού θα μεταφέρει όλα αυτά τα αντικείμενα και τις υπηρεσίες η ΕΡΤ και πόσο θα είναι το κόστος. Όλα αυτά τα γνώριζε ο αρμόδιος υπουργός και, όπως σημειώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ, αποδεικνύεται πως υπάρχει σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ ώστε σε λίγο καιρό να μπει λουκέτο είτε σε τηλεοπτικό κανάλι είτε σε άλλες δραστηριότητες της κρατικής τηλεόρασης.


Σχολιάστε εδώ